Update articol:
ÎN CONTEXTUL ÎN CARE STATUL A CERUT COMPANIILOR DIVIDENDE SUPLIMENTARE MAI MARI DECÂT FUNDAMENTASERĂ

Teodorovici: Transferul de dividende de la companiile de stat la buget – o decizie perfect legală

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat vineri că transferul unor dividende de la companiile de stat la buget este o decizie “perfect legală”, care nu a afectat nicio investiţie aflată în derulare la aceste companii.
“Nu a fost afectată printr-o astfel de abordare niciun fel de investiţie astăzi în derulare la aceste companii unde statul este partener. Mai mult, este o decizie a acţionarului (…) de a face un astfel de transfer al dividendelor către buget, în loc să fie ţinute aceste sume în depozite bancare cu dobânzi foarte mici (…). Banii statului care nu sunt investiţi de acele companii sunt ţinuţi în depozite la bănci pe dobânzi foarte mici (…) Nimeni nu opreşte o companie a statului să facă investiţii, nimeni nu-şi permite să oprească o investiţie în derulare (…). Este decizia statului, perfect legală”, a declarat Teodorovici la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
Ministrul Finanţelor a estimat că suma totală care este transferată la buget de la companiile de stat se ridică la 1,9 miliarde de lei.

Declarația are loc în contextul în care statul a cerut companiilor să fundamenteze distribuirea unor divididende suplimentare, după care le-a solicitat sume mai mari decât fundamentaseră.

Ministerul Energiei a solicitat Nuclearelectrica (SNN) completarea ordinii de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din 10 decembrie, cu propunerea de repartizare a unor dividende de 485,43 milioane de lei, după ce conducerea companiei fundamentase o distribuție de 238 milioane de lei.

Același lucru s-a întâmplat, anterior, și la Romgaz. Conducerea Romgaz (SNG) a fundamentat dividende suplimentare de 500 milioane de lei, însă statul a revenit și a cerut distribuirea a 700 milioane de lei, propunere care se va regăsi pe ordinea de zi a Adunării Generale din 6 decembrie, a explicat, recent, Andrei Bobar, director economic Romgaz.

Statul a cerut dividende suplimentare și de la Hidroelectrica, Transgaz și Transelectrica.

 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014