Update articol:

Texas: Facturi la energie de până la 16.000 de dolari; primarul din Houston a cerut statului Texas să le plătească

stare de dezastru in texas Captura video Stirile ProTV

Primarul din Houston a cerut statului Texas să plătească uriașele facturi de la  electricitate acumulate de rezidenți din cauza vremii înghețate, potrivit BBC.

Sylvester Turner a declarat pentru CBS News că nu este vina locuitorilor că sistemul energetic nu a putut să facă față. Unii rezidenți au raportat facturi de până la 16.000 de dolari (11.500 de lire sterline) pentru doar câteva zile de utilizare, deoarece temperaturile au atins minimele ultimilor  30 de ani, de -18C, săptămâna trecută.

Cel puțin 70 de persoane au murit în timpul înghețului, care a acoperit  mai multe state din sudul SUA. Texasul a cunoscut de atunci o revenire la vremea sa obișnuită de iarnă.

Cu toate acestea, locuitorii trebuie încă să fiarbă apa din cauza temerilor de contaminare cauzate de presiunea scăzută a apei și de problemele de la rețeaua de apă.

Ce ​​facturi au primit oamenii

Furtuna de zăpadă, care a acoperit Texasul săptămâna trecută, a dus la întreruperea energiei electrice pentru milioane de oameni din întreaga regiune.

Dar unii locuitori care încă mai puteau să-și aprindă luminile și să-și țină frigiderele în funcțiune s-au trezit cu facturi care ajung la mii de dolari.

Un locuitor din Dallas, veteran al armatei americane, Scott Willoughby, a declarat pentru New York Times că a primit o factură de 16.000 de dolari care i-a consumat toate economiile.

Susan Hosford, care locuiește în orașul Denison, a declarat pentru Associated Press că a fost taxată cu 1.346 de dolari doar în primele două săptămâni ale lunii februarie.

Mulți oameni care au făcut publice pe rețelele sociale facturile lor mari la energie electrică sunt clienții furnizorului de energie electrică Griddy, care deservește Texasul.

De ce sunt facturile atât de mari?

Texasul este unul dintre puținele state americane care au o rețea energetică independentă – așa că, atunci când frigul a venit și puterea energetică a fost redusă, nu a putut primi sprijin din partea statelor vecine.

Drept urmare, Comisia pentru utilități publice din Texas a decis luni, în cadrul unei ședințe de urgență, creşterea prețului energiei. Această modificare nu a afectat persoanele care au planuri de plată cu rată fixă ​​pentru energie. Cu toate acestea, persoanele cu tarife variabile – care pot fi mai ieftine pe termen scurt, atunci când condițiile meteorologice sunt bune – au fost puternic afectate de creștere și se confruntă acum cu costuri din ce în ce mai mari.

Griddy și-a avertizat clienții cu privire la creșterea prețurilor din cauza furtunii și le-a spus să treacă la un alt furnizor de energie electrică – totuși nu a fost suficient timp pentru majoritatea oamenilor să facă acest lucru.

Aprovizionarea cu energie electrică a fost în mare parte restabilită în Texas, dar  peste 15.000 de clienți încă nu erau alimentaţi cu energie, potrivit Poweroutage.us.

Consiliul Electric pentru Siguranţă din Texas, care supraveghează sistemul de alimentare pentru majoritatea statului, este acuzat că a fost pregătit pentru aceste întreruperi.

Cine ar trebui să plătească?

Primarul Turner a declarat pentru CBS că, mai demult, a depus un proiect de lege pentru a se asigura că există „rezervă adecvată” pentru a preveni întreruperile de energie, dar nu a fost luat în considerare de către liderii statului.

Primarul celui de-al patrulea oraș ca mărime al țării a sugerat că sistemul a fost la înălțimea provocărilor furtunilor produse de schimbările climatice.

„Toate acestea erau previzibile. Am scris despre asta în 2011. Nu consumatorii ar trebui să își asume aceste costuri exorbitante. Nu sunt vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat săptămâna aceasta”, a spus Turner.

Primarul Fort Worth, Betsy Price, a spus la CBS că ajutorul pentru facturi ar trebui să vină de la autorităţile din Texas și din guvernul federal.

Guvernatorul Texas, Greg Abbott, a cerut acțiuni pentru a se asigura că texanii „nu au probleme cu facturile mari la energie”. “Avem responsabilitatea de a proteja texanii de creşterile din facturile de energie, care sunt rezultatul vremii severe de iarnă și a întreruperilor de curent”, a spus el după întâlnirea cu parlamentarii.

Președintele Joe Biden a declarat sâmbătă o situaţie de dezastru major în Texas, deschizând astfel calea pentru a cheltui mai multe fonduri federale pentru eforturi de ajutorare.

BVBStiri BVB

ARTEGO SA (ARTE) (24/02/2021)

Convocare AGA O & E 29/30.03.2021

RETRASIB SA (RTRA) (24/02/2021)

Reluare tranzactionare in 25.02.2021 - ora 09:45 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 263/24.02.2021 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni RTRA

VRANCART SA (VNC) (24/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/02/2021)

Hotarari AGOA din data de 24.02.2021