Update articol:

UE va propune un plafon de preț pentru gazul rusesc, spune von der Leyen

Comisia Europeană va propune un plafon de preț pentru gazul rusesc, alături de măsuri care includ o reducere obligatorie în UE a consumului de energie electrică și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică care nu sunt pe gaz, a declarat miercuri șeful UE, potrivit Reuters.

„Vom propune un plafon de preț pentru gazul rusesc… Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia va înceta furnizarea de gaz și petrol dacă vor fi impuse plafoane de preț.

Unele țări din UE – care ar trebui să aprobe propunerile UE – se feresc să limiteze prețurile gazului rusesc în cazul în care acest lucru le costă aprovizionarea în scădere pe care o primesc încă de la Moscova.

Von der Leyen a schițat viitoarele propuneri de urgență ale UE pentru a reduce creșterea prețurilor la gaz și energie, care au crescut facturile pentru gospodării și au afectat industriile europene mari consumatoare de energie.

UE dorește să limiteze veniturile producătorilor care nu funcționează pe gaz și să-și reorienteze „profiturile neașteptate” în măsuri care să sprijine gospodăriile și companiile, a spus von der Leyen.

Prețurile energiei europene sunt de obicei stabilite de centralele de gaze, iar plafonul ar avea drept scop reducerea costului energiei electrice generate de parcuri eoliene, centrale nucleare și producători cărbune care au costuri de funcționare mai mici, deoarece nu sunt expuse la creșterea prețurilor la gaze.

Firmele de petrol și gaze care au înregistrat creșteri uriașe ale profiturilor ar trebui, de asemenea, să aducă o „contribuție de solidaritate”, a spus von der Leyen, fără a oferi mai multe detalii.

Alte măsuri pe care Bruxelles-ul le va propune includ o cerință ca țările să reducă utilizarea energiei electrice în orele de vârf și ajutor de lichiditate pentru firmele care se confruntă cu cerințe uriașe de garanții.

Miniștrii energiei din țările UE vor discuta propunerile în cadrul unei reuniuni de urgență vineri.

Prețurile energiei și combustibilului au crescut în Europa, deoarece Rusia a redus cantitatea de gaz pe care o trimite în Europa. Moscova a învinuit reducerile de aprovizionare pe probleme tehnice și pe sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei sale în Ucraina.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (26/09/2022)

Modificarea Calendarului Financiar al Societatii aferent anului 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/09/2022)

Program disponibilizare colectiva

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/09/2022)

Notificare rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

ALRO S.A. (ALR) (26/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)