Update articol:

Acțiunile americane și-au revenit după picajul provocat de amenințările lui Trump privind noi taxe pentru China

Amenințările președintelui american Donald Trump de a introduce mai multe tarife pentru China sunt considerate tactici de negociere și analiștii spun că rezultatul cel mai probabil este mai degrabă o înțelegere decât un război comercial total, notează CNBC.

După o scădere bruscă, la începutul ședinței de luni, acțiunile americaner au șters pierderile pe parcursul zilei și au avut o revenire mai mare spre finalul ședinței, după un raport CNBC potrivit căruia o delegație chineză va merge în SUA așa cum era prevăzut.

Donald Trump a ameninţat pe Twitter că va majora de la 10% la 25%, începând de vineri, tarifele de import pentru mărfuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari şi va impune un tarif de 25% altor bunuri chinezeşti în valoare de 325 de miliarde de dolari care nu au mai fost taxate.

Ulterior, Ministerul chinez de Externe a anunţat că o delegaţie chineză se pregăteşte să meargă în Statele Unite pentru negocierile comerciale.

Inițial, indicele Dow Jones a scăzut cu mai mult de 470 de puncte la deschiderea de luni, dar a șters pierderile pe parcursul zilei. A terminat ziua cu o scădere de 67 puncte, la 26.437. S&P 500 a terminat ziua în scădere cu 13 puncte, la 2.932.

Atât Dow, cât și S&P 500 au scăzut cu mai mult de 1% înainte de recuperare, în cea mai mare depreciere în deschiderea ședinței, de la 2 ianuarie, potrivit Bespoke. O mare parte din câștigul de 17% al S&P din acest an a fost pus pe seama optimismului privind negocierile comerciale și, de asemenea, a unei policiti relaxate a Fed.

„Răspunsul pieței este potrivit. Încearcă să înțeleagă unde ne aflăm în discuții. Este un regres? Nu cred deloc asta”, a declarat Patrick Palfrey, senior strategist la Credit Suisse. „În final, Trump caută să se asigure că alegătorii săi primesc cea mai bună afacere posibilă și vrea să se asigure că o poate livra.”

Analiștii declară că este în interesul ambelor țări să ajungă la o înțelegere, economia Chinei începe să se stabilizeze după o campanie de stimulare fiscală și monetară. Economia Statelor Unite a arătat, de asemenea, semne recente de îmbunătățire.

Warren Buffett: Un război comercial între SUA şi China ar fi „rău pentru toată lumea”