Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Claudiu Năsui, USR: Ne lipsesc unele listări mari, precum Hidroelectrica sau Salrom

Ne lipsesc unele listări mari, precum Hidroelectrica sau Salrom, dar statul român nu e în optica listărilor, consideră Claudiu Năsui, Vicepreședinte USR și membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaţilor.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence va publica o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți din piața bursieră.

În total, România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.

***

Cum vedeți evoluția pieței de noastre de capital în ultimii doi ani?

Claudiu Năsui: Nu vreau să facă recomandări de investiții. Acum o lună am recomandat lumii să-și țină economiile în dolar. Cine m-a ascultat a avut numai de câștigat. Mai mult nu spun. Din păcate problemele noastre sunt și continentale, și, mai precis de banca centrală europeană care eșuează grav. Legat de bursă în mod special, a avut o revenire puternică anul trecut după decizia greșită de a închide cu forța economia, în contextul pandemiei. Economia a fost inundată cu bani de către BNR, care acum se vede nevoită să facă mai dur ce trebuia să facă mai lent din timp. Eu prevăd scădere și o recesiune. Singurii care vor ieși bine sunt cei cu afaceri cu statul sau care iau bani din subvenții sau diferite scheme. În mediul privat autentic, va fi prăpăd.

Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Claudiu Năsui: Ne lipsesc unele listări mari. Hidroelectrica, e un exemplu. Salrom e altul. Dar statul român nu e în optica listărilor. Dimpotrivă. Cât am condus ministerul economiei, voiau să naționalizez un combinat, COS Târgoviște, pe care l-am salvat de la naționalizare. Acum vă invit vedeți cum se comportă acțiunile sale pe bursă.

Ce eforturi considerați că mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital?

Claudiu Năsui: Statul ar trebui să nu mai fie monopol în energie. Companiile ar trebui privatizate, iar listarea lor la bursa, în unele cazuri, sau mărirea pachetelor listate în altele ar face din BVB o piață atractivă pentru tot capitalul din lume. Noi vrem capitalism, dar fără capitalism. Nu merge așa. Dar la noi clasa politică nu vrea să piardă sursele acestea de finanțare a propriilor salarii și a posturile pentru activul de partid.

Ovidiu Petru, ASF: Trecerea BVB la statutul de piață emergentă a avut un impact semnificativ asupra investitorilor, deoarece semnalează potențialul de creștere viitoare pentru piața de capital din România

Radu Hanga, BVB: Observăm perspective pozitive de obținere a statului de piață emergentă și din partea furnizorului de indici MSCI

Adrian Tănase, BVB: Avem anul acesta trei companii care îndeplinesc criteriile de capitalizare cerute de MSCI

Monica Ivan, BRK Financial Group: Ritmul includerilor în indicii FTSE va scădea

Ӧmer Tetik, Banca Transilvania: Funcționarea Contrapărții Centrale (CCP) ar aduce instrumente noi și siguranță mai mare în ceea ce privește tranzacționarea

Johan Meyer: Fondul Proprietatea vrea să-și listeze pachetul de acțiuni la Hidroelectrica, pentru a ajuta piața de capital să atingă criteriile MSCI de promovare la statutul de piață emergentă

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021