Update articol:

UPDATE – Zamfir: “Voi solicita Biroului permanent să-l invite pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la audieri în comisiile de specialitate” (vezi declaraţii Tăriceanu)

Senatorul Daniel Zamfir. Senatorul Daniel Zamfir.

Actualizare ora 16.55: Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a cerut conducerii BNR să vină să dea explicații în Parlament: “Cred că un dialog între guvern și BNR trebuie să aibă loc. Nu știu dacă a avut loc, dar cred că este normal ca BNR să răspundă invitației care i-a fost făcută la nivelul Parlamnetului. Există suspiciuni că Robor-ul ar putea fi manipulat.  Câteva persoane neagă cu vehemenţă acest lucru. Nu sunt dintre cei care cred asta, dar poate nu pot nu să am suspiciuni când văd că LIBOR a fost manevrat de băncni la nivelul UE, care au fost amendate și prinse cu mâța în sac . BNR poate să vină să dea explicațiile pe care le consideră”.

………….

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a participat, astăzi, la audierile la care a fost  invitat de către senatorul Daniel Zamfir. În schimb, a fost prezent ministrul finanţelor Eugen Teodorovici.  

Senatorul Zamfir a spus că temele audierii erau modul de fixare a ROBOR şi raportul asupra stabilităţii financiare pe care BNR l-a prezentat la sfârşitul anului 2018.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a avut marți o primă reacție după ce Banca Naţională a României a anunţat că nu va participa la discuţia din Comisia Economică din Senat. „Este (n.r. – Mugur Isărescu) în sală. Nu este în sală? Eu am fost invitat de colegii mei din Comisia Economică și din respect pentru cetățenii care au credite în lei și sunt afectați de această fluctuație de rate e bine să avem o discuție deschisă în Parlament”, a mai spus Teodorovici, care a intrat la ședința Comisiei Economice din Senat.

Preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a mai spus că va solicita, la începutul săptămânii viitoare, Biroului permanent să-l invite pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la audieri în comisiile de specialitate: “Invitaţia către guvernatorul BNR o voi trimite către Biroul permanent al Senatului, să decidă Biroul permanent dacă guvernatorul BNR are obligaţia să vină în faţa Comisiei economice. Chemăm şi Comisia de buget-finanţe. (…) Am convingerea că domnul guvernator va fi aici săptămâna viitoare şi va da explicaţii senatorilor din cele două comisii”.

El a prezentat în cadrul şedinţei de marţi a comisiei o serie de slide-uri despre care a susţinut că sunt  mail-uri între reprezentanţii băncilor participante la stabilirea ROBOR, afirmând că acestea dovedesc faptul că BNR şi cele 10 bănci “au avut un plan comun de manipulare a ROBOR”.

“Lipsa domnului Isărescu era de aşteptat având în vedere lucrurile pe care ştia că trebuie să le discutăm la Comisia economică şi care îi creează mari probleme. Am avut indicii clare că BNR s-a implicat în manipularea ROBOR, dovezi evidente. Domnul Isărescu nu a vrut să se confrunte cu aceste lucruri, dar nu va putea fugi la infinit de această discuţie pentru că sunt foarte mulţi ani în care ROBOR a fost manipulat de bănci sub protecţia şi cu implicarea BNR”. 

Ieri, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a spus că  Banca Naţională a României este deschisă la un dialog clar şi onest, pentru clarificări, dar nu şi pentru a crea mai multă confuzie: „Invitaţia care a venit la BNR este semnată de domnul Zamfir (senatorul ALDE, Daniel Zamfir, n.r.) în calitate de preşedinte al Comisiei Economice, iar din partea Comisiei Finanţe Bănci este aceeaşi semnătură a domnului Zamfir care nu reprezintă Comisia care se ocupă direct de BNR. Aşa că, până să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de aşa-zise abuzuri, ar trebui ca să răspundă dânsul la acuzaţia de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanţe Bănci pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spaţiu public domnul Zamfir acuză BNR de aşa zisa manipulare a ROBOR, un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice audiere, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitaţiei şi nu să se creeze aşteptări nerealiste”.

În această dimineaţă, Dan Suciu a spus că reprezentanţii BNR nu vor participa, astăzi, la discuţia din Comisia Economică din Senat pentru că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială. „BNR nu va participa astăzi (marţi, n.r) la discuţia din Comisia Economică din Senat pentru că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, după cum a declarat aseară şi domnul consilier Vâlcov (Darius Vâlcov, consilierul premierului, n.r.). BNR este deschisă la dialog, la clarificarea chestiunilor în discuţie bineînţeles şi în Parlament şi consider că se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de domnul Zamfir (senatorul ALDE, Daniel Zamfir, n.r.), care să nu plece de la un şir de fake news-uri lansate fără probe”, a spus Dan Suciu.

BVBStiri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (24/11/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

MedLife S.A. (M) (24/11/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 16-20 noiembrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/11/2020)

Incetarea de drept a mandatului dlui Cristian Gentea