Update articol:

Vladimir Putin şi Angela Merkel au discutat despre apelul Ucrainei de a revizui acordurile de la Minsk

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul federal german Angela Merkel au discutat la telefon despre apelul Kievului în vederea modificării actualului acord de încetare a focului în conflictul din estul Ucrainei, a informat Kremlinul într-un comunicat, transmite dpa.

Vladimir Putin şi Angela Merkel “au evaluat amândoi în mod negativ recentele declaraţii ale oficialilor ucraineni privind necesitatea revizuirii acordurilor de la Minsk”, afirmă Kremlinul cu referire la acordul convenit în urmă cu 5 ani în capitala Republicii Belarus, neutră în acest conflict, potrivit Agerpres.

Conducerea de la Kiev a îndemnat în ultimele săptămâni la o revizuire a pactului, subliniind că Ucraina a fost constrânsă să accepte acest acord şi nu doreşte să respecte prevederea conform căreia ea ar trebui să ofere mai multă autonomie teritoriilor aflate în mâinile rebelilor.

Grupări rebele pro-ruse, pe care Vladimir Putin le-a reprezentat în timpul negocierilor de pace internaţionale, luptă de peste şase ani împotriva forţelor militare ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, lângă frontiera cu Rusia.

În jur de 13.000 de oameni au fost ucişi în timpul acestui conflict. Rusia a negat în repetate rânduri acuzaţiile conform cărora ea ar fi implicată direct în conflictul din Ucraina.

Descriind din nou conflictul drept unul “intra-ucrainean”, Kremlinul a spus în comunicatul său că pactul de încetare a focului de la Minsk este “singura bază” pentru o rezoluţie.

Germania şi Franţa au mediat eforturile pentru soluţionarea conflictului, care a izbucnit la începutul lui 2014, după ce ucrainenii l-au înlăturat de la putere pe preşedintele lor pro-rus Viktor Ianukovici, într-o schimbare a orientării politice spre Uniunea Europeană.

La Berlin, purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert a declarat că discuţia telefonică s-a concentrat pe găsirea unei soluţii paşnice la conflictul din estul Ucrainei. Potrivit lui Seibert, Merkel şi Putin au discutat de asemenea despre embargoul ONU asupra armelor impus Iranului, precum şi despre actuala situaţie din Libia.

BVBStiri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (30/10/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 27.10.2020

ALRO S.A. (ALR) (30/10/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (30/10/2020)

Hotarari AGOA din data de 29.10.2020 - versiunea in limba engleza

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (30/10/2020)

Hotarari AGA O & E din 30.10.2020