Update articol:
DEȘI PROIECTUL CCP ARE O ÎNTÂRZIERE DE ANI DE ZILE,

Boardul Contrapărții Centrale (CCP) rămâne în funcție, în ciuda votului Bursei de Valori București, acționarul majoritar, pe fondul unor prevederi din Actul Constitutiv favorabile minoritarilor

ccp
  • Patru din șapte administratori nu s-au prezentat în fața acționarilor

Consiliul de Administrație al CCP.RO Bucharest S.A. (Contrapartea Centrală) nu a fost revocat, la Adunarea Generală a Acționarilor de astăzi, în ciuda votului Bursei de Valori București (acționar majoritar, cu 54,9%), care propusese schimbarea administratorilor, pe fondul întârzierilor foarte mari în autorizarea instituției necesare pentru lansarea pieței produselor derivate, conform surselor noastre.

Bursa de Valori București a solicitat completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acționarilor CCP.RO Bucharest S.A. cu propunerea de revocare a Consiliului de Administrație, precum și alegerea unor noi administratori.

Dar, conform unor surse, votul acționarului majoritar nu a fost suficient pentru schimbarea boardului, pe fondul unor prevederi din Actul Constitutiv favorabile acționarilor minoritari, conform cărora pentru trecerea propunerii erau necesare 80% din voturi. Unele surse spun că OPCOM (17,8%) ar fi votat împotriva demiterii boardului. Voci din piață se tem că va fi și mai dificil lucrul cu un board, pe care 55% din acționari nu îl mai doresc, în contextul în care procesul de autorizare a Contrapărții Centrale trebuie reluat.

Se pare că noua depunere a dosarului de autorizare CCP ar urma să aibă loc la finalul acestei luni.

Consiliul de administraţie al CCP.RO este format din: Adrian Tănase, preşedinte, respectiv Cristian Sorin Culea, Victor Ionescu, vicepreședinte, Mircea-Ştefan Solovăstru, Gabriela Alina Nacu, Marius Alin Barbu, Andrei Nedelcu, cu mandate până în noiembrie 2025, potrivit termene.ro. CCP este condusă din poziţia de director general de Rodica Popa.

BVB anunțase, la finalul anului trecut, că se va relua procesul de autorizare pentru Contrapartea Centrală, pe noul regulament EMIR3, întrucât dosarul nu a primit autorizație până la termenul limită de 8 decembrie, dată la care expirau cele 21 luni prevăzute de Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 3/2013 pentru depunerea la autoritate a informațiilor suplimentare solicitate în cadrul analizei dosarului de autorizare a CCP.RO în calitate de contraparte centrală.

Astfel, atunci, Consiliul de Administrație al CCP.RO Bucharest SA a decis să retragă Cererea de autorizare depusă în ianuarie 2023, în vederea redepunerii Cererii de autorizare după îndeplinirea și a ultimelor condiții în vederea autorizării, cu respectarea cadrului de reglementare european aplicabil conform EMIR 3.

În septembrie 2024, acționarii CCP.RO au aprobat noul plan de afaceri și o majorare de capital de 5 milioane de euro. De asemenea, AGA CCP a aprobat contractul de licență cu Euronext și contractul de servicii cu noul provider.

Noul plan și un nou calendar pentru autorizarea CCP a fost întocmit ca urmare a faptului că, în aprilie 2024, proiectul CCP s-a împotmolit, Euronext – care urma să furnizeze soluția tehnică – a cerut rediscutarea condițiilor de livrare a soluției tehnologice, iar contrapartea a negociat noi condiții.

Din acționariatul CCP, fac parte BVB (cu 54,9%), OPCOM (17,8%), PPC Energy (6,43%), Electrica (5,92%), dar și Martin Oil Energy, Banca Transilvania, Lion Capital, Transilvania Investments, SIF Muntenia, Infinity Capital, Swiss Capital, BRK Financial Group, potrivit  termene.ro.

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (21/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/03/2025)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 09(10).04.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (21/03/2025)

Semnarea unui contract de tip PPA (Power Purchase Agreement)