Studiu FMI:  Guvernele ar putea salva taxe de 1 trilion de dolari prin reducerea corupției (video)

LIVE: No country is immune to corruption. Join our live conversation on curbing corruption. Post your questions in the comments section. #FiscalMonitor

Publicată de International Monetary Fund pe Joi, 4 aprilie 2019

Printre economiile avansate, țările cu cele mai scăzute niveluri de corupție au colectat, în medie, venituri fiscale cu aproape 5% din PIB mai mari față de țările cu cele mai ridicate niveluri de corupție, a constatat FMI * O anchetă realizată de OCDE în 2018 a constatat că 42% dintre întreprinderile de stat au raportat acte de corupţie sau alte practici ilicite în compania lor în ultimii trei ani

Reducerea corupției va duce la mari recompense economice pentru guvernele din întreaga lume, potrivit unei noi analize a Fondului Monetar Internațional (FMI). Într-un capitol publicat joi, ca parte a raportului FMI din aprilie 2019, cercetătorii au subliniat că reducerea corupției în toate țările ar duce la creșterea veniturilor fiscale totale cu 1 trilion de dolari sau aproximativ 1,25% din produsul intern brut.

“Câștigurile ar fi mai mari având în vedere că o corupție mai redusă va spori  creșterea economică, majorând în continuare veniturile”, se mai arată în raport. 

În țările cu economii avansate, țările cu cele mai scăzute niveluri de corupție au colectat, în medie, venituril fiscale cu aproape 5% din PIB mai mari dață de țările cu cele mai ridicate niveluri de corupție, a constatat FMI. Pentru o țară de dimensiunea UK, de exemplu, acest calcul s-ar putea traduce în sute de milioane de dolari  venituri guvernamentale suplimentare pe an.

FMI definește corupția drept “abuzul de serviciu public pentru câștiguri private”, care se poate manifesta în diferite moduri, cum ar fi mita, delapidarea, nepotismul și conflictul de interese. În raport, Fondul de la Washington nu clasifică cele mai corupte țări, însă a descris corupția ca fiind “o problemă globală care necesită o mai mare cooperare internațională pentru a o aborda”. 

Măsurarea costurilor economice ale corupției este dificilă, deoarece aceasta poate apărea la diferite niveluri de guvernare, de la colectarea impozitelor la negocierea contractelor între companiile private și sectorul public. FMI, alături de alte organizații internaționale precum Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), au acordat prioritate studierii corupției la nivel mondial și recomandărilor politice pentru combaterea comportamentului ilicit, precum mituirea și spălarea banilor.

O anchetă realizată de OCDE în 2018 a constatat că 42% dintre întreprinderile de stat au raportat acte de corupţie sau alte practici ilicite în compania lor în ultimii trei ani. Exemple precum Petrobras în Brazilia sau1MDB din Malaezia au subliniat caracterul larg răspândit al corupției în ultimii ani.

Potrivit noului raport al FMI, corupția are și implicații asupra finanțelor publice ale țărilor, în afara veniturilor fiscale. Cercetătorii spun că guvernele care sunt mai corupte cheltuiesc mai puțini bani pentru educație și îngrijire medicală, în special în economiile cu venituri mici și pe piețele emergente.

FMI a cerut guvernelor să adopte o abordare “cuprinzătoare” pentru combaterea corupției, ceea ce necesită o “voință politică puternică”. Pașii cheie includ legi clare privind colectarea impozitelor, supravegherea independentă și auditurile, precum și pedepse stricte pentru actele de corupţie. Presa liberă și inițiativele guvernamentale de digitizare a datelor publice contribuie, de asemenea, la reducerea corupției, a constatat raportul.

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/05/2022)

Numire administrator neexecutiv provizoriu

PREBET SA AIUD (PREB) (25/05/2022)

Decizia ASF nr. 634/25.05.2022 - aprobare amendament document oferta publica de preluare obligatorie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014