Update articol:
După anunţul lui Dăncilă despre mutarea ambasadei la Ierusalim

Jordan Times: Regele Iordaniei şi-a anulat vizita în România (vezi reacţia preşedinţiei României)

World Economic Forum (www.weforum.org World Economic Forum (www.weforum.org

Actualizare:  Administraţia Prezidenţială precizează că vizita pe care Regele Abdullah al II-lea al Regatului Haşemit al Iordaniei urma să o efectueze în România a fost anulată luni de partea iordaniană.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, urma să îl primească în această după-amiază pe majestatea sa Regele Abdullah al II-lea al Regatului Haşemit al Iordaniei, la Palatul Cotroceni, cu prilejul vizitei oficiale programate să aibă loc în România. Vizita a fost anulată astăzi de către partea iordaniană”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă transmis luni.

………………

Regele Iordaniei şi-a anulat vizita în România, în urma declaraţiilor premierului Viorica Dăncilă că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit Jordan Times.

Vizita Regelui Abdullah în România, care deține președinția rotativă a UE, a fost planificată să acopere întâlniri bilaterale cu președintele României și cu alți oficiali ai Parlamentului, conform unei declarații a Curții Regale Hașemite.

De asemenea, programul prevedea şi ca Regele Abdullah să participe la o rundă de “întâlniri Aqaba” pe care Iordania și România ar fi trebuit să le găzduiască împreună. În paralel cu vizita oficială, cele două țări aveau programat să semneze un acord și două memorandumuri de înțelegere pe diverse teme. Un forum de afaceri pentru reprezentanții sectorului privat din cele două țări era planificat, de asemenea, în timpul vizitei, conform Jordan Times.

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat, ieri, Viorica Dăncilă.

Tot ieri, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declarat că, prin declarațiile referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român: “Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.

Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern. Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern. Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare”. 

Ulterior, Premierul a declarat  că atunci când a vorbit despre mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim a menţionat că acest lucru se poate întâmpla doar după parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de Constituţie şi că era “o opinie personală”.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (27/03/2020)

Lansare laborator RT PCR; actualizare informare privind caz pozitiv COVID-19

VRANCART SA (VNC) (27/03/2020)

Comunicat - Masuri Covid-19

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/03/2020)

Suspendare temporara procedura de selectie si numire Director Financiar provizor

MECANICA FINA SA (MECE) (27/03/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017 - SEM. 2 2019