Update articol:

SUA au impus sancţiuni împotriva Băncii Centrale a Iranului

Sursa foto: pixabay.com

SUA au instituit sancţiuni împotriva Băncii Centrale a Iranului, a anunţat vineri la Casa Albă, în faţa presei, preşedintele Donald Trump, care a vorbit despre ”sancţiunile cele mai severe impuse vreodată unei ţări”, decizie ce vine la aproape o săptămână după atacul cu drone şi rachete asupra unor importante instalaţii petroliere saudite pus de Washington pe seama Teheranului, relatează Reuters, AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Trump nu a oferit alte detalii despre aceste sancţiuni, menţionând însă că ele lovesc ”direct foarte sus”.

Vorbind la rândul său în faţa presei, secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a spus că banca centrală este ultima sursă de fonduri a Teheranului.

Trezoreria SUA a emis ulterior un comunicat în care afirmă că noile sancţiuni vizează atât Banca Centrală a Iranului, cât şi Fondul de Dezvoltare al acestei ţări şi compania Etemad Tejarate Pars.

Potrivit Washingtonului, Banca Centrală a Iranului finanţează Gardienii Revoluţiei, unitatea de elită a armatei iraniene, forţele al-Quds, o subunitate specială a Gardienilor Revoluţiei, precum şi gruparea şiită libaneză Hezbollah.

Fondul de Dezvoltare iranian este, potrivit Trezoreriei americane, fondul suveran al Iranului şi în conducerea acestuia se regăseşte inclusiv preşedintele iranian Hassan Rouhani, iar compania Etemad Tejarate Pars este folosită ca paravan pentru transferuri financiare destinate achiziţiilor efectuate de Ministerul Apărării iranian.

Întrebat despre posibilitatea unor represalii militare împotriva Iranului, Trump a răspuns că SUA sunt mereu pregătite şi că o acţiune militară a fost mereu o posibilitate, dar a adăugat că ”reţinerea este un lucru bun” şi ea demonstrează ”putere”.

Autorităţile saudite au prezentat public miercuri resturi ale dronelor şi rachetelor care au fost lansate sâmbătă asupra rafinăriei de la Abqaiq, cea mai mare din lume, şi asupra exploatării petroliere de la Khurais. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Arabia Saudită, col. Turki al-Malki, a afirmat că 18 drone şi 7 rachete de croazieră au fost lansate asupra celor două instalaţii vizate dinspre nord, negând aşadar că atacul ar fi fost executat de rebelii houthi din Yemen.

Iranul a respins orice implicare şi a transmis, prin vocea ministrului său de externe, Mohammad Javad Zarif, că eventuale lovituri militare americane ori saudite împotriva Iranului vor avea drept consecinţă un ”război total”. ”Nu vom clipi dacă va trebui să ne apărăm teritoriul”, a mai spus acesta într-o declaraţie acordată postului CNN.