Update articol:

Virgil Popescu: Este nevoie de o schimbare de comportament în ceea ce privește consumul de energie pentru a avea eficiență energetică

Este nevoie de o schimbare de comportament în ceea ce privește consumul de energie pentru a avea eficiență energetică, a fost unul dintre mesajele pe care le-am transmis astăzi la conferința ”Standarde Nzeb – Eficiență Energetică și Materiale de Construcții” organizată de colegii mei Oana – Marciana Ozmen și Bende Sandor – președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii. Virgil Popescu a spus: “Trebuie să facem investiții în tehnologii care sporesc gradul de eficiență energetică, pentru a micșora pierderile, pentru a optimiza consumul.

La Ministerul Energiei pregătim măsuri pe termen pe mediu și lung, respectiv programe pentru eficiență energetică. Totodată, vom avea programe pentru a încuraja IMM-urile și companiile mari să folosească tehnologii moderne, pentru a-și monta panouri solare, cu scopul de a crește autoconsumul.

De asemenea, programul Electric UP se apropie de finalizare. Au fost evaluate peste 2000 de firme, au fost transmise aproape toate proiectele tehnice pentru a fi finanțate. Și nu în ultimul rând, vom avea în Fondul de Modernizare, pe care îl operaționalizăm, fonduri pentru finanțarea unor tehnologii eficiente energetice”.

Virgil Popescu a mai declarat că Ministerul Energiei are fonduri în PNRR pentru eficienţă energetică şi se lucrează la proiecte dedicate, subliniind că obiectivul esenţial al întregii economii este optimizarea costurilor, reducerea pierderilor sau a consumurilor inutile.

“Revenirea economiei globale din pandemie într-un ritm susţinut a dus clar la o creştere a cerinţei de energie, gaze naturale şi când cererea este mai mare decât oferta, preţurile au început să crească. Trebuie să ne uităm, din ce în ce mai mult, spre eficienţă energetică, spre a optimiza consumurile, spre a opri pierderile, spre a le micşora. Eficienţa energetică e un capitol foarte important, inclusiv în obiectul nostru, al ministerului, spre care ne uităm (…). Avem program de eficienţă energetică în PNRR, avem fonduri la nivelul ministerului pentru eficienţă energetică, lucrăm să lansăm proiecte dedicate eficienţei energetice în industrie, în zona de energie pentru că, până la urmă, toţi trebuie să fim conştienţi că optimizarea costurilor, reducerea pierderilor sau consumurilor inutile este un obiectiv esenţial al întregii economii”, a precizat Popescu la Conferinţa “Standarde Nzeb – Eficienţa Energetică şi Materiale de Construcţii – Ediţia a II-a”, eveniment organizat de Comisia pentru industrii din Senat.

El a adăugat că măsurile pe termen mediu şi lung trebuie să ţină cont de dezvoltarea unor tehnologii care să asigure o eficienţă energetică ridicată.

“Creşterea noilor capacităţi de producţie de energie electrică trebuie făcută asigurând tehnologii eficiente din punct de vedere al eficienţei energetice, iar încurajarea companiilor mici şi mijlocii şi a companiilor mari de a creşte autoconsumul, de a folosi tehnologiile moderne, de a folosi spaţiile disponibile cum sunt acoperişurile halelor industriale pentru a-şi monta panouri solare şi a creşte autoconsumul cred că este un punct foarte important care trebuie, de anul viitor, exploatat şi mai mult decât până acum”, a punctat ministrul.

Pe de altă parte, el s-a referit la necesitatea asigurării unei educaţii adecvate consumatorilor casnici.

“Un rol esenţial îl are consumatorul, inclusiv schimbarea comportamentului acestuia în a-şi face un obicei din a încerca să-şi optimizeze costurile şi să reducă pierderile de energie (…). Schimbarea comportamentului nu este uşoară, necesită timp, ne este foarte greu să ne adaptăm noilor cerinţe, ne gândim cât poate să consume un bec, dar dacă un bec funcţionează non-stop timp de 30 de zile, într-o lună consumă suficient de mult. Alt lucru pe care trebuie să-l luăm în calcul: să ne gândim la cost – beneficiu. Am avut întâi becul incandescent, am trecut apoi la becurile economice şi acum au apărut becurile cu led. Dacă facem un raport cost – beneficiu, cât plătim pe un bec cu led şi cât economisim pe termen lung, pe durata de viaţă a acestuia, care este mult mai mare, o să ajungem la concluzia că este mult mai bine să investim în această tehnologie pe led, care oferă pe termen mediu şi lung beneficiu economic şi scade factura (…). Nemaivorbind de anveloparea clădirilor, anveloparea blocurilor, pe unde se pierde extraordinar de multă energie, nemaivorbind de pierderile care sunt în reţelele de transmisie a energiei de transport şi distribuţie a energiei termice. Toate aceste lucruri trebuie gândite macro, la nivelul întregii ţări, şi vestea bună este că sunt bani, există finanţare pentru aceste tipuri de proiecte. Şi cred că trebuie să învăţăm companiile, să învăţăm oamenii să facă proiecte şi să acceseze aceşti bani”, a arătat Virgil Popescu.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM