Update articol:

Biden lansează un apel la limitarea vânzării puştilor de asalt

Biden Sursa foto: Facebook

Preşedintele Joe Biden a lansat joi un apel Congresului american pentru a găsi o modalitate de a restrânge vânzarea puştilor de asalt şi i-a criticat, la aproape zece zile după masacrul a 19 copii şi doi profesori într-o şcoală din Texas, pe parlamentarii republicani care se opun acestui lucru, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Câte alte măceluri suntem gata să acceptăm?”, a întrebat preşedintele american, repetând, în cadrul acestui discurs de la Casa Albă adresat naţiunii, că s-a “săturat” de aceste atacuri armate repetate care îndoliază America.

În spatele biroului său se aflau 56 de lumânări reprezentând victimele acestor masacre din toate statele şi teritoriile Statelor Unite.

După atacurile armate de la şcoala primară din Uvalde, un supermarket din Buffalo şi, miercuri, la unui spital din Tulsa, a subliniat că “prea multe locuri din cotidian au devenit locuri de măcel, câmpuri de luptă”.

Joe Biden a cerut interzicerea la nivel naţional a vânzării puştilor de asalt semiautomate, ca între 1994 şi 2004. Dar, conştient de dificultatea adoptării unei astfel de măsuri în Congres, unde partidul său are doar o foarte mică majoritate, el a nuanţat: “Trebuie măcar să creştem vârsta minimă legală” pentru procurarea unor astfel de arme, de la 18 la 21 de ani.

El a cerut, de asemenea, interzicerea încărcătoarelor de mare capacitate, întărirea verificării antecedentelor penale sau psihologice ale potenţialilor cumpărători şi votarea unui text care cere persoanelor să-şi ţină armele sub cheie.

“În ultimii 20 de ani, mai mulţi şcolari au murit din cauza armelor de foc decât numărul total al poliţiştilor şi soldaţilor care au murit la datorie”, a declarat el. “Gândiţi-vă la asta”, a continuat liderul de la Casa Albă.

“Al doilea amendament” al Constituţiei americane, care garantează dreptul de a deţine o armă, “nu este absolut”, a spus preşedintele democrat.

“Susţin acţiunea (…) unui mic grup de senatori republicani şi democraţi care încearcă să găsească o cale, dar, Doamne, faptul că majoritatea republicanilor din Senat nu vrea nici măcar una dintre aceste propuneri să fie dezbătută sau supusă la vot, mi se pare inacceptabil”, a acuzat el.

“Nu putem trăda din nou poporul american”, a continuat Joe Biden în timpul discursului de 17 minute. “Este timpul ca Senatul să facă ceva”, a cerut preşedintele american.

“Mulţumesc, domnule preşedinte”, a scris senatorul Chris Murphy pe Twitter.

“Trebuie să facem ceva. Şi putem” a continuat acest parlamentar din Connecticut care, marcat pentru totdeauna de masacrul de la Sandy Hook (26 de morţi dintre care 20 de copii, în 2012), conduce grupul de discuţii dintre republicani şi democraţi.

Provocarea pentru acest grup este să găsească măsuri care să poată obţine aprobarea a zece senatori republicani, esenţială din cauza majorităţii calificate din Senat.

Într-o ţară în care mai mult de 30% dintre adulţi deţin cel puţin o armă de foc, conservatorii se opun, însă, cu fermitate oricărei măsuri care ar putea încălca drepturile “cetăţenilor care respectă legea”.

Prin urmare, discuţiile din Senat gravitează pentru moment în jurul unor propuneri limitate, precum verificările antecedentelor cumpărătorilor de arme, ceea ce asociaţiile reclamă de ani de zile.

Ar putea, totuşi, negocierile actuale din Senat să reuşească acolo unde toate celelalte, în special cele declanşate sub preşedinţia lui Barack Obama după masacrul Sandy Hook, au eşuat?

“Există un elan din ce în ce mai puternic pentru ca noi să facem ceva”, a scris mai devreme pe Twitter senatorul Chris Murphy.

Senatorul republican Pat Toomey şi-a exprimat, de asemenea, “optimismul”.

În paralel, membri ai Camerei Reprezentanţilor au dezbătut joi un alt mare proiect de lege care ar interzice, cum a cerut Joe Biden, vânzarea puştilor semiautomate persoanelor sub 21 de ani şi cea a încărcătoarelor de mare capacitate.

Aceste măsuri care vor fi supuse la vot în Cameră săptămâna viitoare, au fost deja descrise ca “ineficiente”, “negândite” şi “anti-americane” de către un grup de republicani. Prin urmare, pare imposibil ca acestea să poată fi adoptate în starea actuală în Senat.

BVB | Știri BVB

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (11/08/2022)

Conferinta telefonica investitori si analisti - 12.08.2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (11/08/2022)

Disponibilitate raport S1 2022 si invitatie conferinta investitori

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (11/08/2022)

Disponibilitate raport S1 2022

CONPET SA (COTE) (11/08/2022)

Disponibilitate raport S1 2022