În anul 2021 Bursa de Valori București a avut unul dintre cei mai buni ani ai săi, consideră Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România.
Probabil, pentru prima oară de la înființare, Bursa de Valori din București și-a îndeplinit menirea și anume de a fi o platofomă pentru companiile private de a atrage capital, ne-a spus el.
Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.
Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence va publica o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți din piața bursieră.
În total, România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.
Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.
***
Cum vedeți evoluția pieței de noastre de capital în ultimii doi ani?
Adrian Codirlaşu: În anul 2021 Bursa de Valori București a avut unul dintre cei mai buni ani ai săi. Atât din perspectiva randamentelor înregistrate, cât și din perspectiva listărilor de noi emitenți, este adevărat, în general companii de mici dimensiuni. Și, probabil, pentru prima oară de la înființare, Bursa de Valori din București și-a îndeplinit menirea și anume de a fi o platofomă pentru companiile private de a atrage capital. Și în anul 2022, în ciuda volatilității ridicate a piețelor internaționale, în condițiile inflației ridicate, creșterii ratelor de dobânda precum și a războiului din Ucraina randamentul înregistrat de principalul indice al BVB (având în vedere că în componenta indicelui este o pondere însemnată de companii defensive) a fost superior randamentelor înregistrate pe piețele internaționale iar volatilitatea pieței a fost mai redusă decât cea a piețelor internaționale.
Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?
Adrian Codirlaşu: În ceeea ce priveste condițiile cantitative, BVB are listate deja 3 companii care îndeplinesc criteriile de acces în indicele MSCI. În privința îndeplinirii condițiilor de accesibilitate, în ultimul raport MSCI, pentru România sunt specificate că și puncte de îmbunătățire decontarea tranzacțiilor precum și transferabilitatea. Prin urmare, promovabilitatea României în indicii MSCI este posibilă, și probabil se va întâmpla ulterior rezolvării incertitudinilor globale generate de războiul din Ucraina (o altă condiție de acces în indicele MSCI fiind și sustenabilitatea economiei țării respective).
Ce eforturi considerați că mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital?
Adrian Codirlaşu: Listarea companiilor mari ar aduce investitori străini noi. Aici și statul se poate implică prin listarea de pachete minoritare ale companiilor deținute. În acest mod, Guvernul va încasa fonduri din vânzarea de pachete minoritare, iar companiile listate vor fi mai bine administrare, având în vedere regulile de transpareanță pe care vor trebui să le îndeplinească. Cel mai bun exemplu de asemenea companie este Hidroelectrica, pentru care momentul actual, cu prețuri extrem de ridicate pentru energia electrică, este extrem de prielnic pentru listare.
***
Monica Ivan, BRK Financial Group: Ritmul includerilor în indicii FTSE va scădea
Claudiu Năsui, USR: Ne lipsesc unele listări mari, precum Hidroelectrica sau Salrom