Update articol:

Arabia Saudită deține cel puțin 166,8 miliarde dolari din datoria americană

Sursa CNN

Tensiunile dintre Statele Unite și Arabia Saudită, din cauza dispariției jurnalistului Jamal Khashoggi ar putea avea un impact mare asupra prețurilor petrolului, dar este puțin probabil să afecteze piața de obligațiuni și ratele dobânzilor, potrivit CNN.

Arabia Saudită deține 166,8 miliarde de dolari în titluri de stat americane, din luna iulie, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA. Cu alte cuvinte, este al 10-lea cel mai mare deținător străin al obligațiunilor guvernamentale – înaintea unor economii mai mari, cum ar fi India, Franța, Canada și Germania.

Deci, dacă Arabia Saudită ar vrea să dea bătăi de cap Statelor Unite, ar putea – în teorie – să folosească aceste obligațiuni, vânzându-le în masă. Punerea pe piață a unor pachete mari de obligațiuni ar putea împinge în sus randamentele.

O creștere a randamentelor obligațiunilor ar putea scumpi ipotecile și alte împrumuturi.

Dar acest lucru presupune că vor exista și alți investitori care să se alinieze pentru a cumpăra obligațiunile pe care saudiții le-ar vinde. Acest lucru pare puțin probabil, au spus experții.

În plus, în timp ce 166,8 miliarde de dolari ar putea părea o sumă mare în obligațiuni, de fapt nu este. Deținerile Arabiei Saudite sunt palide în comparație cu ale Chinei și Japoniei. Ambele națiuni asiatice dețin peste 1 trilion de dolari în bondurile SUA fiecare.

Lisa Hornby, managerul portofoliului de bonduri SUA la Schroders, a declarat că este posibil ca Arabia Saudită să dețină mai multe titluri de  Trezorerie decât sunt raportate.

Deoarece alte țări mai mici, precum Irlanda, Belgia, Luxemburg, Elveția și Insulele Cayman au dețineri destul de mari în titluri de trezorerie americane, potrivit datelor guvernului SUA.

Unele națiuni, inclusiv China și Arabia Saudită, pot deține mai multe obligațiuni de trezorerie în conturi de custodie în aceste țări cu regimuri fiscale mai prietenoase.

Astfel, cifra de 166,8 miliarde de dolari poate fi chiar mai mare, a spus Hornby.

Dar Hornby se îndoiește de faptul că Arabia Saudită ar dori să se împuște în picior prin vânzarea obligațiunilor, întrucât o descărcare rapidă ar reduce valoarea deținerilor rămase.

Bruce Monrad, președintele Northeast Investors Trust, a adăugat că există atât de mulți factori geopolitici care influențează piața obligațiunilor acum, încât vânzările Arabiei Saudite nici măcar nu s-ar putea observa.

Monrad a declarat că investitorii în obligațiuni se concentrează mai mult asupra războiului comercial dintre SUA și China, preocupărilor legate de bugetul italian și Brexit.

“Nu sunt prea îngrijorat de faptul că vânzările de obligațiuni de către Arabia Saudită ar mișca acul pe ratele dobânzilor”, a spus Monrad. Dacă Arabia Saudită ar fi să-și vândă bondurile americane, rămâne întrebarea “unde să meargă”, a spus el.

BVB | Știri BVB