Update articol:
INTERVIU IN EXCLUSIVITATE

Ben Laidler, eToro: 2022 nu este lipsit de riscuri, dar nu văd nicio criză

Ben Laidler - Landscape

Criptoactivele au fost în topul redresării piețelor din 2021

Ben Laidler, strategul eToro’s pentru piețe globale, a vorbit pentru Financial Intelligence despre anul bursier 2021, dar și despre perspectivele pentru 2022.

Principalii factori care vor influența piețele în 2022 vor fi impactul noilor valuri de virus asupra activității economice și majorarea ratelor dobânzilor de către băncile centrale și cum vor afecta acestea economia și evaluările de piață, ne-a transmis acesta. În opinia sa, 2022 nu este lipsit de riscuri, dar nu va avea loc nicio criză.

Ben Laidler are peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital la nivel global, deținând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan și HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) și al Universității Cambridge, asociat al Institutului de Management și Cercetare a Investițiilor (IIMR) și un comentator obișnuit al piețelor financiare globale.

***

Cum vedeți anul bursier 2021? Care au fost momentele marcante pentru piețe?

Ben Laidler: A fost un an de boom, deoarece economiile și piețele și-au revenit după cea mai scurtă și mai puternică recesiune din istorie în 2020. Acesta revenire a fost propulsată de cheltuielile publice masive și de ratele dobânzilor cheie, de zero la sută. Creșterea economică globală va fi de aproximativ 6% în acest an, iar profiturile companiilor vor avea o creștere de 50%, ambele fiind multiple ale mediilor pe termen lung.

Care au fost activele preferate pentru investitori în 2021?

Ben Laidler: Criptoactivele au fost în topul redresării piețelor din 2021, cu bitcoin crescând cu peste 60%, iar criptomonedele alternative (altcoins) cu mult mai mult decât atât, pe măsură ce adopția și cazurile de utilizare s-au extins masiv. Mărfurile, bunurile imobiliare și acțiunile au avut, de asemenea, performanțe puternice într-o perioada creștere a activelor “de orice fel”. Ceea ce au în comun toate aceste active este faptul ca sunt percepute ca un mod de apărare în fața inflației, care a devenit un motiv de îngrijorare în acest an pentru prima dată în patru decenii.

Ce evenimente vor influența piețele în 2022? Ce perspective vedeți pentru 2022?

Ben Laidler: Principalii factori care vor influența piețele în 2022 vor fi impactul noilor valuri de virus asupra activității economice și majorarea ratelor dobânzilor de către băncile centrale și cum vor afecta acestea economia și evaluările de piață. Vedem încă un an de creștere puternică a PIB-ului, cu așteptări de creștere a profiturilor mult prea mici, și cu rate ale dobânzilor încă scăzute, susținând evaluări ridicate. Economiile, consumatorii și companiile devin mai reziliente cu fiecare nou val de virus. În tot acest timp, băncile centrale vor majora ratele dobânzilor în mod lent și mult mai puțin decât în ciclurile de creștere anterioare.

Vom avea o criză în 2022?

Ben Laidler: Un alt an puternic pentru piețe în 2022 ar fi aproape fără precedent. Am mai văzut doar o singură dată, din câte se știe, patru ani consecutivi de randamente de două cifre ale S&P 500 (din 1995 până în 2000). Așadar, 2022 nu este lipsit de riscuri, dar nu văd nicio criză. Creșterea economică este puternică. Creșterea profiturilor este puternică. Băncile centrale cresc cu prudență ratele dobânzilor de la niveluri foarte scăzute. Inflația este deja aproape de nivelurile maxime.

Care sunt așteptările pentru evoluția pieței americane și cum vor fi influențate celelalte piețe?

Ben Laidler: Dacă piața americană se îndreaptă într-o direcție, piețele globale o urmează. Nu ai unde să te ascunzi când SUA reprezintă peste 60% din acțiunile globale, așa cum este în prezent. Deși SUA este bine susținută de sectorul tehnologic predominant, de creșterea robustă a economiei și a profiturilor, apar din ce în ce mai multe oportunități în afara SUA. Aici, pe piețe precum cele din Europa, redresarea profiturilor este mai puternică, iar evaluările sunt mai ieftine.

Cum vedeți evolutia randamentelor dividendelor în anul următor?

Ben Laidler: Plățile de dividende și-au revenit puternic după prăbușirea de anul trecut, împreună cu creșterea profiturilor. Consider că acest lucru va continua și anul viitor, cu o creștere a dividendelor în concordanță cu previziunile noastre de creștere a profiturilor de 15%. Există loc pentru mai mult, deoarece companiile au în prezent un nivel istoric ridicat de lichidități în bilanțuri – peste 6 trilioane de dolari în cazul companiilor americane – și ar putea să încerce să le returneze acționarilor pe măsură ce se simt mai confortabil în ceea ce privește perspectivele economice pe termen lung.

Cum vedeți evoluția apetitului pentru noi IPO-uri în 2022?

Ben Laidler: Anul acesta, au fost strânse în cadrul IPO-urilor din SUA peste 140 de miliarde de dolari, cea mai mare sumă din toate timpurile, cu peste 400 de companii ieșind pe burse pentru prima dată. Este probabil ca anul 2022 să fie, în mod inevitabil, ceva mai mic după un astfel de an istoric. Condițiile de piață ar putea fi, de asemenea, ceva mai puțin prietenoase, pe măsură ce creșterea economică încetinește iar ratele dobânzilor cresc.

Care sunt cele mai mari amenințări pe care le vedeți pentru 2022? Dar oportunități?

Ben Laidler: Cele mai mari oportunități se regăsesc în multe dintre temele  de investiții apărute și care se întind pe multe decenii, cum ar fi accelerarea tranziției emisiilor de carbon, creșterea energiei regenerabile și trecerea la vehiculele electrice. Intensificarea inovației și a adoptării tehnologiei distruge separațiile tradiționale dintre industrii și se răspândește în toate sectoarele. Acest lucru determină o creștere spectaculoasă a investițiilor tematice.

Amenințările din 2022 rămân aceleași ca în 2021. Un nou val al virusului pentru care vaccinurile nu ar oferi protecție sau o “greșeală” de politică din partea Fed de majorare a  ratelelor dobânzilor mult mai mult decât s-ar aștepta piața. Noile tehnologii de vaccinare cu ARNm au avut însă performanțe bune în această criză până acum, în timp ce Fed face tot posibilul să acționeze lent și transparent.

BVB | Știri BVB

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014