Update articol:
BNR publică, astăzi, la ora 11, noul indice trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (vezi formulele de calcul)

2,36% – Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este 2,36%, potrivit datelor BNR de la ora 11. 

 

Banca Națională a României va publica pe data de 2 mai a.c., ora 11.00, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, reglementat prin art.II și III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2019.

Metodologia de calcul și politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial (denumit indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC) reglementați de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Metoda de calcul a indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial

3.1.Indicele zilnic este calculat ca medie ponderată a ratelor dobânzilor la depozite cu volumul tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, utilizând următoarea formulă de calcul:

unde:

-r i – rata dobânzii aferente depozitului i tranzacționat pe piața monetară interbancară

-v i – valoarea depozitului i tranzacționat pe piața monetară interbancară

n – numărul total de depozite tranzacționate pe piața monetară interbancară

3.2.Indicele de referință trimestrial este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, utilizând următoarea formulă de calcul:

unde:

-IR_z i – indicele zilnic, calculat conform pct.3.1

– m – numărul zilelor lucrătoare în care au loc tranzacții

3.3. Nivelul indicelui zilnic și al indicelui de referință trimestrial se determină prin rotunjirea la două zecimale, la valoarea exprimată ȋn procente pe an.

Conform BNR, Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Acești indici se publică pe website-ul BNR în secțiunea Info financiar.

După această dată, BNR va publica indicele zilnic și, la sfârșitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor, la adresa mai sus menționată.

BVB | Știri BVB

AQUILA PART PROD COM (AQ) (03/12/2021)

Notificari - detineri > 5%

ROPHARMA SA (RPH) (03/12/2021)

Raport auditor S1 2021 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (03/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2021)

Notificare - detineri < 5%