Update articol:

Ucraina: Trei oligarhi evrei suspectaţi de corupţie, privaţi de cetăţenia ucraineană; printre ei se numără şi Igor Kolomoiski, cel care l-a ajutat pe Zelenski să devină preşedinte

ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a revocat cetăţenia ucraineană a doi cei mai cunoscuţi oligarhi din Ucraina, Igor Kolomoiski şi Ghennadi Korban, precum şi lui Vadim Rabinovici, un fost magnat devenit deputat de opoziţie, cei trei numărându-se printre cei mai bogaţi evrei din Ucraina, a relatat recent canalul de televiziune israelian i24News.

Cei trei bărbați sunt printre cei mai bogați evrei din Ucraina, potrivit Jerusalem Post.

Motivul oficial al acestei decizii pare să fie faptul că cei trei deţin o altă naţionalitate în afară de cea ucraineană, în cazul dat pe cea israeliană, în timp ce dubla naţionalitate este ilegală din punct de vedere tehnic în Ucraina, dar tolerată pe scară largă în practică, scrie AFP.

Potrivit mai multor surse de la Kiev, preşedintele ucrainean vrea să epureze oligarhii cu un trecut dubios pentru a demonstra SUA şi altor ţări occidentale că Ucraina nu tolerează corupţia.

Cert este că trei dintre cei mai influenţi evrei din Ucraina, între care doi au jucat un rol esenţial în finanţarea proiectelor de infrastructură evreieşti în special în regiunea Dnipropetrovsk, unde locuieşte a doua cea mai importantă comunitate de evrei din Ucraina, nu mai par a fi bineveniţi în ţara lor natală, comentează canalul de televiziune israelian pe pagina sa web.

Lui Ghennadi Korban i-a fost deja refuzată intrarea în Ucraina la un post de frontieră şi chiar i-a fost confiscat paşaportul ucrainean, potrivit media locale.

De la alegerea sa în 2019, Volodimir Zelenski a continuat reforma antioligarhică lansată de predecesorul său în funcţie Petro Poroşenko cu scopul de a slăbi controlul lui Igor Kolomoiski asupra economiei, mass-media şi altor centre de putere. A fost o decizie care a surprins multă lume, întrucât Igor Kolomoiski se număra printre principalii susţinători ai lui Zelenski şi se întorsese dintr-un exil autoimpus în Israel abia după alegerea acestuia din urmă.

Cei trei oligarhi de origine evreiască se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii de corupţie la scară mare.

Guvernul ucrainean nu a confirmat public revocarea cetăţeniei celor trei oligarhi. Un lucru neobişnuit, decretul prezidenţial din 18 iulie prin care se anunţa această decizie şi difuzat online nu purta semnătura preşedintelui, în timp ce biroul lui Volodimir Zelenski a rămas vag în privinţa chestiunii atunci când i s-a cerut să confirme autenticitatea decretului.

Surse apropiate preşedintelui au declarat însă presei ucrainene că documentul este autentic, potrivit i24News.

Cine este Kolomoiski

Kolomoisky este unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ai Ucrainei. Afacerile sale sunt cuprinzătoare, vizează petrol și gaze, metalurgie, mass-media și, cel mai infam, bancar și finanțe.

Kolomoisky și partenerul său de afaceri, oligarhul Gennadiy Boholyubov, au fost cândva proprietarii PrivatBank, care a cunoscut o creștere fulgerătoare în anii 2000 și în prima jumătate a anilor 2010. În decembrie 2016, Privatbank, aflată în pragul falimentului, a fost naționalizată de stat.

Potrivit unui audit efectuat de Kroll, o firmă de investigații corporative, PrivatBank a avut o gaură de 5,5 miliarde de dolari în registrul băncii, ceea ce a făcut ca banca să fie naționalizată.

Ca urmare a bătăliilor legale și apoi a conflictului continuu cu președintele Petro Poroșenko, Kolomoiski a părăsit Ucraina în 2016, oligarhul însuși declarând public că deține cel puțin trei pașapoarte.

În 2019, Kolomoisky s-a întors acasă când Zelenski a fost ales în funcție. Canalul tv „1+1”, care aparține lui Igor Kolomoisky, a fost promotorul cheie al candidatului Zelenski.

Cauzele civile împotriva oligarhului din Ucraina nu au avut niciun rezultat, iar criticii lui Zelenski au afirmat că Kolomoiski a avut influență asupra președintelui, potrivit Hotnews.

Cu toate acestea, legea anti-oligarhi adoptată de Parlament la inițiativa lui Zelenski interzice foștilor proprietari să-și recapete bunurile naționalizate de stat, iar relația dintre cei doi s-a înrăutățit, legea fiind cunoscut drept legea anti-Kolomoiski.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative