În investiții este nevoie de răbdare, iar cei care au avut răbdare în 2024 au putut înregistra randamente relativ ridicate, scrie Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, pe social media.
Potrivit acestuia, aproape jumătate din populația lumii a fost chemată la urne, transformând anul 2024 într-un punct major de cotitură pentru schimbarea politică și economică: “În același timp, megatrendurile precum ascensiunea inteligenței artificiale, fragmentarea geopolitică, tranziția energetică și îmbătrânirea populației au continuat să influențeze piețele.”
În aceste condiții, pe scena internațională, indicii de acțiuni americane au înregistrat aprecieri consistente, aducând, pentru al doilea an consecutiv, randamente de peste 20% – o performanță rar întâlnită, realizată de doar patru ori de la Marea Depresiune din urmă cu aproape un secol. Câștigurile au fost susținute în mare parte de acțiunile companiilor megacap și de optimismul legat de AI, notează Popa.
În schimb, acțiunile europene au stagnat, reflectând slăbiciunea economiei europene, iar piețele emergente au avut o performanță modestă, a mai notat el: “În mod tradițional, o apreciere puternică a dolarului american exercită presiuni asupra valutelor emergente, afectând performanța acțiunilor din aceste regiuni.
La nivel local, indicele BET-TR (care include și dividendele) a oferit un randament consistent, de 16% în 2024, performanța fiind remarcabilă în special în prima jumătate a anului. Totuși, această performanță este parțial eclipsată de aprecierea dolarului american față de majoritatea monedelor, inclusiv față de leu.
Pe piața imobiliară locală, deși se tot anunță “prăbușirea inevitabilă”, prețurile locuințelor au continuat să crească. Creșterea medie a prețului proprietăților rezidențiale a fost de 14% la nivel național, conform indicelui Imobiliare.ro. Este important de menționat că acest procent nu include eventualele câștiguri obținute din chirii. Datele reflectă faptul că, inclusiv într-un mediu economic incert, imobiliarele pot aduce randamente bune investitorilor.”
Peter Lynch spunea că „investițiile fără cercetare sunt ca și cum ai juca poker fără să te uiți la cărți”. Experiența anului 2024 evidențiază necesitatea unei strategii solide, întărită de cercetare temeinică și diversificare inteligentă, concluzionează Cristian Popa.