Update articol:

ANIF: România a pompat, în ultimii 10 ani, în Ungaria, un volum de apă de 27.170 mii mc, utilizat la irigații

pixabay.com pixabay.com

În timp ce țara noastră se confruntă cu secetă puternică, iar apa este raționalizată în mai multe zone, România exportă apă pentru irigații în Ungaria, în urma unui contract bilateral semnat în anul 1962. Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat că România este afectată în proporţie de peste 70% de diverse faze ale secetei pedologice.

Astfel, România a pompat, în ultimii 10 ani, în Ungaria, un volum de apă de 27.170 mii mc, utilizat la irigații, ne-a răspuns Ing. Cornel POPA, director general ANIF, la solicitarea noastră. 

Ing. Cornel POPA, director general ANIF, ne-a declarat: “Între România și Ungaria există un Acord Bilateral cu privire la trecerea apelor peste frontieră, acord încheiat în anul 1962. Anual, în baza Acordului Bilateral se încheie contract pentru prestarea serviciilor de îmbunătățiri funciare, percepându-se un tarif ce se actualizează an de an, pentru pomparea, transportul și transferul apei în scopul irigării suprafețelor agricole. 

În ultimii 10 ani, în baza citirilor efectuate de către reprezentanții ANIF – Filiala Teritorială de IF Arad, Administrația Națională Apele Române – ABA Mureș și Direcția Apelor Tisa Inferioară Szeged, la aparatele de măsură ce contorizează apa pompată rezultă un volum de apă pompat de 27170 mii mc, utilizat la irigații”.

Întrebat dacă România mai are încheiate acorduri şi cu alte ţări pentru exportul de apă, domnul  Ing. Cornel POPA a spus: “Nu mai sunt alte acorduri sau contracte cu alte țări în acest sens”.

  • Ciucă: Consumul raţional de apă – o datorie civică; ministrul Mediului: Putem asigura rezerva strategică de apă

 

Consumul “raţional” de apă reprezintă o datorie civică, în contextul în care România este afectată de secetă, a subliniat, săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă. 

“Eu cred că este foarte important ca, dincolo de aceste restricţii (privind apa potabilă – n.r.), să putem să avem o informare corectă a cetăţenilor, astfel încât să înţelegem cu toţii că este vorba despre fenomene pe care nu le putem controla, iar partea aceasta de consum raţional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi. De la nivel guvernamental, cât şi de la nivelul autorităţilor locale avem nevoie să menţinem acest dialog cu cetăţenii, să menţinem oamenii informaţi pentru a putea înţelege care este situaţia reală. Demersurile pe care le-am făcut până în acest moment trebuie consolidate şi multiplicate tocmai în direcţia (…) de a putea să asigurăm cetăţenii că suntem în măsură să asigurăm cantităţile de apă potabilă acolo unde este necesar şi acolo unde se confruntă cu acest fenomen de secetă pedologică şi, de asemenea, că lucrăm cât se poate de coordonat cu autorităţile locale pentru a asigura sprijinul necesar”, a spus premierul.

Ministrul Mediului a informat că peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice – moderată, puternică sau extremă. Barna Tanczos a precizat că următoarele trei săptămâni vor fi caracterizate de fenomene extreme, după 15 iulie urmând ca România să fie afectată de un val de căldură care va amplifica fenomenul de secetă.

*  ANAR: În această perioadă, să apelăm, acolo unde se poate, la alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţi casnice, industriale şi agricole

 

Nu se pune problema lipsei de apă pentru sistemele de alimentare centralizate din marile aşezări urbane, la acest moment, însă în această perioadă apa trebuie economisită şi trebuie apelat, acolo unde există posibilitatea, la alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în sectorul industrial sau agricol, a transmis recent şi Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).

 

 

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022