Update articol:
Dupa ce Londra a denunţat ''confiscarea inacceptabilă'' a ''două nave'' de către Iran

Strâmtoarea Ormuz: Al doilea petrolier a fost eliberat, anunţă proprietarul britanic al acestuia

Sursa Facebook

Proprietarul britanic al celui de-al doilea petrolier sechestrat vineri de iranieni în Golf, Mesdar, sub pavilion liberian, a anunţat că nava a fost eliberată, notează AFP.

„Comunicaţiile au fost restabilite cu nava. Comandantul a confirmat că gărzile înarmate au părăsit-o şi că nava este liberă să îşi continue drumul. Toţi membrii echipajului sunt teferi şi nevătămaţi”, a explicat compania Norbulk Shipping într-un comunicat.

Guvernul britanic a denunţat vineri „confiscarea inacceptabilă a două nave”, una britanică şi una liberiană, de către Iran.

„Sunt extrem de preocupat de confiscarea a două nave de către autorităţile iraniene în Strâmtoarea Ormuz”, a declarat şeful diplomaţiei de la Londra, Jeremy Hunt, într-un comunicat, acuzând „confiscările inacceptabile”.

Este vorba despre o navă britanică şi alta „sub pavilion liberian”, a precizat el.

Pe de altă parte, Statele Unite au denunţat vineri „escaladarea violenţei” de către Iran, după ce Gardienii Revoluţiei iraniene au anunţat că au „confiscat” un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz.

Preşedintele american, Donald Trump, le-a dat de înţeles jurnaliştilor prezenţi la Casa Albă că Teheranul ar fi confiscat încă o navă.

„Ar putea fi una, ar putea fi două”, a declarat el, fără să ofere mai multe detalii.

Potrivit canalului CNN, citând un responsabil american, Iranul a sechestrat încă un petrolier britanic, sub pavilionul Liberiei, MV Mesdar.

Donald Trump a subliniat că Statele Unite „vor face schimb de informaţii” şi „vor acţiona împreună cu Marea Britanie” pe tema petrolierului britanic.

„Este pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână când Marea Britanie este luată ca ţintă de escaladarea violenţei de către regimul iranian”, a afirmat vineri seară purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Garett Marquis, într-un comunicat.

Iran: Gardienii Revoluţiei anunţă „confiscarea” unui petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz