Update articol:

SUA: Washington, Canberra şi Tokio vor să intensifice cooperarea militară pentru a descuraja China

Richard Marles Sursa foto: twitter.com/RichardMarlesMP

Miniştrii apărării din Statele Unite, Australia şi Japonia s-au angajat sâmbătă în Honolulu să intensifice cooperarea militară pentru a contracara ambiţiile regionale ale Chinei de a “schimba status quo-ul prin forţă” în regiune, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Suntem profund îngrijoraţi de comportamentul din ce în ce mai agresiv şi de intimidările Chinei în Strâmtoarea Taiwan şi în alte părţi din regiune”, a declarat şeful Pentagonului, Lloyd Austin, care i-a primit pe omologii australian şi japonez la cartierul general al comandamentului militar american din regiune.

“Interesele noastre depind de respectul pentru ordinea internaţională, dar vedem că această ordine este contestată în regiune (…) de China, care încearcă să modeleze lumea din jurul ei aşa cum nu am mai văzut până acum”, a afirmat ministrul australian al apărării Richard Marles.

Denunţând “schimbările unilaterale, prin forţă, ale status quo-ului din partea Chinei în Marea Chinei de Sud şi de Est”, precum şi recentele lansări de rachete de către Coreea de Nord, ministrul japonez al apărării Yasukazu Hamada a declarat că vrea “să discute despre ce putem face (…) pentru consolidarea capacităţilor noastre de descurajare şi reacţie în regiune”.

Statele Unite au lansat o ofensivã diplomaticã de amploare în ultimele zile pentru a încerca sã contracareze influenţa Chinei în aceastã regiune strategicã. Washingtonul a anunţat joi un nou fond de asistenţã în valoare de 810 milioane de dolari pentru insulele din Pacificul de Sud, unde îşi vor spori prezenţa diplomaticã.

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a vizitat sãptãmâna trecutã Japonia şi Coreea de Sud, reafirmând hotãrârea Washingtonului de a acţiona “fãrã teamã şi ezitare” în Asia, inclusiv în Strâmtoarea Taiwan. Totodatã, Kamala Harris a evidenţiat angajamentul “neclintit” al SUA de a apãra Coreea de Sud împotriva Coreei de Nord.