Update articol:

Bursa Română de Mărfuri a cerut măsuri ferme de austeritate la Bursa de Valori București, pentru un termen de trei ani, care să limiteze cheltuielile neutile

  • BRM: 40% din activele societății, și anume 52 milioane lei, reprezintă investiția în CCP.RO, investiție care, în perioada cel puțin imediat următoare (următorii 2 ani de zile), nu va fi profitabilă, necesitând probabil o nouă participare la o majorare de capital

Bursa Română de Mărfuri, care deține 5% din Bursa de Valori București, a propus Adunării Generale a Acționarilor BVB să decidă reducerea cheltuielilor prin adoptarea unor măsuri optime, care să conducă la rentabilizarea activității, “în condițiile în care societatea se află în mod evident pe o pantă descendentă și într-o fază de evoluție relativ critică din punct de vedere financiar, inclusiv și mai ales prin participările masive la capitalul contrapărții centrale”, potrivit motivării cererii de completare a convocatorului AGA BVB din 29 aprilie.

Contrapartea Centrală (CCP.RO) este o instituție necesară pentru a putea fi lansată piața de derivate la Bursa de Valori București, însă procesul de autorizare, inițiat în 2013, nu a fost finalizat (vezi detalii mai jos).

Recent, BVB a completat convocatorul Adunării Generale anuale cu propunerile transmise de acționarii Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri. Astfel, acționarii vor discuta un program de austeritate, la cererea BRM, dar și ca președintele BVB să fie ales de CA, la cererea Lion Capital.

Cele două puncte noi pe ordinea de zi a Adunării Generale a BVB, propuse de BRM sunt:

–       revizuirea răspunsului Consiliului de Administrație al BVB la întrebările BRM prin revizuirea notelor 17 și 19, în sensul completării acestora cu răspunsuri care să asigure acționarilor o imagine clară și completă privind situația actuală a societății CCP.RO

–      aprobarea unui program de austeritate pe următorii 3 ani pentru refacerea rezervelor financiare ale societății, cuprinzând inclusiv măsuri în respectiva perioadă de timp  privind, reducerea indemnizațiilor de conducere într-un procent de până la 50% și adaptarea politicii de remunerare în acest sens, reducerea cheltuielilor de promovare precum și eliminarea oricăror bonificații pentru personalul de conducere al societății.

 

BRM apreciază că Raportul Consiliului de Administrație al BVB cu privire la derularea proiectului CCP “nu a fost îndeajuns de explicit și liniștitor, el fiind, în mare măsură, o colecție de trimiteri la surse publice de informații lacunare, deja cunoscute și accesate”: „În principal, nu s-au primit explicații convingătoare privind:

  1. a) motivele care au condus la întârzierile grave de finalizare cu operaționalizarea efectivă și intrarea în producție a contrapărții centrale;
  2. b) justificarea consumării resurselor financiare ale societății, care au condus la noi aporturi masive de capital din partea BVB în cursul anului 2024, fără certitudinea că acestea vor fi și ultimele;
  3. c) obiectivitatea și eficiența criteriilor de selecție ale furnizorului soluției tehnice și justificarea prevederilor contractuale convenite cu acesta, inclusiv sub aspect pecuniar și al experienței și expertizei acestuia în materie;
  4. d) stabilirea responsabilității pentru starea de avarie a proiectului, prin depășirea termenelor de autorizare și intrare în funcțiune și epuizarea resurselor financiare mobilizate”.

BRM notează că solicitările sale referitoare la situația contrapărții centrale făceau trimitere la aspecte contractuale și de afaceri, ce este firesc să fie cunoscute de acționari, și nu la aspecte tehnice sau comerciale confidențiale: „BRM nu are nici o intenție de a solicita acces la informații confidențiale de natură tehnică, întrucât nu are în plan să fondeze o contraparte centrală autorizată și autonomă de tipul celei referite.

BRM a fost gata să ofere chiar propria aplicație informatică de contraparte centrală pentru produse energetice, deja funcțională și în producție de câțiva ani fără incidente, pentru rezolvarea impasului în care se află autorizarea CCP, fără teama de a-i fi devoalate secretele.

Subscrisa Bursa Română de Mărfuri intenționează și își exprimă speranța să utilizeze serviciile viitoare ale contrapărții centrale naționale, inclusiv pe piețele internaționale pe care le operează sau controlează acționarial, ceea ce ar reprezenta un flux consistent suplimentar de activitate pentru CCP. Acest flux se va pierde însă pentru România dacă CCP nu va fi operațională mai rapid, cu consecințele mai ample de rigoare. Silită de împrejurări și de reguli, dacă proiectul românesc de CCP își întârzie și mai mult finalizarea, BRM va trebui să apeleze pentru post-tranzacționare, în țară și în străinătate, așa cum impun regulile comunitare, la serviciile unei instituții străine autorizate de referință, cu riscul de a-i deschide cu regret acesteia o arie de activitate în regiune care ar fi putut fi acoperită de societatea specializată românească.”

BRM apreciază că, „în prezent, acționarii BVB nu au cunoștință nici măcar de situația financiară curentă a societății CCP.RO, neavând acces la situațiile financiare la nivelul anului 2024 ale acesteia, iar documentele menționate în așa-zisul răspuns al CA al BVB nu sunt decât referiri la ședințe AGOA/AGEA începând cu anul 2019, care reprezintă în fapt simple angajamente, din nefericire nerespectate până în prezent.”

„Din informațiile publice actuale rezultă că BVB SA a efectuat cheltuieli masive în proiectul constituirii și autorizării contrapărții centrale române fără a există niciun rezultat favorabil până în prezent, situație ce determină necesitatea unei precauții bugetare în viitor”, mai adaugă BRM.

Referitor la solicitarea unui plan de austeritate, BRM motivează: „Analiza mai atentă a execuției bugetare, a rezultatelor și a situației financiare actuale a Bursei de Valori București raportate ca o normalitate prezentei AGOA poate conduce, de asemenea și în contextul menționat, în opinia subscrisei Bursa Română de Mărfuri, la îngrijorări majore pentru acționari.

Astfel, în cursul anului 2024, comparativ cu anul 2023, veniturile BVB au cunoscut o scădere de RON 8.73 milioane (aproximativ 17%), cheltuielile o creștere de aproximativ 11% (RON 1.93 milioane), iar profitul operațional o scădere de aproape 50%. Prin urmare, profitul înainte de impozitare s-a redus, de la RON 25.14 milioane, la RON 3.42 milioane, o scădere de aproape 90% (86.41%), ținând cont și de deprecierea de RON 13.1 milioane determinate de reevaluarea participației în Contrapartea Centrală. Activele societății au cunoscut, de asemenea, o scădere de la RON 145.20 milioane la RON 131.10 milioane.

La o analiză mai atentă asupra bilanțului BVB vedem următoarele:

–       Societatea prezintă active imobilizate în sumă de RON 107.71 milioane dintr-un total de RON 131.10 milioane active;

–       Investițiile în entități asociate sunt în sumă de RON 72.05 milioane, din care RON 52 milioane reprezintă participația în Contrapartea Centrală;

–       Societatea prezintă un total de RON 13.81 milioane imobilizări corporale (terenuri, echipamente IT, licențe, etc.) și RON 8.95 milioane drepturi de utilizare a activelor în leasing (clădiri, autoturisme);

–       Activele curente reprezintă aproximativ 18% (17.84%) din total active, în scădere de 7.53% față de anul fiscal 2023;

–       Bilanțul reflectă un total de RON 11.53 milioane de titluri de stat, recunoscute atât prin cost amortizat, cât și prin valoarea justă.

Prin urmare, activele financiare ale societății ce pot fi valorificate imediat (numerar, depozite la bănci și titluri de stat) reprezintă un total de numai RON 29.17 milioane, valoare pe care o considerăm complet insuficientă pentru o societate de talia BVB, care administrează o piață de capital de circa 250 miliarde lei. De asemenea, în aceste sume se regăsește și rezerva legală de RON 12.23 milioane care este intangibilă, reducându-se astfel disponibilitățile bănești ale societății la cca 13 milioane lei. Această situație poate fi considerată insuficientă de către ASF în cadrul cerințelor necesare solicitate de adecvare a capitalurilor și respectarea regulilor și normativelor impuse unui operator de piață de capital.

Menționăm faptul că, aproximativ 40% din activele societății și anume RON 52 milioane reprezintă investiția în CCP.RO, investiție care în perioada cel puțin imediat următoare (următorii 2 ani de zile) nu va fi profitabilă, necesitând probabil o nouă participare la o majorare de capital.

Concluziile alarmante ale celor două aspecte identificate mai sus pot fi, așadar, corelate, în următoarele:

  1. Până în acest moment, finanțarea de către Bursa de Valori București a proiectului contrapărții centrale amenință să fie un eșec costisitor. Întârzierea majoră sau eșecul acestuia nu numai că privează societatea de niște venituri consistente previzionate (mai mult sau mai puțin fundamentat la startul proiectului) pe termen mediu și lung, nu numai că amenință să conducă la irelevanța instituției din punct de vedere bursier în contextul regional, dar constituie o sursă majoră de risipire a capitalurilor sale.

Raportările din adunările generale ale BVB sau CCP recomandate a fi (re) consultate de către Consiliul de Administrație al BVB conțin, în final, în esență, simple angajamente de încadrare în calendarul inițial de implementare a proiectului lansat cu șase ani în urmă, promisiuni neonorate și înlocuite mai nou de altele, nu tocmai clare, a căror realizare la rândul lor nu este nici ea certă. Între timp, cum s-a văzut în cifre, s-au consumat 30 de milioane de lei, iar BVB a trebuit să mai participe cu 25 de milioane, reevaluându-și și scăzându-și valoarea activelor proprii cu 13 milioane de lei.

  1. Resursele financiare în lichidități ale societății Bursa de Valori București par a fi diminuate, punând la un moment dat în pericol, la o verificare exigentă, chiar și capitalul minim pentru funcționarea autorizată.

În activele bilanțiere ale societății sunt practic cuprinse la valori mari, participări la instituțiile de post-tranzacționare proprii (care nu produc dividende și nici nu ar putea fi valorificate prin înstrăinare), rezerve legale (intangibile), licențe tehnice (nevalorificabile în exterior ca atare), calculatoare și tehnică aferentă (aflate în exploatare), bunuri imobiliare (cu un statut neclar) și, în sfârșit, lichidități (cu adevărat importante în acest caz, reprezentând însă un procent inconsistent în total).

  1. Situația societății BVB este îngrijorătoare, din câte se observă, pentru un investitor de bună credință în aceasta.

Concluzionând, o investiție într-un proiect declarat major, se dovedește a fi excesiv de costisitoare, finalizarea acestuia de care – așa cum repetat s-a declarat public – depinde însăși dezvoltarea și evoluția bursei, este mult întârziată și pusă chiar sub semnul întrebării.
Pe de altă parte, situația financiară a instituției însăși, care integrează major în dinamica sa un acționar semnificativ, poate stârni, la rându-i, semne mari de întrebare.

În aceste circumstanțe, ținând cont și de faptul că proiectul bugetului de venituri și cheltuieli publicat (Nota 11 aferentă ordinii de zi) este neconvingător, dar și de prevederile art. 106 din legea nr. 24/2017 privind politica de remunerare, subscrisa apreciez că este necesar să fie adoptate măsuri ferme de austeritate pentru un termen de trei ani care să limiteze cheltuielile neutile ale societății BVB SA, aceste măsuri incluzând, dar nelimitându-se la:

a) Reducerea indemnizațiilor conducerii societății cu 30% până la 50%;

b) Eliminarea oricăror bonificații pentru personalul de conducere;

c) O gestionare corespunzătoare a tuturor cheltuielilor societății, care să aibă în vedere reducerea cheltuielilor de marketing și promovare și adaptarea lor la interesele reale ale societății.”

Noile completări vin după ce, în februarie, BRM ceruse convocarea acţionarilor BVB pentru prezentarea de către Consiliul de Administraţie a situaţiei actuale a CCP.RO Bucharest SA.

Conform documentelor pregătite pentru AGA, BVB a anunțat o depreciere pentru participația deținută în CCP.RO Bucharest (contrapartea centrală) în sumă de 13,1 milioane lei  (2,6 milioane de euro) pe baza unui Raport de Evaluare întocmit de către un evaluator independent, valoarea recuperabilă estimată a participației BVB în CCP.RO la 31 decembrie 2024 fiind sub valoarea contabilă.

Deprecierea afectează profitul contabil al BVB, iar, având în vedere, propunerea de a nu distribui dividende, operatorul rămâne cu bani, cu care ar putea participa, la nevoie, la o nouă majorare de capital la CCP.

Cu privire la deprecierea investiției în CCP.RO, BVB menționează: “Deprecierea investiției deținute de BVB în CCP.RO Bucharest s-a materializat în anul 2024 ca urmare a deteriorării mai multor factori determinanți în valoarea de utilizare estimată a filialei BVB. Astfel, valoarea de utilizare a companiei este strâns legată de evoluția procesului de autorizare și operaționalizare, proces supus unor riscuri, unele materializându-se începând cu anul 2024: riscul legislativ (modificări normative ce pot extinde sau relua procesul de autorizare), riscul de suprareglementare (cerințe de conformare excesive și costisitoare), riscul operațional (întârzieri cauzate de deficiențe administrative sau factori externi), riscul TIC generat de părți terțe (rezilierea contractului cu furnizorii principali, în cazul unor întârzieri sau pierderii licenței CCP.RO), riscul de personal (dificultăți în atragerea și retenția specialiștilor), riscul de afaceri (impactul prelungirii procesului de autorizare asupra capitalului propriu și susținerii financiare) și riscul geopolitic (influența evoluțiilor politice asupra viabilității proiectului). În funcție de reușita CCP.RO de fi autorizat ca și Contraparte Centrală în România și de a fi operațional conform estimărilor din Planul de Afaceri, valoarea deprecierii investiției BVB în CCP.RO poate suferi modificări în funcție de impactul pozitiv sau negativ al factorilor care generează materializarea riscurilor de mai sus.”

Bursa de Valori București a anunțat, recent, că este în curs de evaluare, de către un evaluator independent, a valorii participației BVB în CCP.RO la 31/12/2024, de 64 milioane lei.

BVB anunțase, la finalul anului trecut, că se va relua procesul de autorizare pentru Contrapartea Centrală, pe noul regulament EMIR3, întrucât dosarul nu a primit autorizație până la termenul limită de 8 decembrie 2024, dată la care expirau cele 21 luni prevăzute de Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 3/2013 pentru depunerea la autoritate a informațiilor suplimentare solicitate în cadrul analizei dosarului de autorizare a CCP.RO în calitate de contraparte centrală.

Astfel, atunci, Consiliul de Administrație al CCP.RO Bucharest SA a decis să retragă Cererea de autorizare depusă în ianuarie 2023, în vederea redepunerii Cererii de autorizare după îndeplinirea și a ultimelor condiții în vederea autorizării, cu respectarea cadrului de reglementare european aplicabil conform EMIR 3.

Potrivit raportului preliminar anual BVB, “se fac demersuri pentru redepunerea dosarului de autorizare conform EMIR3, dosar care va prelua documentația pregătită din dosarul inițial EMIR 2, la care se vor adăuga documentele întocmite conform cerințelor suplimentare EMIR 3 ( normele tehnice de aplicare urmează să fie emise pe parcusul anului 2025), DORA și cerințele suplimentare din partea BNR și ASF”.

CCP.RO Bucharest este deținută în proporție de 54,93% de BVB. Societatea a fost înregistrată la Registrul Comerțului în data de 4 noiembrie 2019 și are ca scop asigurarea rolului de contraparte centrală pe piața tranzacțiilor cu instrumente derivate. Lansarea efectivă a operațiunilor depinde de finalizarea procesului de autorizare de către ASF conform normelor EMIR.

În cursul anului 2024, deținerea BVB în filiala CCP.RO a crescut de la 52,38% la 54,93% urmare a participării BVB, prin aport în numerar cu suma de 2.477.140 lei la majorarea de capital social în valoare de 3.640.990 lei derulată de CCP.RO în luna iunie, respectiv cu suma de 14.926.260 lei la majorarea capitalului social de 23.843.620 lei, derulată în perioada octombrie-noiembrie.

În septembrie 2024, acționarii CCP.RO au aprobat noul plan de afaceri și o majorare de capital de 5 milioane de euro. De asemenea, AGA CCP a aprobat contractul de licență cu Euronext și contractul de servicii cu noul provider.

Noul plan și un nou calendar pentru autorizarea CCP a fost întocmit ca urmare a faptului că, în aprilie 2024, proiectul CCP s-a împotmolit, Euronext – care urma să furnizeze soluția tehnică – a cerut rediscutarea condițiilor de livrare a soluției tehnologice, iar contrapartea a negociat noi condiții.

Din acționariatul CCP, fac parte BVB (cu 54,9%), OPCOM (17,8%), PPC Energy (6,43%), Electrica (5,92%), dar și Martin Oil Energy, Banca Transilvania, Lion Capital, Transilvania Investments, SIF Muntenia, Infinity Capital, Swiss Capital, BRK Financial Group, potrivit  termene.ro.

Recent, BVB a dorit să impună o nouă conducere la CCP, însă acest demers nu a reușit. Consiliul de Administrație al CCP.RO Bucharest S.A. (Contrapartea Centrală) nu a fost revocat, la Adunarea Generală a Acționarilor din 10 martie, în ciuda votului Bursei de Valori București (acționar majoritar, cu 54,9%), care propusese schimbarea administratorilor, pe fondul întârzierilor foarte mari în autorizarea instituției necesare pentru lansarea pieței produselor derivate, conform surselor noastre.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/04/2025)

Membru provizoriu al Consiliului de Administratie

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (29/04/2025)

Hotarari AGOA & AGEA 29.04.2025

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (29/04/2025)

Hotarari AGEA si AGOA 29.04.2025