Update articol:

Liderul Kim Jong Un respinge oferta de dialog a SUA. Reuniune a Consiliului de Securitate pe dosarul nord-coreean

Kim Jong un Sursa foto: kcna.kp

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a respins o ofertă de dialog din partea Statelor Unite, calificând-o drept “o faţadă pentru a-şi acoperi înşelăciunile şi actele ostile”, informează joi mass-media de stat de la Phenian, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“După instalarea noii administraţii americane, ameninţarea militară a SUA şi politicile sale ostile la adresa noastră nu s-au schimbat deloc, ele au devenit mai înşelătoare”, a declarat liderul nord-coreean în cadrul unui lung discurs pronunţat în faţa Adunării supreme a poporului, parlamentul nord-coreean, potrivit cotidianului oficial Rodong Sinmun.

Executivul preşedintelui american Joe Biden şi-a declarat în repetate rânduri disponibilitatea de a se întâlni cu oficiali nord-coreeni oriunde, oricând şi fără condiţii prealabile, ca parte a eforturilor sale de denuclearizare.

Discuţiile dintre Washington şi Phenian sunt în impas după eşecul summitului din 2019 de la Hanoi între Kim Jong Un şi Donald Trump.

De la sosirea la putere a lui Kim Jong Un se remarcă un progres al programelor de înarmare ale Coreei de Nord.

Din 2017, Coreea de Nord nu a efectuat niciun test nuclear sau tiruri cu rachete balistice intercontinentale. Însă în această săptămână regimul de la Phenian a anunţat că a testat o rachetă planor hipersonică, ceea ce ar putea fi considerat un progres tehnologic major.

Având în vedere aceste ultime evoluţii, Consiliul de Securitate al ONU intenţionează să se reunească joi la cererea Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii, conform unor surse diplomatice de la New York.

Sesiunea cu uşile închise ar urma să aibă loc, în principiu, în cursul dimineţii, a declarat pentru AFP una din aceste surse, fără a indica dacă se are în vedere adoptarea unei declaraţii comune de către Consiliul de Securitate.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)