Germania ia în considerare, pentru implementarea tehnologiei 5G, impunerea unor cereri şi limite puternice pentru compania Huawei, însă autorităţile germane au respins până acum cererile SUA de a interzice complet compania. “Nu facem linii directoare pentru furnizori individuali”, a afirmat cancelarul german Angela Merkel. Prin urmare, Huawei trebuie să îndeplinească aceleași standarde de securitate ca toți ceilalți furnizori.
Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului federal și șeful Biroului Federal de Presă, a susţinut că Germania nu va exclude niciun vânzător și va stabili standarde superioare de securitate cibernetică care se vor aplica tuturor vânzătorilor. De asemenea, un oficial al Ministerului Economiei a declarat că linia directoare a fost întotdeauna „stabilirea unor standarde înalte, care se aplică tuturor și că toată lumea trebuie să le respecte”.
Ministerul Federal de Interne a transmis: “Am spus de la bun început că nu vom adopta o abordare specifică vânzătorului, dar că cerințele de securitate trebuie stabilite astfel încât vânzătorii să le îndeplinească “.
- Document de poziţie al partidului de guvernământ
Germania, cea mai mare economie a Europei, nu ar trebui să excludă compania Huawei de la proiectele de dezvoltare a noilor standarde de internet de foarte mare viteză, potrivit politicienilor din partidul de guvernământ condus de cancelarul german Angela Merkel. În luna februarie a acestui an, deputaţii Partidului conservator din parlament ai cancelarului german Angela Merkel au susţinut un document de poziţie privind rețelele mobile 5G, care recomandă reguli mai dure asupra vânzătorilor străini, în timp ce nu mai interzic Huawei din China, potrivit Reuters.
Mai multe surse ale partidului spun că documentul, în loc să impună orice interdicții individuale, stabilește principiile unei abordări de gestionare a riscurilor.
„Actorii de stat cu resurse suficiente se pot infiltra în rețeaua oricărui producător de echipamente”, potrivit surselor citate de Reuters care adaugă: „Chiar și în cazul verificărilor tehnice complete, riscurile de securitate nu pot fi eliminate complet – în cel mai bun caz pot fi reduse la minimum. În același timp, nu suntem lipsiți de apărare împotriva încercărilor de spionaj pe rețelele 5G. Utilizarea criptografiei puternice și criptarea end-to-end pot asigura confidențialitatea în comunicare și schimbul de date”.
Documentul a fost redactat de liderii creștin-democrați pentru a aborda preocupările unor membri de partid care văd Huawei ca pe o amenințare la adresa securității naționale.
Analiştii spun că ar fi costisitor și potențial riscant pentru Germania, cea mai mare economie din Europa, să excludă Huawei. Cei trei operatori ai rețelei sunt toți clienții vânzătorului chinez și Berlinul este îngrijorat că o astfel de mișcare ar putea provoca represalii comerciale de către Beijing, conform Reuters.
Având în vedere acest lucru, documentul face o distincție clară între acces, transport și rețele de bază care sunt deosebit de sensibile, permițând astfel utilizarea diferită a componentelor Huawei în diferitele părți ale rețelei 5G. Documentul sugerează că este utilă folosirea produselor de la mai multe companii pentru a evita o „monocultură” și solicită fixarea conceptului de încredere în modificările propuse la legile din Germania privind telecomunicațiile și securitatea IT.
„Producătorii de echipamente pot fi de încredere numai dacă îndeplinesc în mod verificabil un catalog de securitate definit clar, care exclude orice influență din partea unui stat străin asupra infrastructurii noastre 5G”, se arată în document.
Propunerea oferă operatorilor până în 2025 schimbul de echipamente din rețelele 4G existente, furnizate de cei care nu reușesc să obțină certificarea, o poziție care ar diminua costurile de casare și înlocuire pentru operatori.
Documentul de poziție solicită, de asemenea, ca Germania să promoveze o politică industrială europeană mai largă pentru a se asigura că propriile companii pot construi toate elementele rețelelor 5G competitive și sigure pe plan internațional.
- Huawei: “Salutăm mișcarea pe care guvernul german a făcut-o pentru a crea condiții de concurență echitabile pentru furnizorii de rețele 5G.
În replică la poziţia autorităţilor germane, compania Huawei a spus: “Salutăm mișcarea pe care guvernul german a făcut-o pentru a crea condiții de concurență echitabile pentru furnizorii de rețele 5G. O piață de infrastructură digitală complet competitivă va conduce la digitalizarea industriei și la dezvoltarea economică digitală în Germania, aducând servicii și experiențe informaționale mai avansate și convenabile pentru consumatori.
Germania a stabilit standarde de securitate mai ridicate și coerente pentru toți furnizorii. Vor fi adoptate declarații avansate și inspecții bazate pe proces, iar toți furnizorii sunt primiți în mod egal și corect pentru a participa la construcția rețelelor 5G dacă îndeplinesc cerințele de Securitate.
Această abordare bazată pe fapte și standarde are o semnificație exemplară pentru abordarea provocărilor globale de securitate cibernetică. Politizarea securității cibernetice va împiedica doar dezvoltarea tehnologiei și progresul social și nu va rezolva provocările de securitate cu care se confruntă toate țările. Huawei va continua să lucreze deschis cu autoritățile de reglementare, clienții și organizațiile din industrie pentru a se asigura că rețelele mobile sunt sigure.
În ultimii 30 de ani, în plus, am servit peste trei miliarde de oameni din întreaga lume și am menținut un record puternic în materie de securitate în întreaga lume. Am lucrat cu 45 dintre cele mai importante 50 de companii de telecomunicații din lume de ani buni. Ca membru al mai multor organizații globale de standarde 5G, Huawei a fost profund implicat în securitatea rețelei 5G și a asigurat securitatea cibernetică înglobată în practicile sale de dezvoltare a rețelei și de implementare”.
- Autoritatea de reglementare – reguli pentru construirea rețelelor mobile 5G care nu exclud Huawei Technologies.
Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Germania a prezentat, la finalul anului trecut, reguli pentru construirea rețelelor mobile 5G care nu exclud Huawei Technologies. În conformitate cu noile reguli, operatorii trebuie să garanteze că nicio informație nu este împărtășită autorităților străine. „Cerințele nu sunt direcționate în mod special către vânzătorii individuali”, a declarat un purtător de cuvânt al autorității de reglementare federală BNetzA, adăugând că va fi introdusă o reglementare suplimentară, dacă este necesar. Conform regulilor, infrastructura critică va fi supusă unui proces de certificare.
- Zece criterii de încredere a producătorilor și furnizorilor:
- Obligarea sursei de aprovizionare să coopereze intens cu utilizatorii din domeniul tehnologiei de siguranță și, în special, să informeze prompt utilizatorii despre produse, tehnologii și actualizări noi legate de liniile de produse existente
- Asigurarea de la sursa de furnizare a informațiilor din relațiile contractuale cu utilizatorii sau oricare dintre agențiile lor nu este transmisă către terți.
- Obligarea sursa de aprovizionare pentru a se asigura, prin măsuri organizatorice și legale, că nu transferă nicio informație confidențială de la sau despre clienții săi într-o țară străină, din proprie inițiativă sau prin terți, sau aduce aceste informații în atenția străinilor corpuri din Germania.
- Asigurarea de la sursa de aprovizionare că este în măsură legal și eficient să refuze divulgarea informațiilor confidențiale de la sau prin intermediul clienților săi către terți. În special, în momentul în care se face declarația, nu există obligații de a dezvălui sau de a pune aceste informații la dispoziția terților. Acest lucru nu se aplică dacă există cerințe legale de dezvăluire în scopul aplicării legii, cu excepția cazului în care aceste cerințe de dezvăluire se aplică autorităților de informații străine sau de securitate. În caz de îndoială, sursa de furnizare indică cerințele legale de prezentare înainte de a face declarația.
- Obligarea sursei de furnizare de a notifica utilizatorii imediat, în scris, dacă respectarea obligației declarate nu mai poate fi garantată, în special dacă sursa de furnizare este supusă unei nevoi sau obligații care ar putea împiedica respectarea obligațiilor sale.
- Obligarea sursei de furnizare de a furniza informații specifice despre dezvoltarea produsului a componentelor sistemului de securitate ale produselor sale la cerere.
- Obligarea sursei de aprovizionare de a utiliza doar angajați deosebit de de încredere pentru dezvoltarea și producerea de componente care sunt esențiale pentru siguranța sistemului.
- Declarația de disponibilitate a sursei de a aproba și de a susține în mod adecvat revizuirile de securitate și analizele de penetrare a produselor sale, în măsura necesară.
- Asigurarea, de la sursa de furnizare, că produsul pentru care este făcută declarația nu are vulnerabilități implementate intenționat, astfel de vulnerabilități nu vor fi încorporate la o dată ulterioară și că vulnerabilitățile neintenționate cunoscute au fost remediate sau vor fi remediate prompt în viitor.
Obligarea sursei de aprovizionare de a notifica imediat utilizatorilor vulnerabilitățile sau manipulările care sunt deja sau tocmai au devenit cunoscute, astfel încât măsurile să poată fi luate din timp pentru a limita și elimina posibilele consecințe ale deficiențelor de calitate. Dacă un producător obține informații care sugerează că siguranța și funcția produselor sale ar putea fi slăbit sau care ar putea afecta negativ operațiunea prevăzută, aceste informații trebuie comunicate imediat utilizatorilor. Mai mult, producătorul se angajează să furnizeze imediat soluțiile propuse.
- Deutsche Telekom în luna mai: Avem nevoie de Huawei în construcția rețelei 5G
Cel mai mare operator de telecomunicații din Europa, Deutsche Telekom, a declarat, în luna mai, că are nevoie de implicarea companiei Huawei pentru a rezolva rapid problema acoperirii semnalului 5G din țară.
Dirk Wössner, membru al consiliului de administrație al Deutsche Telekom și directorul general al companiei germane, a făcut observația într-un interviu acordat ziarului local Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de presa chineză.
Șeful companiei a spus că, în procesul de construire a stațiilor de bază 5G, Deutsche Telekom a stabilit să coopereze cu o serie de furnizori. Dar, dacă urmează să construim aproximativ 2.000 de stații de bază LTE până la sfârșitul acestui an, avem nevoie și de Huawei, a mai spus oficialul Deutsche Telekom, citat de presa chineză.
El a subliniat că, dacă Huawei este exclus, „nu vom putea elimina rapid punctele oarbe de semnal 5G”.
Deutsche Telekom a informat Ministerul Federal german de interne că intenționează să-și intensifice cooperarea cu Huawei, a informat Handelsblatt.
Principalii săi rivali – Vodafone și Telefonica – au declarat clar că vor folosi în continuare echipamentele Huawei în construcția ulterioară a rețelelor 5G. Vodafone anunțase că vrea să ajungă la aproximativ zece milioane de oameni cu 5G până la sfârșitul anului.
Recent, Deutsche Telekom a dezvăluit că rețeaua sa 5G a ajuns la peste 16 milioane de oameni în peste 1.000 de orașe și comunități din Germania.
Deutsche Telekom vizează să acopere cu rețeaua 5G aproape 40 de milioane de persoane din Germania până la jumătatea lunii iulie.
„Aducem 5G în zonele urbane și rurale pentru jumătate din populația germană. Ajungem acum la această etapă mai devreme decât era planificat ”, a declarat Dirk Wossner, CEO-ul Telekom Deutschland, într-un comunicat.
- Huawei Cyber Security Innovation Lab din Germania lucrează îndeaproape cu BSI pentru certificare CC și standard de securitate
Huawei Technologies a deschis acum doi ani laboratorul de inovare pentru securitate la Bonn. La ceremonia de deschidere au participat Arne Schönbohm, președintele Oficiului Federal German pentru Securitatea Informațiilor (BSI) și Wolfgang Fuchs, directorul orașului Bonn.
Laboratorul lucrează îndeaproape cu clienții, partenerii, instituțiile de cercetare germane, precum și autoritățile guvernamentale și de supraveghere.
Potrivit Huawei, există o cooperare strânsă și regulată între BSI și Huawei și se concentrează pe noile tehnologii (în special 5G, inteligență artificială, IoT și Smart Cities), standardizare (cum ar fi 3GPP), precum și verificarea siguranței produselor.
Oficialii germani au salutat deschiderea acestui laborator, care permite schimbul tehnic suplimentar și mai profund între Huawei și BSI pentru a aborda provocările viitoare ale securității cibernetice.
Huawei Security Lab își propune să exploreze și să standardizeze standardele și specificațiile de securitate ale industriei, să discute concepte inovatoare de securitate pentru viitoarele tehnologii și să faciliteze colaborarea și dialogul Huawei cu BSI și partenerii din industrie. O cooperare strânsă în soluționarea provocărilor viitoare de securitate cibernetică va constitui baza pentru o lume mai bună în rețea.
În cadrul evenimentului din 2018, ministrul Economiei și Afacerilor Digitale din Renania de Nord-Westfalia, Andreas Pinkwart, a declarat: „Cu locațiile sale din Düsseldorf și Bonn, Huawei este un partener de încredere pentru Renania de Nord-Westfalia. Noul laborator întărește regiunea ca centru important pentru securitatea datelor la nivel național”.