Darius Vâlcov: “Şase din şapte fonduri de pensii private au cumpărat acţiuni la RCS-RDS, în condiţiile în care compania a înregistrat, într-un an, scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menţine şi în anul următor”
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) își exprimă îngrijorarea în legătură cu afirmațiile recente ale consilierului de stat Darius Vâlcov, susţinând că acestea pot pune într-o lumină negativă, în mod nemeritat, performanțele Pilonului II de pensii private din România.
La finalul săptămânii trecute, Darius Vâlcov a declarat, la România TV, că şase din şapte fonduri de pensii private au cumpărat acţiuni la RCS-RDS, în condiţiile în care compania a înregistrat, într-un an, scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menţine şi în anul următor: “Nu putem decât să spunem oamenilor. ASF trebuie să intervină pentru că atunci când te listezi la bursă vii cu un prospect şi spui cumpăraţi acţiuni la Digi că acţiunea e cu 10% mai mult, iar într-un an tu eşti cu 25% mai puţin, nu te dezvolţi, îţi faci mai multe datorii, să ştii că în acel moment se cheamă în SUA fraudă, iar această fraudă trebuie verificată. Luni, pe bursă, poate oricine să verifice de ce o companie care are tehnologia învechită pentru că suntem amândoi conştienţi că în 3-4 ani nu se vor mai trage cabluri în România şi nicăieri în lume, azi avem alte tehnologii. Când vinzi românilor o iluzie şi le iei banii de pensii…”.
Darius Vâlcov a afirmat că şapte firme administrează 10 miliarde de euro: “A fost un scandal cu Pilonul II. De unde a plecat? Am chemat cei şapte administratori, că sunt şapte SRL-uri care administrează pensiile private ale românilor, în sensul în care am zis că nu mai dăm banii la stat, dăm un 300 şi ceva de mililoane de euro, fiecare are angajaţi între 20-30 de angajaţi, unul singur are 70 de angajaţi. Miliardul şi jumătate doar comisionare, ei administrează 10 miliarde de euro. Am întrebat voi cu cine vă consultaţi? Vă consultaţi între voi?”.
În replică, APAPR susţine: “Toți administratorii fondurilor din Pilon II sunt instituții cu o lungă tradiție și prezență internațională pe piața financiară. Forma juridică de organizare pe piața din România este de societăți distincte față de alte entități din grupul-mamă, fiind vorba de societăți pe acțiuni cu un capital social minim de 4 milioane de euro (nicidecum SRL-uri). De asemenea, toți administratorii sunt autorizați, avizați, reglementați, supravegheați și controlați de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), instituție a statului român.
Comisioanele percepute de administratorii Pilonului II din România sunt semnificativ mai mici decât cele percepute de sistemele similare din alte state, precum și de alte sisteme de economisire. Studiul «Update of IOPS Work on Fees and Charges» realizat de IOPS (organizația ce grupează toate instituțiile de supraveghere a sistemelor de pensii private și asigurări din statele lumii) în 2014 a arătat că valoarea totală a comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii este cu 25% (un sfert) mai mică decât media celorlalte 42 de sisteme similare de economisire din statele membre IOPS.
Valoarea comisioanelor percepute (1,5 miliarde de lei, nu euro) reprezintă totalul încasat de cei 7 administratori de la începutul sistemul și până în prezent. Acestea sunt venituri, nu profituri, din care se scad numeroasele costuri, majoritatea derivate din reglementarea strictă a sistemului. Mai mult, administratorii Pilonului II au realizat investiții semnificative în 2006-2008 pentru setarea sistemului, care ajung la 500 de milioane de euro și care nu au fost niciodată recuperate din business-ul de administrare. Acționarii administratorilor înregistrează și astăzi pierderi totale pe ultimii 10 ani, care ajung la aproape 150 de milioane de euro nerecuperate (sume nominale, neactualizate cu inflația sau alte prime de risc)”.
APAPR precizează că portofoliile fondurilor private de pensii sunt diversificate pentru a acoperi eventualele riscuri ca anumite investiții să subperformeze într-o anumită perioadă: ”Faptul că un anumit emitent poate avea un risc reputational într-o anumită etapă a dezvoltării lui nu înseamnă automat că perspectivele companiei pe termen lung sunt nule. Riscul reputational este unul din riscurile cu care orice companie listată se poate confruntă în mod curent. De asemenea, prezența tuturor emitenților la Bursa de Valori de la București este autorizată tot de către ASF, care de altfel controlează și activitatea tuturor emitenților de pe piața de capital. Astfel, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu afirmațiile negative făcute de domnia sa referitoare la performanța viitoare a unei companii listate, fapt ce poate influența în mod nemeritat evoluția acesteia doar prin emoția creată în spațiul public. O astfel de abordare nu contribuie la un dialog profesionist despre piața de capital sau despre rezultatele sistemului de pensii private din România”.