Update articol:
PROIECT SPECIAL "EDUCAȚIA FINANCIARĂ - CEA MAI BUNĂ INVESTIȚIE ÎN TINE", SUSȚINUT DE BANCA TRANSILVANIA, CU SPRIJINUL ASF

Adrian Codirlașu, CFA România: Nu există activ care să furnizeze un randament mare cu un risc redus; dacă un anumit activ este popular, probabil a atins maximul de randament și, de acolo, urmează corecția

  • ”Ar trebui să diversificăm investițiile pe valute, pe tipuri de active și pe țări“
  • ”O îmbunătățire a educației financiare va conduce și la o utilizare mai mare a diverselor produse și instrumente financiare și, implicit, la un grad de incluziune financiară mai ridicat”

Financial Intelligence a lansat proiectul special “Educația financiară – cea mai bună investiție în tine!”, susținut de Banca Transilvania, cu sprijinul ASF. În cadrul proiectului, Financial Intelligence va publica o serie de interviuri cu specialiști din domeniul investițional, cu accent pe explicarea produselor și piețelor reglementate, din punct de vedere al beneficiilor pentru clienți.

O regulă pe care toți investitorii trebuie să o urmeze este diversificarea (adică expunerea pe mai multe active, nu pe unul singur sau un număr redus de active), ne-a spus Adrian Codirlașu, Președinte CFA România: “Ar trebui să diversificăm pe valute (să avem mai multe valute în portofoliu), pe tipuri de active (mai multe tipuri de active în portofoliu – ele se comportă diferit funcție de faza ciclului economic și de apariția unor anumite evenimente la nivel local sau global) și pe țări (mai ales în contextul actual geopolitic)”. Potrivit domniei sale, randamentul și riscul trebuie să le considerăm împreună.

***

Cum ar putea creşte incluziunea financiară și accesul unor pături mai largi ale populaţiei către servicii financiare?

Adrian Codirlașu: Produsele financiare sunt larg accesibile publicului. Ceea ce conduce la o utilizare redusă este educația financiară, unde România ocupă unul din ultimele locuri în Uniunea Europeană. Prin urmare, o îmbunătățire a educației financiare va conduce și la o utilizare mai mare a diverselor produse și instrumente financiare, și implicit la un grad de incluziune financiară mai ridicat. Un alt factor care conduce la o incluziune financiară redusă este și evaziunea fiscală. O persoană care evită plata taxelor nu va fi bancabilă, iar accesul la produse financiare îi va fi îngreunat.

Care sunt produsele de investiții potrivite, în funcție de nivelul de educație financiară al clienților?

Adrian Codirlașu: Produsele financiare trebuie utilizate funcție de circumstanțele individuale ale fiecărei persoane. Printre aceste circumstanțe sunt și nivelul de educație financiară, precum și apetitul la risc. Un nivel de educație financiară ridicat asigură accesul la produse mai complexe, cum ar fi acțiuni individuale, diverse tipuri de obligațiuni. Însă foarte important este și apetitul la risc. Un produs financiar mai complex prezintă și anumite caracteristici de risc și randament, care trebuie înțelese și asumate de investitor.

Spre ce ar trebui să se îndrepte niște investitori începători?

Adrian Codirlașu: Ar trebui să se îndrepte spre produse simple, a căror funcționare și risc le înțeleg. Însă apetitul la risc este important. De exemplu, depozitul bancar este caracteristic unui apetit redus la risc, obligațiunea unui apetit mediu, acțiunea unui apetit ridicat. De asemenea, o regulă pe care toți investitorii trebuie să o urmeze este diversificarea (adică expunerea pe mai multe active, nu pe unul singur sau un număr redus de active).

Mulți oameni se plâng că își pierd bani făcând investiții în active nereglementate. Cum ar trebui să crească gradul de conștientizare în rândul consumatorilor pentru a preîntâmpina pierderile din investițiile în aceste active?

Adrian Codirlasu: Activele nereglementate au un risc ridicat. Cei care investesc în asemenea active ar trebui să ia în considerare că pot pierde toată suma investită. Pentru a evita asemenea pierderi, esențială este informarea și înțelegerea funcționării produselor financiare în care investim.

Ce reguli de diversificare și echilibrare ar trebui să urmeze investitorii?

Adrian Codirlașu: Suntem într-o perioadă cu incertitudine foarte ridicată. Pentru a reduce riscul, esențială este diversificarea. Ar trebui să diversificăm pe valute (să avem mai multe valute în portofoliu), pe tipuri de active (mai multe tipuri de active în portofoliu – ele se comportă diferit funcție de faza ciclului economic și de apariția unor anumite evenimente la nivel local sau global), și pe țări (mai ales în contextul actual geopolitic).

Ce greșeli ar trebui să evite investitorii?

Adrian Codirlașu: Întotdeauna, trebuie să avem în vedere că randamentul și riscul trebuie să le considerăm împreună. Un randament mare îl obținem asumându-ne un risc mare. Nu există activ care să ne furnizeze un randament mare cu un risc redus. De asemenea, dacă un anumit activ este popular, probabil a atins maximul de randament și, de acolo, urmează corecția. Un exemplu – când rezultatele companiei Nvidia au ajuns să fie urmărite în pub-uri ca un meci de fotbal, și prețul acțiunii era la maxim.

 ***

Radu Hanga, BVB: Este bine să investim diversificat; Pentru a obține câștig din investiția la bursă, este important să avem răbdare, să investim constant și să o facem pe un orizont de timp îndelungat

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (28/04/2025)

Hotarari AGA O & E 28 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (28/04/2025)

Raport anual 2024 si invitatie conferinta cu investitori si analisti