Update articol:

SUA nu vor un nou Război Rece, dar Rusia trebuie să asculte lumea – Nuland, interviu TASS

Victoria Nuland Sursa foto: Twitter
  • SUA nu vor un alt Război Rece, ci solicită Rusiei să asculte opinia restului lumii cu privire la situația din jurul Ucrainei, a declarat subsecretarul de stat al SUA pentru Afaceri Politice, Victoria Nuland, într-un interviu pentru TASS.

 

SUA nu vor un alt Război Rece, ci solicită Rusiei să asculte opinia restului lumii cu privire la situația din jurul Ucrainei, a declarat subsecretarul de stat al SUA pentru Afaceri Politice, Victoria Nuland, într-un interviu pentru TASS.

Reporter: Ministrul de externe Serghei Lavrov a spus astăzi, vorbind despre Ucraina, că „cu siguranță se va găsi o soluție, nu am nicio îndoială”. El a adăugat, de asemenea, că Rusia este „întotdeauna pregătită pentru dialog, cu condiția ca acesta să se bazeze pe egalitate și respectul reciproc pentru interesele celuilalt”. Care este răspunsul dumneavoastră la asta, doamnă secretar?

Victoria Nuland:  Răspunsul meu este că am încercat luni, luni și luni să vorbim cu Rusia, despre preocupările sale de securitate în noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie și suntem încă pregătiți să vorbim cu Rusia. Dar președintele Putin trebuie să pună capăt acestui război. El transformă Ucraina în moloz.

Și pe măsură ce se pregătește pentru legea marțială în Rusia, își va transforma propria țară într-o închisoare. Dar când venim la masă, Rusia trebuie să fie dispusă să spună adevărul.

În fiecare întâlnire pe care am avut-o, fie că a fost a mea, a secretarului Blinken cu Lavrov, iar și iar și iar, inclusiv în ianuarie și februarie, fie că a fost președintele Biden cu președintele Putin, amândoi au spus că Rusia nu va invada niciodată Ucraina. Și iată-ne. Deci, dacă sunt gata să nu mai mintă și dacă sunt gata să înceteze bombardamentele, atunci, desigur, lumea este gata să vorbească.

În opinia administrației Biden, spre ce ne îndreptăm în relațiile internaționale în lumina a ceea ce se întâmplă? Sistemul de după război așa cum îl știam noi a dispărut și acesta este începutul celui de-al Doilea Război Rece. Care este modalitatea de a atenua consecințele și de a limita potențialul de conflict, care este în mod clar în creștere?

Victoria Nuland: Nimeni nu vrea un nou Război Rece.

Mai puțin de toate, poporul rus nu ar trebui să-și dorească să fie aruncat înapoi în 1979, ceea ce pare să vrea președintele Putin să facă Rusiei.

Dar Rusia trebuie să asculte opinia lumii. 141 de țări din ONU au condamnat ieri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Deci, în Războiul Rece, Rusia avea o tabără, iar noi o tabără. Dacă Rusia nu pune capăt acestui război și nu iese din Ucraina, ea va fi izolată pe o mică insulă cu o grămadă de țări secundare, iar noi, restul, 141 de țări, vom merge înainte și vom construi un viitor prosper, în timp ce Rusia va avea de suferit, cu o economie și tehnologie complet  izolate de restul lumii pentru aceste crime care se comit în Ucraina.

Intenționează Statele Unite să respecte liniile roșii ale Rusiei, recunoașteți că anumite probleme de securitate și preocupări despre care vorbește Rusia, cum ar fi aducerea Ucrainei în NATO, continuarea mutarii NATO în pragul Rusiei, sunt nenegociabile?

Victoria Nuland: Statele Unite au propus în răspunsul nostru lung la preocupările Rusiei că suntem pregătiți să vorbim despre marea majoritate a problemelor pe care Rusia le-a pus pe masă, totul ca să ne asigurăm de de-conflictualizarea  activităților militare, reducerea exercițiilor militare. Am spus chiar că nu am avut niciodată intenția de a introduce arme ofensive în Ucraina.

Dar ceea ce nu aveam de gând să facem era să spunem altei țări, cum, cu cine s-ar putea alinia. Nici nu aveam să permitem Rusiei să ia decizii pentru NATO.

Acestea fiind spuse, ceea ce trebuie înțeles este că NATO este o alianță defensivă. NATO nu atacă decât dacă este atacată. Nu am avut niciodată nicio intenție să mergem după Rusia. Și cu siguranță nu aveam nicio intenție pe termen scurt, așa cum a precizat președintele meu, Ucraina avea mult de lucru.

Deci toată afacerea asta este fabricată de președintele Putin. Și sincer, nu a fost niciodată despre NATO. Era vorba despre dorința lui de a reîncorpora Ucraina în Rusia și de a recrea Uniunea Sovietică. Și asta este absolut evident, pentru că nu s-a întors niciodată la masa negocierilor după răspunsul nostru. În schimb, el a lansat acest război.

Și ceea ce vreau să spun cititorilor voștri, mai presus de toate, este că inimile noastre se îndreaptă nu doar către poporul ucrainean pentru suferința lor, ci și către toți tinerii ruși pe care Putin i-a trimis în Ucraina pentru a ucide și a fi uciși. Peste 6.000 de ruși sunt morți acum. Mai mult de 30 de avioane rusești doborâte, peste 10 elicoptere rusești căzute. Aceasta este o tragedie și pentru Rusia și trebuie să se termine. Și suntem alături de acei oameni ruși, așa cum a spus ieri Tony Blinken, care a cerut încetarea acestui război și revenirea la pace și la diplomație.

Doamnă secretară, asta mă duce la următorul punct. <…> Întrebarea mea este dacă Statele Unite acceptă că ceea ce vedem în Ucraina în acest moment s-a întâmplat, cel puțin parțial, pentru că Moscova a trebuit să reacționeze la incapacitatea Occidentului de a ține cont de securitatea sa?

Victoria Nuland: Nu există niciodată o scuză în secolul 21, când există o opțiune diplomatică, să invadezi o altă țară, să bombardezi orașe, să distrugi școli și spitale, să trimiți acum un milion de ucraineni în statut de refugiat. Nu există nicio scuză pentru măcelul sângeros pe care Putin îl face acum asupra Ucrainei, forțându-i pe tinerii soldați ai Rusiei să îl provoace Ucrainei.

Condițiile pentru acest conflict au fost create în mod clar, cel puțin parțial de Occident.

Victoria Nuland: Tu și cu mine ne putem certa toată ziua dacă vrei. Ucraina a reprezentat zero amenințare pentru Rusia, NATO a reprezentat zero amenințare pentru Rusia.

Putin este cel care trebuie să creeze fantezia amenințării pentru a obține ceea ce și-a dorit tot timpul, și anume reîncorporarea Ucrainei, reîncorporarea Belarusului, readucerea țării la o fantezie sovietică din 1979. Și nu a fost un moment grozav pentru Rusia. <…>

Statele Unite au arătat clar în ultimele zile că vor încerca să facă Rusia să fie un paria al scenei mondiale. Atunci despre ce mai poate vorbi Rusia cu Statele Unite?

Victoria Nuland: Din nou, președintele Putin este cel care a făcut din Rusia un paria pe scena mondială. 141 de țări din ONU au condamnat agresiunea Rusiei. Deci, din nou, Putin poate pune capăt acestei situații. Se poate retrage din Ucraina, se poate retrage din Donbass.

Sancțiunile se vor încheia dacă el pune capăt acestui război și ajută la reconstruirea Ucrainei și la restabilirea păcii și recunoaște suveranitatea și integritatea teritorială și dreptul de a exista al țării respective. El neagă dreptul Ucrainei de a exista. Este o țară care are o istorie de sute și mii de ani. Dar în epoca modernă are o istorie de 30 de ani. Și nu poți să dai ceasul înapoi cu tancurile tale.

Congresmanul Swalwell a cerut în mod repetat să fie dați afară „toți studenții rusi în Statele Unite” și să închidă Ambasada Rusiei la Washington. Care este opinia Administrației despre astfel de apeluri? Acceptă administrația creșterea sentimentului anti-rus în SUA?

Victoria Nuland:  Permiteți-mi să încep cu ambasadele. Statele Unite consideră că este foarte important pentru noi să avem o ambasadă la Moscova, iar dumneavoastră să aveți o ambasadă la Washington. Avem nevoie de mai mult dialog acum, nu de mai puțin.

Ceea ce ne îngrijorează este că aveți de două ori mai mulți diplomați la Washington decât ne-ați permis să avem la Moscova. Deci vrem să aducem asta la egalitate.

În ceea ce privește studenții ruși, nu am luat nici o decizie  împotriva studenților ruși. Și ne-am opune.

Personal cred că ar trebui să avem ușile mult mai deschise studenților ruși.(..)

​​​​Vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat, doamnă secretară. Apreciez.​

Interviu realizat de Dmitri Kirsanov, TASS

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere