Update articol:

Brokerii, rezervați în așteptările privind noi IPO-uri la BVB, în 2019

*Șanse mai mari pentru ofertele de obligațiuni

 Brokerii de pe piața de capital nu au așteptări mari legate de noi listări, în 2019, la Bursa de Valori București, printre factorii cu influență negativă numărându-se instabilitatea politică.

Luca Nicolae, analist de investiții Tradeville, a comentat:Având în vedere trendul ascendent al dobânzii de politică monetară la nivel local și fazele finale ale ciclului economic în care ne situăm, am tinde să credeam că acest mediu va stimula apariția noilor oferte publice inițiale în 2019. Însă creșterea volatilității medie la nivel global, posibilitatea companiilor de finanțare la rate scăzute de dobândă în euro cât și instabilitatea politică din ultima perioadă reprezintă riscuri ce pot avea o influență negativă în privința noilor IPO-uri.

În anul 2018, am remarcat o creștere a apetitului investitorilor pentru obligațiunile corporative care poate fi justificată de randamentul atractiv oferit comparativ cu randamentul altor instrumente cu venit fix, de volatilitatea crescută a piețelor financiare din ultima peioada și de dorința investitorilor de a-și diversifica portofoliul investițional.

De asemenea, remarcăm o deschidere mai mare a companiilor pentru a se finanța prin intermediul obligațiunilor ceea ce poate conduce la o intensificare a emisiunilor în perioada următoare. De asemenea, deoarece o parte dintre companiile care se finanțează prin obligațiuni optează pentru listarea emisiunilor la bursă, putem spune că acestea reprezintă un bun antrenament și un mod de a se acomoda cu cerințele pieței de capital, înainte de o eventuală oferta publică inițială.

De asemenea, Simion Tihon, broker la Prime Transaction, consideră că șansele sunt mai bune pentru ofertele de obligațiuni: Deși aș vrea să văd cât mai multe listari, nu mai am nicio așteptare în privința unor noi companii care își dorească vină la cota Bursei.

Sigur, m-aș bucura să vedem companii de mare anvergură listate la bursă, însă de când tot așteptăm Hidroelectrica, am învățat fim mai prudenți în a ne seta astfel de așteptări. Iar de obligațiuni da, cred că sunt șanse bune să vedem noi emisiuni. Este un sector care pare încă nedescoperit de companii. Așadar, cred avem șanse bune vedem o creștere a pieței de instrumente cu venit fix.

În 2018, numărul emitenților de la BVB a rămas la 87, în timp ce valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu acțiuni a coborât la 46 milioane lei, față de 47,7 miloane lei, în 2017. Numărul emitenților de obligațiuni a urcat la 76, de la 75, iar valoarea medie zilnică a tranzacțiilor pe instrumentele cu venit fix a urcat la 8,7 milioane lei, față de 6,3 milioane de lei.

Sursa BVB

Luca Nicolae a amintit că, deși începutul de an nu a oferit un mediu proprice derulării ofertelor publice inițiale, Purcari Wineries a reușit să atragă prin intermediul bursei 186 mil. RON și a finalizat cu succes singurul IPO a pieței reglementate de la BVB din acest an.

Citește și:

Luca Nicolae, Tradeville: Intensificarea activității de creditare a adus rezultate financiare superioare băncilor de la BVB

Brokeri: Măsurile fiscale adoptate de Guvern, fatale pentru acțiunile energetice de la BVB

Brokerii: Dividendele, principalul propulsor al BVB, iar impredictibilitatea legislativă, principalul factor cu efect negativ

Simion Tihon, Prime Transaction: Indicele SIF-urilor – cea mai slabă evoluție de la BVB

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (19/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/10/2020)

Notificare rascumparare actiuni proprii 12 - 16 octombrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/10/2020)

Numirea domnului Valentin Nae in functia de Director al Sucursalei CNE Cernavoda