Update articol:

Alfred Kammer, director FMI: Ne așteptăm la o redresare economică puternică în Europa, deși inegală și parțială, în 2021

redresare economica europa covid

FMI se asteapta la o redresare economică puternică în Europa, deși inegală și parțială, în 2021.

Anul trecut, pandemia a provocat cea mai gravă contracție globală pe timp de pace de la Marea Depresiune, a spus, azi, Alfred Kammer, director al Departamentului european la Fondul Monetar Internațional,  cu ocazia conferinței “IMF’s Regional Economic Outlook for Europe: Corporate Liquidity and Solvency in the Pandemic and the Role of Policies”.

Criza a avut un impact imens asupra vieții și mijloacelor de trai, a adăugat el: “Cu un nou val de infecții începând din toamnă, cu mutații ale virusului din ce în ce mai răspândite și cu blocaje noi și necesare în toată Europa, este clar că suntem încă în mijlocul crizei. Situația rămâne provocatoare și extrem de incertă. Există lumină la capătul tunelului,  odată cu un număr tot mai mare de vaccinuri extrem de eficiente dezvoltate, creșterea producției și accelerarea vaccinării populației. Cu toate acestea, va rămâne o luptă incertă între vaccinări și virus.”

Un răspuns politic extrem de puternic a jucat un rol crucial în amortizarea impactului pandemiei până în prezent, a mai spus oficialul FMI: “Strategia politică a fost orientată în mod corespunzător către păstrarea structurii economiei și a țesutului societății. Această strategie a avut ca scop crearea unei punți către recuperarea post-pandemică și prevenirea daunelor economice pe termen lung. Acesta a fost lucrul corect de făcut: oamenii, locurile de muncă și întreprinderile au fost protejate. Și am obținut deja o previzualizare a modului în care va funcționa această strategie politică – atunci când activitatea economică a revenit puternic în al treilea trimestru al anului 2020 după primul val de infecții.

Într-adevăr, revenirea în al treilea trimestru al anului trecut a depășit semnificativ așteptările noastre. Astfel, am actualizat estimarea noastră de creștere pentru 2020 pentru Europa în actualizarea WEO din ianuarie. Estimăm că activitatea din Europa s-a contractat cu aproximativ 6% în 2020, o contracție care este cu 1 punct procentual mai mică decât cea prevăzută anterior. Pentru Europa emergentă, contracția PIB-ului în 2020 este acum estimată la 2,8%, cu aproape 2 puncte procentuale mai mică decât în ​​prognoza anterioară.”

Pentru 2021, ne așteptăm la o redresare economică puternică în Europa, deși inegală și parțială, a mai aratat oficialul FMI: “Creșterea este estimată la 4,1% pentru Europa și 4,0% pentru Europa emergentă. Pentru România, proiectăm că, după contractarea cu aproximativ 5% în 2020, cresterea va fi puțin mai mare decât media din Europa emergentă.”

Infecțiile în creștere la sfârșitul anului 2020, inclusiv din noile variante ale virusului, s-au dovedit totuși mai grave decât erau așteptate, potrivit lui Alfred Kammer: “În timp ce Europa emergentă a primit o lovitură relativ ușoară la primul val, impactul economic asupra sănătății și pandemiei a devenit mai asemănător în Europa începând cu a doua jumătate a anului 2020. Chiar dacă datele recente arată o mai mare rezistență a activității economice la blocaje decât în ​​primăvară – că oamenii și economia s-au adaptat – proiecția noastră de creștere a PIB pentru 2021 a fost revizuită cu 0,6 puncte procentuale față de prognoza din octombrie, reflectând parțial blocajele pe scară largă din această iarnă. Cu toate acestea, nivelul de producție la sfârșitul anului 2021 este încă proiectat să fie mai mare decât în ​​proiecțiile WEO din octombrie, datorita rezultatului mai bun din 2020.”

Factorul determinant pentru 2021 sunt vaccinurile, considera directorul FMI: “În concordanță cu planurile anunțate ale UE și ale altor țări, presupunem disponibilitatea largă a vaccinurilor în economiile avansate și în mai multe economii emergente până în vara anului 2021. Pentru multe alte economii emergente, inclusiv în Europa, punerea la dispoziție a vaccinurilor pe scară largă va dura mai mult.

Deși în prezent observăm probleme inevitabile de pornire în producția și lansarea vaccinurilor, o preocupare esențială este divergența deosebit de mare a economiilor emergente din afara UE. În timp ce vaccinarea în unele țări din afara UE progresează la viteza medie a UE sau chiar mai rapid, altele se confruntă cu o provocare semnificativă cu privire la asigurarea unei cantități adecvate de vaccinare. Aceștia ar putea beneficia de o coordonare globală mai eficientă pentru a accelera producția și distribuția vaccinului. Permiteți-mi să observ aici că rata de vaccinare a României a fost una dintre cele mai ridicate din Europa în ultima perioadă”.

O prioritate clară pentru acest an este creșterea producției de vaccinuri și accelerarea lansării lor la nivel global

Oficialul FMI a prezentat prioritățile politice pentru 2021: “În primul rând, având în vedere cursa dintre un virus mutant și vaccinări, o prioritate clară pentru acest an este creșterea producției de vaccinuri și accelerarea lansării lor la nivel global.

În al doilea rând, trebuie să menținem sprijinul pentru politica economică și, prin urmare, să continuăm să legam economiile până când vaccinările pe scară largă și imunitatea efectivelor permit revenirea la un nou normal. Prin urmare, este esențial să susținem în continuare oamenii și întreprinderile puternic afectate de pandemie. Europa emergentă ar trebui să se bazeze pe sprijinul politic robust din 2020, care în unele domenii s-a apropiat de nivelul Europei avansate, după un început lent. Pentru răspunsul la politica fiscală, estimăm că în 2020 politicile discreționare și stabilizatorii automatici au oferit sprijin de aproximativ 8% din PIB în economiile europene avansate și 6% din PIB în Europa emergentă, cu excepția Turciei și Rusiei.

Și, în al treilea rând, odată ce recuperarea se va înrădăcina, politicile vor trebui să treacă de la furnizarea unor linii de viață generale la sprijinirea acelor firme cu perspective bune de viabilitate post-pandemică și să ajute la tranziția lucrătorilor din sectoare care ar putea scădea definitiv în urma pandemiei la cele care se vor extinde.”

BVBStiri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

DAFORA SA (DAFR) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

ROMCAB SA (MCAB) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (26/02/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020