Update articol:

Bloomberg: Polonia vrea să ajute băncile, dacă instanţa europeană se pronunţă în defavoarea lor, într-o speţă cu credite în franci elvețieni

sursa Pixabay
Credere: Decizia CJUE ar putea avea un impact pozitiv și asupra dosarelor din România care vizează înghețarea cursului de schimb

Autorităţile poloneze iau în considerare modalități de a ajuta băncile dacă Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunța împotriva lor, într-un caz referitor la clauze potențial abuzive în contractele de credit ipotecar în valută, potrivit Bloomberg.
Tribunalul UE este de așteptat să se pronunțe asupra acestei probleme luna viitoare, conform Bloomberg, iar investitorii se tem că acest lucru ar putea declanșa multe procese interne intentate de către deținătorii de ipotecă, să forțeze băncile să facă provizioane pe scară largă și, potrivit analiștilor ING Bank Slaski SA, chiar să slăbească zlotul.

Comitetul pentru stabilitate financiară al țării, un organism care îi include pe ministrul finanțelor, guvernatorul băncii centrale, autoritatea de reglementare financiară, precum și fondul de garantare bancară, analizează dacă este nevoie de noi reglementări, potrivit unui articol al cotidianului Parkiet.

Instituţiile monitorizează în permanență situația băncilor poloneze, a declarat Jacek Barszczewski, purtătorul de cuvânt al autorității de reglementare financiară, într-un e-mail către Bloomberg vineri. „Dacă este necesar, autoritatea de reglementare are posibilitatea de a ajusta parametrii politicii sale de supraveghere”. Nu a fost luată nicio decizie, a mai spus el.

Rezolvarea problemelor legate de cele împrumuturile în sumă de 32 de miliarde de în valută, din Polonia, în mare parte denominate în franci elvețieni, a creat ani de zile probleme acţiunilor bancare. Acum, băncile se pregătesc pentru un verdict al tribunalului UE care le-ar putea lăsa vulnerabile.

Directorul executiv al ING Bank Slaski, Brunon Bartkiewicz, a speriat piețele joi, afirmând că un verdict negativ al instanței UE ar putea genera noi provizioane care să creeze un bilanț negativ pe termen de cel puțin 3 luni de zile. „În cazul nostru, în scenariul negativ, ar putea însemna o pierdere pentru un singur trimestru”, a spus Bartkiewicz. „Pentru prietenii noștri de pe piață, ar putea însemna mai multe trimestre (n.r. de pierderi).”

Există discuții în curs de desfășurare cu auditorii cu privire la amploarea și calendarul provizioanelor pentru aceste împrumuturi, ca urmare a verdictului UE, a spus el.

Acţiunile MBank SA a Commerzbank AG au scăzut cu 2,6%, Alior Bank SA 2,5% și Bank Millennium SA 1,2%, în timp ce un număr de creditori s-au apropiat de valorile minime multianuale. Indicele WIGBank a pierdut aproape 9% din iunie, de două ori mai mult decât referința WIG20. Zlotul a atins nivelul minim al ultimelor două luni față de euro, înainte de a recupera pierderile.

Asociația bancară din Polonia a estimat costul unei potențiale hotărâri negative a instanței UE la 60 de miliarde de zloti (16 miliarde de dolari) sau patru ani de profit al industriei bancare.
Asociaţia Credere din România susţine: “Decizia CJUE este așteptată peste circa 1 lună de zile. Dacă aceasta va fi favorabilă consumatorilor, atunci băncile se așteaptă la o avalanșă de procese și la un bilanț negativ pe un termen de cel puțin 3 luni de zile.
La acest moment, în Polonia sunt între 500.000-700.000 de debitori cu credite în franci elvețieni. În ciuda promisiunilor Guvernului de la Varșovia și a Parlamentului, polonezii nu au adoptat încă nicio soluție pentru a îi ajuta pe debitorii cu credite în franci elvețieni.
Nu avem certitudinea, dar cel mai probabil este vorba despre decizia ce va fi pronunțată de CJUE în cauza C-260/18. Momentan există doar concluziile avocatului general care, din păcate, nu prezintă elemente de noutate. Însă, chiar și așa, cuprinsul deciziei ce va fi pronunțată de către CJUE este absolut esențială pentru polonezi, contractele fiind (cel puțin în parte) diferite față de cele din România.
Decizia CJUE ar putea avea un impact pozitiv și asupra dosarelor din România care vizează înghețarea cursului de schimb”.