Transelectrica testează în premieră Tehnologia LiDAR, potrivit unui comunicat al companiei.
Oficialii Transelectrica susţin: “Acordăm o atenție deosebită activităților de cercetare-inovare și implementare a tehnologiilor moderne în procesele de dezvoltare și mentenanță a Rețelei Electrice de Transport (RET) a României. Considerăm că a inova înseamnă a aduce o abordare sistematică deschisă către tehnici din domenii diferite.
În premieră pentru Transelectrica, am testat deja tehnologiile LiDAR (Light Detection and Ranging), RGB (Red, Green, Blue) și infraroșu, utilizând drone profesionale, în cadrul proiectului de cercetare – inovare DigiTEL – 3D Line Vision, dezvoltat de specialiștii Direcției Tehnice, Eficiență Energetică și Tehnologii Noi în colaborare cu SKYLINE DRONES”.
Principalele beneficii anticipate de implementarea acestor sisteme moderne de monitorizare a digitală a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune, la scară largă la nivelul RET sunt:
- Reducerea timpului de inspecție a liniilor aeriene cu până la 90%;
- Îmbunătățirea eficienței comparativ cu metodele clasice de inspecție;
- Creșterea siguranței prin limitarea intervenției umane;
- Reducerea sau eliminarea timpului de oprire a activității, respectiv a alimentării cu energie electrică;
- Creșterea eficienței prin acoperirea unui areal mai mare, comparativ cu metodele terestre clasice;
- Identificarea vegetației intruzive, a construcțiilor ilegale;
- Utilizarea norilor de puncte, modelelor DEM și a hărților 3D permit operatorilor să măsoare distanța dintre frunziș, vegetația diferită și liniile de înaltă tensiune;
- Un mare avantaj este capacitatea de a vedea dincolo de vegetația care se află în apropierea stâlpilor și posibilitatea de a analiza modelul digital al terenului (DEM) de sub coronament;
- Un alt avantaj pentru inspecțiile aeriene folosind LiDAR este viteza operațiunilor si viteza de procesare. Cantitatea de date adunate din zbor într-o singură zi este foarte mare, iar timpul de procesare al datelor este redus semnificativ în comparație cu alte tehnologii similare.
În prezent, prin proiectul DigiTEL – 3D Line Vision sunt testate în mediu operațional real aceste tehnologii pe 4 tronsoane de linie electrică aeriană de 400 kV. La sfârșitul anului trecut s-a finalizat procesul de scanare LiDAR si digital pe noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă-Stâlpu, în zona traversării fluviului Dunărea.