Update articol:

Arçelik devine neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în operațiunile de producție globale

Hakan Bulgurlu -CEO Arcelik Hakan Bulgurlu -CEO Arcelik

Compania Arçelik, prezentă în România prin producătorul de electrocasnice Arctic,  a reușit să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în producția globală, cu propriile sale credite de carbon și a făcut, astfel, un alt pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit unui comunicat de presă. Grupul Arçelik desfășoară operațiuni în aproape 150 de țări, iar în România, este prezent prin producătorul de electrocasnice Arctic, cu două fabrici, la Găești și la Ulmi, unde sunt produse frigidere, respectiv mașini de spălat.

„În cadrul proiectului de finanțare a carbonului pentru frigidere eficiente din punct de vedere energetic din Turcia, între 2013 și 2018, am obținut dreptul reducerii unor emisii echivalente a 305.407 tone de CO2. Cu acest credit de carbon, pe care l-am obținut prin introducerea pe piața turcă a frigiderelor inovatoare cu un nivel ridicat de eficiență energetică, am realizat o schimbare semnificativă a modelului de business spre tehnologizare, astfel încât facilitățile noastre de producție globale* vor deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon în anii fiscali 2019 și 2020. Pentru noi, sustenabilitatea este atât o necesitate pentru viitor, cât și un model de afaceri profitabil”, a declarat Hakan Bulgurlu, CEO Arçelik.

Proiectul de finanțare a carbonului a fost inițiat de Arçelik, sub îndrumarea GAIA Carbon Finance în 2013. Creditul de 305.407 tone de CO2 obținut de Arçelik prin intermediul proiectului de finanțare a fost verificat de RINA, o companie terță de audit, în conformitate cu standardele internaționale în domeniu. Compania va utiliza acest credit pentru a compensa emisiile sale directe și indirecte (domeniile 1 și 2) generate în instalațiile de producție globale în 2019*(verificate de o instituție independentă terță, Grupul BSI) și 2020 și, astfel, va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în producția globală, în anii fiscali 2019 și 2020, fără a achiziționa un credit de compensare a carbonului, în conformitate cu standardul de neutralitate a carbonului PAS 2060.

În România, fabrica de mașini de spălat de la Ulmi, inaugurată în urmă cu un an, contribuie semnificativ la combaterea schimbărilor climatice. Unitatea de producție integrează inovații tehnologice, fiind axată pe reciclare și utilizarea eficientă a resurselor. Datorită unor sisteme performante de tratare a apelor reziduale și de colectare a apei pluviale, o cantitate de apă echivalentă cu consumul a 450 de gospodării se reciclează aici anual. În același timp, fabrica reușește să reducă cu 363 tone emisiile anuale de CO2, prin intermediul unui sistem fotovoltaic care produce 1 milion kWh/an.

Unitatea de producție este prima fabrică Industry 4.0 din România care a primit certificatul LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design), document care îi atestă performanțele în domeniul producției sustenabile. Fabrica a fost recompensată, de asemenea, și de Forumul Economic Mondial cu prestigiosul premiu „Lighthouse Network Factory”, devenind astfel unul dintre membrii comunității WEF Light House.

Arctic este și primul producător din România care a primit distincția Siemens Platinum Certificate pentru Eficiență Energetică în Producție.

„Ne-am asumat responsabilitatea de a reduce semnificativ impactul pe care activitatea noastră îl are asupra mediului înconjurător, iar sustenabilitatea a devenit esențială în modul în care ne stabilim strategia de dezvoltare atât la nivel de grup, cât și pe plan local. Investim constant în zona de cercetare și facem eforturi de a ne diferenția prin produse, tehnologii și sisteme moderne de management al producției care susțin sustenabilitatea”, a declarat Murat Büyükerk, Chief Executive Officer Arctic.

Prin strategia sa pe termen lung, care urmărește neutralitatea emisiilor de carbon, în conformitate cu iniţiativa Obiectivelor Science Based (SBTi), Arçelik intenționează să continue proiectul de finanțare a carbonului încă 4 ani și să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin diferite investiții în energie regenerabilă și supravegherea atentă a propriilor eforturi ce privesc reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), prin care compania se diferențiază în domeniu. Angajată în iniţiativa Obiectivelor Science Based (SBTi) încă din 2017, Arçelik își continuă eforturile pentru finalizarea obiectivelor globale de reducere a emisiilor din domeniile 1-2-3, stabilite de GreenHouse Gas Protocol.

În conformitate cu strategia de sustenabilitate pe termen lung, Arçelik a anunțat și obiectivele pentru 2030, în cel de-al 12-lea raport de sustenabilitate. Hakan Bulgurlu spune: „Ghidați de viziunea noastră Respecting the World, Respected Worldwide, planul nostru este de a realiza, în următorii ani, o investiție suplimentară de 50 de milioane de dolari în energie regenerabilă și eficiență energetică pentru viitorul planetei.”

Pentru a aborda criza climatică și a menține neutralitatea emisiilor de carbon, Arçelik se va concentra pe următoarele practici:

  • Investiții în sisteme de energie regenerabilă în propriile locații de producție

o Obiectiv pentru 2030: Instalarea a 15 MW de sisteme de energie regenerabilă

  • Achiziționarea de energie electrică din surse regenerabile documentate

o În 2019, 100% din energia electrică a fost achiziționată din surse regenerabile documentate, în operațiunile din Turcia și România.

o Obiectiv pentru 2030: achiziționarea a 100% din energia electrică din surse regenerabile documentate în unitățile globale de producție, acolo unde permite piața.

  • Investiții în proiecte de eficiență energetică în producție

o Obiectiv pentru 2030: reducerea consumului de energie necesar creării unui produs cu 45% (comparativ cu valoarea inițială din 2015 în operațiunile din Africa de Sud, Rusia, Turcia, România, China, Thailanda și Pakistan)

* Singer Bangladesh care a fost achiziționat în 2019 și Voltbek din India, care a început producția în 2020, sunt excluse din calcule.

 

84% din emisiile totale de GES generate de fabricile globale Arçelik au fost verificate de BSI, o instituție terță independentă, în 2019. Emisiile de GES generate de fabricile de producție din Turcia, România (producția de frigidere), Rusia, China și Africa de Sud au fost certificate de un terț independent în 2019. Emisiile de GES din Africa de Sud-Wilsonia, Thailanda, Pakistan și România, mașini de spălat, nu sunt verificate de un terț independent, iar datele se bazează pe declarațiile Arçelik.

 

 

Despre Arctic:

Arctic este liderul pieței de electrocasnice din România și unul dintre cei mai importanți angajatori și exportatori ai României. Cu aproximativ 4.300 de angajați, compania exportă 79% din producția totală în peste 78 de țări.

Cu o istorie de aproape jumătate de secol, Arctic este parte din grupul Arçelik din anul 2002, perioadă în care și-a crescut semnificativ atât cifra de afaceri, cât și capacitatea de producție.

Compania deține cea mai mare fabrică de electrocasnice din Europa continentală, unitatea de la Găești producând până în prezent peste 36 de milioane de aparate frigorifice. De asemenea, deține și singura fabrică Industry 4.0 din România și una din puținele din Europa, fabrica din Ulmi, Dâmbovița, având o capacitate de producție de 2.2 milioane de unități pe an.

 

Cu peste 30.000 de angajați la nivel mondial, 12 branduri (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, ElektraBregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Altus, Dawlance, Voltas Beko), birouri de vânzări și marketing în 34 de țări și 23 de fabrici în 9 țări, Grupul Arçelik oferă produse și servicii în peste 140 de țări. Ca a doua cea mai mare companie europeană de electrocasnice, conform cotei cantitative de piață, Arçelik a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri consolidată de 5 miliarde de euro. Cu aproape 70% din venituri provenite de pe piețele internaționale, Arçelik este lider în domeniul cercetării și dezvoltării din Turcia – deținând în prezent peste 3.000 de brevete internaționale, realizate cu aportul a 1.600 de cercetători din 15 centre de cercetare-dezvoltare și proiectare din Turcia, cât și a birourilor de cercetare-dezvoltare din cinci țări.

 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative