Președintele american Donald Trump a stopat aplicarea unei legi anticorupție care permite urmărirea penală a americanilor acuzați de mituirea oficialilor străini, scrie BBC.
Legea a fost în vigoare timp de aproximativ 50 de ani și interzice firmelor americane să încerce să păstreze sau să câștige noi afaceri cu alte țări prin mituirea unor figuri guvernamentale.
„Aceasta va însemna mult mai multe afaceri pentru America”, a declarat Trump la semnarea ordinului executiv din această săptămână.
O declarație a Casei Albe a afirmat că aplicarea „prea expansivă” și „imprevizibilă” a legii riscă „progresul economic al SUA”.
Trump a vorbit anterior despre eliminarea Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), numind-o „lege oribilă” și afirmând că „lumea râde de noi” pentru că o aplicăm.
De asemenea, el a ordonat autorităților judiciare americane să revizuiască acțiunile actuale și trecute legate de această lege și să găsească noi orientări pentru aplicarea FCPA.
Organizația de supraveghere anticorupție Transparency International a declarat că ordinul lui Trump „diminuează – și ar putea deschide calea pentru eliminarea completă – a bijuteriei coroanei în lupta SUA împotriva corupției globale”.
Dar președintele a declarat că aplicarea legii ar interzice doar „practicile comerciale de rutină în alte națiuni”.
Casa Albă a declarat: „Companiile americane sunt prejudiciate de aplicarea excesivă a FCPA, deoarece li se interzice să se angajeze în practici comune printre concurenții internaționali, creând un teren de joc inegal”.
Aceasta a declarat că Trump dorește să elimine „barierele excesive din calea comerțului american în străinătate”.
Cazurile anterioare în care legea a fost invocată au implicat Goldman Sachs și gigantul minier Glencore.
În 2020, Goldman Sachs a acceptat să plătească aproape 3 miliarde de dolari (2,3 miliarde de lire sterline) pentru a pune capăt unei anchete privind rolul său în scandalul de corupție 1MDB.
Filiala malaysiană a băncii a recunoscut în fața unui tribunal american că a plătit mită în valoare de peste 1 miliard de dolari pentru a obține lucrări de strângere de fonduri pentru fondul de stat malaysian.
În 2022, compania minieră Glencore, cu sediul în Elveția, a declarat că va plăti 180 de milioane de dolari Republicii Democratice Congo pentru a soluționa acuzațiile de corupție. Aceasta a venit după o serie de cazuri de corupție conduse de țări precum SUA.
În 2024, departamentul de justiție al SUA și organismul de supraveghere financiară Securities Exchange Commission au depus 26 de acțiuni de punere în aplicare în temeiul legii anticorupție, cel puțin 31 de companii fiind investigate până la sfârșitul anului.
În aceeași zi în care Trump a semnat ordinul, departamentul de justiție le-a spus procurorilor federali să renunțe la cazul de corupție împotriva primarului orașului New York, Eric Adams, care a pledat nevinovat pentru acceptarea de fonduri de campanie și cadouri ilegale în schimbul influenței sale ca primar. Casa Albă a declarat că inculparea a „restricționat” capacitatea primarului de a aborda „imigrația ilegală și criminalitatea violentă”.
Trump l-a grațiat, de asemenea, pe fostul guvernator din Illinois Rod Blagojevich, un democrat care a executat opt ani de închisoare pentru acuzații de corupție înainte ca mandatul său să fie scurtat de Trump în timpul primului său mandat.