* BRM mai vrea mandatarea consiliului de administrație al Bursei de Valori București SA în vederea convocării adunării generale extraordinare a acționarilor societăţi CCP.RO Bucharest SA
* BVB a solicitat deja completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acționarilor CCP.RO Bucharest S.A. cu propunerea de revocare a Consiliului de Administrație, precum și alegerea unor noi administratori
Bursa Română de Mărfuri, având o deţinere de 5,0049% din BVB, solicită convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor cu ordinea de zi prezentarea către consiliul de administrație a unui raport privind situația actuală a societății CCP.RO Bucharest SA şi explicarea și motivarea deciziilor strategice referitoare la constituirea și operaționalizarea acesteia inițiate sau aprobate pe parcurs de către conducerea și/sau reprezentanții BVB în cadrul consiliului de administrație al societăţii CCP.RO, în calitate de acționar majoritar al societății, lider și garant al proiectului.
Raportul va cuprinde, dar nu se va limita la:
a) Menționarea tuturor sumelor de bani aportate de BVB SA la capitalul social al CCP.RO Bucharest SA și, dacă este cazul, acordate cu titlu de împrumut, a destinațiilor invocate și utilizării reale a acestor sume, aşa cum rezultă din informările primite de la conducerea CCP.RO Bucharest SA și din analizele și verificările BVB;
b) Stadiul actual de îndeplinire și perspectivele obiective de realizare finală a planului de afaceri al societăţii CCP.RO Bucharest SA, aprobat de acţionarii BVB SA în cadrul AGEA din data de 03.09.2024.
c) Identificarea și prezentarea modalității în care a fost realizată selecția furnizorului de servicii tehnologice pentru contrapartea centrală, cu precizarea faptului dacă au fost recepţionate și alte oferte de suport, la inițierea proiectului sau pe parcursul acestuia, dacă aceste oferte au fost aduse la cunoștință consiliului de administrație al BVB SA, care au fost condiţiile oferite de alți potențiali furnizori, inclusiv cele oferite prin intermediul BVB, dacă acestea promiteau să fie mai ieftine, mai sigure și mai rapide, motivele pentru care aceste oferte nu au fost avute în vedere, urmând a fi menționate persoanele care au refuzat/blocat luarea în considerare a acestor oferte.
Va fi referită inclusiv oferta de colaborare primită de la Bursa Română de Mărturi în faza inițială a proiectului, cât și sprijinul său ignorat, oferit prompt, ca urmare a solicitării Asociației Brokerilor.
d) Precizarea cauzelor concrete care au condus la încetarea contractului cu Euronext Clearing, existența sau nu a unei vinovăţii a părții române, explicațiile privind întârzierile în comunicarea cu prestatorul/furnizorul din partea CCP.RO, eventualele obligații neîndeplinite de aceasta, existența sau nu a unei vinovăţii și a partenerului extern, explicațiile pentru semnarea unui contract pe care prestatorul îl putea denunța în mod facil, fără plata de daune-interese. Se va preciza dacă a fost angajată până în prezent răspunderea vreunei persoane pentru evoluția negativă a proiectului, având în vedere întârzierea finalizării sale și pierderea netă deja înregistrată.
e) Identificarea persoanelor responsabile pentru eșecul autorizării de către ASF a contraparții centrale în termenul legal anunțat prin comunicările publice și rapoartele curente din datele de 29.04.2024 și 14.08.2024.
f) În situația în care a fost încheiat deja un nou contract cu un furnizor de servicii tehnologice, considerentele pentru care a fost preferat acesta și motivele pentru care nu a fost utilizată o procedură de selecție transparentă și competitivă, prezentarea principalelor clauze ale contractului încheiat de CCP.RO Bucharest SA cu actualul furnizor de servicii tehnologice pentru funcționarea contrapărţii centrale, incluzând, dar nelimitându-se la: i) preţul total plătit sau ce urmează a fi plătit de CCP.RO Bucharest SA; ii) descrierea obiectului contractului; iii) principalele drepturi și obligați ale părţilor; iv) modalități de încetare a contractului și v) sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor contractuale.
g) Costurile suplimentare estimate pentru autorizarea contrapărţii centrale operate de CCP.RO Bucharest SA. în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 2024./2987 (EMIR III).
h) Estimarea momentului la care vor putea fi lansate, în mod realist, serviciile de compensare, precum și precizarea următoarelor aspecte: i) dacă noile etape prevăzute în noul plan de afaceri au fost corect și la timp parcurse, ii) dacă noul furnizor, în ipoteza în care acesta a fost deja selectat, s-a achitat de obligaţiile sale de parcurs.
i) Precizarea documentată din partea Consiliului de Administrație al BVB cu privire la informarea sau nu a acestuia de către conducerea executivă a societăţii, la începutul proiectului de constituire a Contrapărţii Centrale din România, despre
solicitarea Bursei Române de Mărfuri de a investi în calitate de acționar în acţiunile societății CCP.RO, refuzată de conducerea executivă (mandatată sau nu de către Consiliul BVB?) a Bursei de Valori, cu precizarea că aceasta se datora opoziției partenerului strategic, respectiv OPCOM S.A. Menționarea motivului consemnat al acestui refuz și a organului societar care l-a formulat, în condițiile în care BRM era instituţia care demarase colaborarea externă pentru realizarea proiectului, inițiativă care ulterior a fost deturnată în favoarea structurii actionariale actuale.
2. Mandatarea consiliului de administrație al Bursei de Valori București SA în vederea convocării adunării generale extraordinare a acționarilor societăţi CCP.RO Bucharest SA având pe ordinea de zi:
a) Aprobarea unei proceduri transparente privind selectarea furnizorului de servicii tehnice pentru operarea platformei contrapărţii centrale în vederea asigurării posibilității de compensare-decontare cel puţin a următoarelor categorii de tranzacții:
i) futures cu activ suport acțiuni, indici pe acțiuni;
ii) futures și options energie cu decontare în numerar;
iii) împrumut de acțiuni
b) Aprobarea modificării planului de afaceri aprobat în septembrie 2024, în sensul stabilirii unor termene realiste pentru lansarea serviciilor de compensare, care să ţină cont de stadiul actual al autorizării Contrapărţii centrale.
c) Aprobarea modificării actului constitutiv al societății CCP.RO Bucharest SA, prin introducerea unei clauze care să prevădă obligativitatea consiliului de administrație al acesteia de a informa actionarii periodic și exhaustiv, cel puțin trimestrial, cu privire la i) stadiul autorizării contrapărţii centrale; ii) sumele de bani cheltuite în raporturile cu terții în vederea autorizării; iii) orice impediment sau risc apărut în procesul de autorizare.
MOTIVAREA BRM PUNCTELOR PROPUSE PENTRU ORDINEA DE ZI
“Punctul 1- Prezentarea de către consiliul de administrație a unui raport privind situația societății CCP.RO Bucharest SA și supunerea acestui raport spre aprobare acționarilor
Bursa Română de Mărfuri a fost interesată, încă din faza inițială de proiectul constituirii unei Contrapărţi Centrale independente în România, manifestându-și deschis disponibilitatea participării sale directe la acesta. În condiţiile în care această implicare a Bursei Române de Mărfuri SA nu a fost acceptată de către BVB și de către partenerul sau strategie în proiect, BRM a dezvoltat și operaționalizat rapid între timp propriile servicii de contraparte centrală pentru post-tranzacționarea pe pieţele pe care le administrează.
În același timp, BRM este totuși profund îngrijorată de întârzierile deja cronice și de dificultăţile pe care le întâmpină finalizarea proiectului privind înființarea Contrapărţii Centrale. Înțelegerea sa este că această intârziere poate conduce chiar la compromiterea proiectului în sine sau cel puțin la necesitatea că el să fie reluat de la capăt, cu reguli noi apărute între timp, care ar trebui acomodate: în aceste condiții va fi vorba de un proiect nou, cu costuri noi și o perioadã consistentă de timp până la finalizare.
BRM a luat cunoştinţă în luna aprilie 2024 de încetarea contractului dintre CCP.RO și Euronext Clearing, companie ce urma să asigure serviciile tehnologice pentru administrarea sistemului de compensare.
La acea dată, nu se cunoaștea dacă și când va fi încheiat un nou contract pentru asigurarea serviciilor tehnologice în vederea operaționalizării Contrapărţii Centrale.
Aprobarea de către acţionarii BVB SA a participării la majorarea capitalului social al societății CCP.RO Bucharest SA în cadrul AGEA din data de 03.09.2024 nu a fost urmatã de nici un alt raport curent sau comunicare din partea BVB SA care să indice stadiul negocierilor cu noul provider al suportului tehnic.
Ignorarea ajutorului oferit de către Bursa Română de Mărfuri, constând în suportul tehnologic al aplicației de post-tranzacționare, cel puțin pe partea de produse derivate cu active suport din domeniul energiei, este greu de înțeles, soluția oferită de BRM fiind funcțională, verificată cu succes în aplicații reale, ieftină, eficientă, fiabilă, ușor expandabilă și configurabilă. Acest refuz de a integra experiența profitabilă a altui operator român, adăugat respingerii solicitării BRM de a investi în acţiunile CCP.RO și de a face parte din cadrul acționarilor societăţii depășește cadrul unei simple atitudini ostile, neconforme, faţă de presupusul concurent al unuia dintre acţionarii CCP.RO, transformându-se într-o strategie greșită, care contribuie la adâncirea crizei profunde în care se află proiectul.
Îngrijorarea și dezamăgirea Bursei Române de Mărfuri se datorează, pe de altă parte, nu numai faptului că sconta pe finalizarea la timp și demararea funcționării sistemului administrat de CCP.RO ca posibil utilizator al său, atât ca intermediar, cât și ca operator de sistem, ci și din postura sa de acționar semnificativ al Bursei de Valori București S.A. Pierderile sale cauzate BVB SA de cheltuielile survenite în urma noilor aporturi la capitalul social al CCP.RO, deprecierea vechilor aporturi, scăderea valorii acţiunilor în sine, sunt aspecte de natură să provoace cel puţin nesiguranţă pentru orice acționar al BVB SA.
În calitate de acționar, subscrisa sunt – în același timp – interesată de modul în care conducerea Bursei de Valori București s-a implicat sau nu în deciziile strategice luate de CCP.RO, a fost informată sau s-a informat despre acestea, le-a sesizat, a reacționat sau nu la ele, precum și de modalitatea în care a reacționat.
Pe de altă parte, în data de 16.12.2024, BVB SA a publicat, totuși, în cele din urmă, un raport curent din care reieșeau următoarele aspecte:
a) Consiliul de administrație al CCP.RO Bucharest SA a decis să retragă cererea de autorizare depusă în luna ianuarie 2023 în vederea redepunerii cererii de autorizare;
b) Ultimele condiții în vederea autorizării vor fi îndeplinite în prima parte a lunii februarie 2025.
Rezultă așadar că societatea CCP.RO a eșuat în procesul de autorizare a contrapartii centrale, neîncadrându-se în termenul de 21 de luni prevăzut de art. 4 alin. (6) din Regulamentul ASF пг. 3/2013.
Din informațiile publice existente în prezent nu rezultã dacã a fost sau nu depusă o nouă cerere de autorizare a contrapartii centrale de către societatea CCP. RO Bucharest SA. De asemenea, din informațiile publice existente nu reiese dacã până în prezent au fost îndeplinite toate condițiile legale în vederea autorizãrii, așa cum s-a menționat în raportul curent din data de 16.12.2024.
Pe de altă parte, Regulamentul (UE) nr. 2024/2987 a stabilit noi condiții privind autorizarea contrapărţilor centrale în Uniunea Europeană, fiind necesară, inter alia, obținerea avizului din partea autorității europene a piețelor de capital-ESMA și noi termene privind aprobarea functionãrii contrapãrtii centrale, ceea ce face evasi-imposibilă respectarea planului de afaceri aprobat de AGEA societății BVB SA în data de 03.09.2024.
În aceste circumstanțe, este limpede că până în prezent au fost cheltuite sume de bani importante, unele dintre acestea fiind menționate în raportările periodice ale BVB SA, furnizate din patrimoniul Bursei de Valori București pentru funcționarea contrapartii centrale, însă acest proiect se găsește din nou, în cel mai bun caz, într-un stadiu incipient din perspectiva autorizării de către autoritățile competente.
Având în vedere aceste aspecte, ţinând cont și de exigențele art. 17 din Regulamentul (UE) nr. este esențial ca administatorii Bursei de Valori București să prezinte acționarilor un raport din care să reiasă elementele esențiale ale derulării până în prezent a proiectului contrapărții centrale.
În contextul eșuării până în prezent a procesului de autorizare, este important ca investitorii să fie informați cu privire la i) nivelul total al investiţiilor realizate de BVB SA în acest proiect; ii) perspectivele de realizare a planului de afaceri aprobat de acționarii BVB SA în cadrul AGEA din data de 03.09.2024; iii) modalitatea în care a fost realizată selecția furnizorului inițial de servicii tehnologice, care a ales să înceteze efectele contractului, așa cum reiese din comunicările publice ale conducerii BVB SA din anul 2024 (indirect din raportul curent din data de 29.04.2024); iv) stabilirea responsabilităţilor pentru eșecul tentativei de autorizare potrivit cererii depuse în luna ianuarie 2023; v) clauzele principale ale ale contractului încheiat de CCP.RO Bucharest SA cu actualul furnizor de servicii tehnologice pentru funcţionarea contrapărţii centrale; vi) costurile suplimentare estimate pentru autorizarea contrapărții centrale operate de CCP.RO Bucharest SA; vii) estimarea momentului la care vor putea fi lansate în mod realist, serviciile de compensare.
În absența acestor informații, investitorii în acțiunile BVB S.A nu vor putea să evalueze în mod corespunzător impactul întârzierii autorizării contrapărţii centrale asupra preţului acţiunilor BVB.
Punctul 2. – Mandatarea consiliului de administratie al Bursei de Valori București S.A în vederea convocãrii adunării generale extraordinare a acţionarilor CCP.RO Bucharest SA
Este important ca Bursa de Valori București, în calitatea sa de acționar majoritar al societaţii CCP. RO Bucharest SA, să joace un rol activ în autorizarea functionării contrapărţii centrale, nu doar din perspectiva finanţării proiectului, ci şi din aceea a asigurării reusitei acestuia prin impunerea unor măsuri adecvate.
Eşecul autorizării contrapărtii centrale potrivit cererii depuse în luna ianuarie 2023 de cptre societatea CCP.RO Bucharest S.A are drept una dintre cauzele potentiale, după cum rezultă din informațiile publice, încetarea contractului cu fostul furnizor de servicii de tehnologie.
Propunerea privind punctul 2 al ordinii de zi lit. a) vizează mandatarea consiliului de administrație al Bursei în vederea convocării AGEA a societăţii CCP.RO Bucharest S.A având pe ordinea de zi aprobarea unei proceduri transparente privind selectarea furnizorului de servicii tehnice pentru operarea platformei contraparţii centrale, în vederea evitării situației încheierii unei relații contractuale înainte de obținerea autorizării și, mai ales, înainte ca sistemul de compensare să fie efectiv functional, capabil să opereze decontarea tranzacțiilor futures pe acțiuni, energie etc.
În absența unei astfel de proceduri riscul unui eşec cauzat de lipsa unui furnizor eficient de servicii tehnologice ramâne ridicat.
Am propus, de asemenea, ca AGEA societăţii CCP.RO Bucharest SA să conțină pe ordinea de zi un punct privind aprobarea modificării planului de afaceri aprobat în septembrie 2024, în sensul stabilirii unor termene realiste pentru lansarea serviciilor de compensare, care să ţină cont de stadiul actual al autorizării contrapărţii centrale.
Precedentul plan de afaceri a fost aprobat și de către actionarii BVB SA în cadrul AGEA din data de 03.09.2024, însă modificarea sa trebuie realizată și asumată cu prioritate de către acţionarii societății CCP.RO Bucharest SA, iar ulterior, dacă este cazul, supusă aprobării AGEA Bursei de Valori Bucuresti SA.
În ceea ce privește transparența funcţionării societății CCP.RO Bucharest SA, ținând cont de nivelul scăzut de informare din trecut a investitorilor cu privire la stadiul de autorizare a proiectului contrapărţii centrale, se impune mandatarea consiliului de administrație al BVB SA în vederea susținerii în cadrul AGEA societăţii CCP. RO Bucharest S.A a modificării actului constitutiv în vederea creșterii gradului de transparenţă prin stabilirea unui calendar de raportare, extrem de util și din perspectiva termenelor ferme previzute de Regulamentul (UE) nr. 2024/2987 (EMIR III).
Acest demers este util și în vederea conformării corespunzătoare a emitentului BVB S.A cu exigențele regimului juridie al informaţiilor privilegiate”.