Update articol:

BET-FI a înregistrat cel mai mare declin dintre indicii BVB, în 2018, după cea mai bună performanță, în 2017

Indicele BET-FI, care reflectă evoluția SIF-urilor și a Fondului Proprietatea, a înregistrat o scădere de -12,63%, în 2018, reprezentând cel mai mare declin dintre indicii BVB, în anul trecut, conform raportului lunar pe decembrie al operatorului bursier.

Evoluția descrescătoare vine după un 2017 în care BET-FI a afișat un plus de 33,4%, având cea mai mare creștere dintre indici.

Anul trecut, însă, toate SIF-urile au înregistrat scăderi semnificative, SIF4 Muntenia pierzând cel mai mult din valoare – 38,9%. Acțiunile Fondul Proprietatea au fost singurele din cadrul BET-FI pe plus anul trecut (+2,2%). Randamentul FP cu tot cu dividend urcă la 10,05%. FP a mai făcut două distribuții de numerar de câte 0,05 lei/acțiune, aferente 2017.

Potrivit raportului Asociației Administratorilor de Fonduri pe decembrie, trei dintre SIF-uri au avut scăderi și ale valorii unitare a activului net, în 2018, în topul scăderilor fiind SIF1 Banat Crișana (-14,62%), la polul opus fiind FP (+13,89%).

La finalul lunii decembrie, Simion Tihon, broker la Prime Transaction, ne-a spus: “Lichiditatea pe SIF-uri a scăzut considerabil în ultimii ani, iar discountul de tranzacționare față de activul net trece aproape neosbservat. 50% discount față de activul net nu mai reprezintă un punct de atracție pentru investitori. SIF-urile au randamente foarte mici ale dividendelor comparativ cu societățile din BET,  iar SIF Banat Crișana chiar a renunțat în a mai acorda dividende. Acest lucru s-a simțit și în piață. Lichiditatea a fost mai mică și prețul de tranzacționare în scădere. Există o percepție negativă în ceea ce privește transparența și guvernanța corporativă a SIF-urilor. Am mai observat și o diferență semnificativă între discountul la care se tranzacționează SIF-urile. Această diferența cred că vine în principal din calitatea activelor. Astfel, un SIF care are preponderent active lichide, societăți listate și lichide, are în general un discount mai mic. Acolo unde activul este constituit din participații nelistate sau cu o lichiditate atât de mică încât nu e relevantă în calculul activului net, discountul este mai mare. În altă ordine de idei, mult așteptatul proiect de eliminarea a pragului de deținere la SIF-uri a venit într-un moment cum nu se putea mai rău. Adică exact când piața era sub cel mai mare stress de la criza din 2008-2009 încoace. Ca atare, nu a existat niciun efect în piață”.

Pe 19 decembrie, Ministerul de Finanţe a publicat proiectul de lege privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative (FIA), care conține eliminarea pragului limită de deținere de 5% la societățile de investiții financiare. 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/10/2020)

Comunicat - Indicatori operationali-cheie T3 2020

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/10/2020)

Raport privind rezultatele operationale cheie 9 luni 2020

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/10/2020)

Disponibilitate raport trim 3 2020