- Grupul de advocacy Tax Justice Network a clasificat Insulele Virgine Britanice, urmate de Insulele Cayman și Bermuda ca fiind „cele mai complice” în a ajuta corporațiile multinaționale să nu plătească impozitul pe profit.
- Conform TJN, teritoriile britanice de peste mări și Regatul Unit costă alte țări aproximativ 84 de miliarde de dolari pe an în impozit pe profit pierdut.
TJN: Lumea va pierde probabil 4,8 trilioane de dolari în favoarea paradisurilor fiscale în următorii 10 ani, dacă OCDE rămâne autoritatea mondială de reglementare fiscală.
Teritoriile britanice de peste mări sunt cei mai importanți factori din lume pentru abuzul fiscal corporativ, potrivit unui clasament al grupului de susținere fiscală Tax Justice Network, citat de CNBC.
Insulele Virgine Britanice sunt teritoriul „cel mai complice” în a ajuta corporațiile multinaționale să nu plătească impozitul pe profit, urmate de Insulele Cayman și Bermuda, potrivit celei mai recente actualizări a Indexului paradisurilor fiscale corporative al TJN de la începutul acestei luni.
„Regatul Unit și rețeaua sa de paradisuri fiscale britanice, deseori denumite „al doilea imperiu” al Regatului Unit, sunt acum responsabile pentru o treime (33%) din toate riscurile de abuz fiscal corporativ măsurate de indice”, a declarat pentru CNBC un purtător de cuvânt al TJN.
Elveția s-a clasat pe locul patru, urmată de Singapore, Hong Kong și Țările de Jos. Pe locul opt pe listă se află Jersey, dependența autonomă a Regatului Unit, în timp ce Regatul Unit însuși s-a clasat pe locul 18.
TJN estimează că Regatul Unit și paradisurile sale fiscale britanice costă anual alte țări aproximativ 84 de miliarde de dolari în impozite pe profit.
În apărarea lor împotriva acuzațiilor formulate de grupul de advocacy, purtătorii de cuvânt ai unora dintre guverne au declarat că acestea respectă pe deplin standardele fiscale internaționale stabilite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Biroul pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al guvernului britanic a declarat pentru CNBC că Regatul Unit a respectat standardul comun de raportare (CRS) aprobat de OCDE în 2014.
CRS este conceput pentru a spori transparența în materie fiscală la nivel mondial și pentru a permite autorităților fiscale să descopere veniturile și activele deținute în străinătate de contribuabilii lor.
FCDO a declarat pentru CNBC că, până la sfârșitul anului 2022, peste 100 de țări au partajat cu ei informații CRS, cu peste 9,2 milioane de conturi raportate în total.
Agenția a adăugat că Dependențele Coroanei și Teritoriile de peste mări sunt jurisdicții separate, cu propriile guverne alese în mod democratic, responsabile de afacerile lor fiscale.
Un purtător de cuvânt al BVI Finance, care se descrie drept „vocea industriei serviciilor financiare din Insulele Virgine Britanice”, a declarat pentru CNBC că teritoriul aderă la standardele globale, participă la inițiativele globale de transparență fiscală în cadrul OCDE și cooperează pe deplin cu guvernul britanic și cu agențiile de aplicare a legii în schimbul de informații „relevante”.
Departamentele fiscale guvernamentale din Insulele Cayman și Bermuda nu au răspuns la întrebările CNBC.
Pe baza standardelor OCDE pentru identificarea și izolarea țărilor care permit corporațiilor multinaționale să abuzeze de taxe, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman și Bermuda, sunt în prezent clasificate ca „nepericuloase”.
TJN, care consideră că standardele precum CRS sunt insuficiente pentru a face față evaziunii fiscale și fraudei, a susținut eforturile Națiunilor Unite de a prelua reglementarea politicii fiscale internaționale.
În august, ONU a dezvăluit un plan pentru dezvoltarea unui acord fiscal universal pentru o cooperare fiscală internațională inclusivă și eficientă.
Angajamentele ample din orientări includ impozitarea echitabilă a întreprinderilor multinaționale, abordarea evaziunii și evaziunii fiscale de către persoanele foarte bogate și prevenirea și soluționarea eficientă a litigiilor fiscale.
Un total de 110 state membre ONU au votat în favoarea termenilor de referință pentru un nou tratat, cu 44 de abțineri și doar opt națiuni care au votat împotriva acestuia, inclusiv Marea Britanie.
TJN a acuzat Regatul Unit de standarde duble, deoarece țara și-a întărit propriile apărări împotriva evitării impozitelor corporative globale în ultimii ani, votând în același timp împotriva tratatului ONU.
Alte națiuni care s-au opus inițiativei ONU au fost SUA, Australia, Canada, Israel, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.
Potrivit TJN, lumea va pierde probabil 4,8 trilioane de dolari în favoarea paradisurilor fiscale în următorii 10 ani, dacă OCDE rămâne autoritatea mondială de reglementare fiscală. Convenția fiscală a ONU este cea mai bună soluție din lume pentru a evita această pierdere, a spus purtătorul de cuvânt al TJN.
OCDE își promovează în prezent propria politică care vizează o mai bună abordare a evaziunii fiscale – un acord global privind impozitul minim care ar impune o rată efectivă minimă de 15% marilor corporații multinaționale.