Update articol:

Venezuela vrea să restabilească “relaţiile militare” cu Columbia

Sursa foto: twitter.com/NicolasMaduro Sursa foto: twitter.com/NicolasMaduro

Caracasul a început demersurile pentru restabilirea “relaţiilor militare” cu Bogota, a anunţat marţi ministrul venezuelean al apărării, confirmând o destindere a relaţiilor dintre cele două ţări după alegerea la preşedinţie în Columbia a lui Gustavo Petro, care ar putea pune capăt unor ani de tensiuni, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Am primit instrucţiuni” de la preşedintele Nicolas Maduro “să stabilesc imediat contactul cu Ministerul columbian al Apărării pentru a restabili relaţiile noastre militare”, a declarat ministrul apărării, general Vladimir Padrino Lopez, potrivit contului Twitter al ministerului.

“Trebuie să începem să lucrăm. Asta nu înseamnă că va fi o schimbare politică şi că schimbările vor avea loc imediat, asta nu există. Trebuie să mergem încetul cu încetul (…) cu multă prudenţă, mult tact (…) ca să ne asumăm noile realităţi de la frontiera cu Columbia”, a continuat el.

După alegerea în Columbia a preşedintelui de stânga Gustavo Petro, punând capăt prezenţei la putere a dreptei dure, cele două ţări au anunţat că vor relua relaţiile diplomatice întrerupte în 2019.

Cei doi vecini împart o frontieră poroasă de peste 2000 de kilometri unde sunt acţionează trupe de gherilă, paramilitari, traficanţi de droguri şi de mărfuri de contrabandă.

Caracasul şi Bogota s-au acuzat reciproc că întreţin un climat de insecuritate în zonă. În martie 2021, luptele de la Apure (sud-vest) dintre soldaţi venezueleni şi trupe neregulate columbiene au făcut 16 morţi printre soldaţi şi au condus la strămutarea a mii de civili.

Forţele columbiene au denunţat încălcări ale teritoriului lor de către armata venezueleană.

Frontiera dintre cele două ţări a rămas complet închisă până la o relaxare în octombrie 2021.

Închiderea punctelor de trecere binaţionale a dus la deschiderea unor rute alternative, cunoscute sub numele de “trochas”, prin care trec mii de oameni şi milioane de dolari în mărfuri de contrabandă.

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (04/10/2022)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 23 sept. - 03 oct. 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (04/10/2022)

Hotarari AGA O & E 3 Octombrie 2022

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit