Update articol:

BVBescu.ro organizează Earnings Report – Cum arată rezultatele financiare pe Piețele externe pentru Trimestrul II 2021, pe 5 august

*Optimism în piețe, așteptări de rezultate bune și foarte bune, din partea analiștilor

BVBescu.ro organizează Earnings Report – Cum arată rezultatele financiare pe Piețele externe pentru Trimestrul II 2021, online, pe 5 august, de la ora 18.00, potrivit unui comunicat.

Speakerii evenimentului sunt Radu Puiu, Research Analyst XTB România, Cătălin Chivu, Realizator “Feel The Markets”și Investitor cu peste 20 de ani de experiență pe Piețele de Capital și Ciprian Bîrsan, Business Analyst, Analist cu 17 ani de experiență pe Piețele de Capital.

Evenimentul îl va avea că moderator pe Mircea Iliescu, fondator BVBescu.ro și investitor cu peste 11 ani de experiență în Piețele de Capital.

Accesul la eveniment este GRATUIT, dar necesită înscriere și confirmare din partea organizatorilor.

Sezonul de raportări financiare la 6 luni debutează zilele acestea într-o notă de optimism, atât din partea analiștilor cât și a investitorilor din Piețele de Capital. Aceștia se așteaptă ca rezultatele publicate de companii să fie bune și foarte bune, mai ales că vor fi comparate cu datele similare din 2020, care au fost influențate semnificativ de perioada de lockdown generată de criză Covid-19.

Cătălin Chivu, realizator al emisiunii financiare “Feel The Markets”și investitor cu peste 20 de ani de experiență pe Piețele de Capital spune că veniturile companiilor listate sunt preconizate să crească cu +19,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce câștigurile pe acțiune se anticipează să cunoască un salt, în medie, cu +63,6%:

Analiștii se așteaptă la rezultate extrem de bune, asta și ca urmare a bazei de raportare, având în vedere trimestrul 2 din 2020 a fost cel mai slab din ultimii mulți ani, ca urmare a lockdown-urilor din primăvara anului trecut. Per total, veniturile companiilor listate sunt preconizate crească cu 19,6% față de aceeași perioada a anului trecut, iar câștigurile pe acțiune cu 63,6%.

Cele mai optimiste prognoze se referă la industriile puternic afectate de pandemie, cum ar fi liniile aeriene, HoReCa, sectorul energetic (ținem minte cotațiile negative ale petrolului) sau acțiunile miniere. Evident în funcție de aceste rezultate anumite acțiuni și sectoare vor evolua diferit, măcar pe termen scurt, dar tendința generală va fi dată, ca și până acum, de sentimentul din piață, influențat pe de o parte de redeschiderea totală a activităților (deși revenirea cazurilor de Covid ridică semne de întrebare), dar, în mare măsură, de cifrele privind inflația și piața muncii. ”

Radu Puiu, Research Analyst XTB România, este și el de părere că piața se așteaptă la publicarea unor date optimise de către companiile listate, precizând că în cazul în care va fi confirmat, acest ritm de creștere va fi cel mai puternic al veniturilor, din Q4 2009”.

Puiu este de părere că în această perioada am putea avea surprize pozitive și din partea unor sectoare precum cel auto, industrial sau financiar, a căror evoluție a fost “semnificativ limitată” în Trimestul II 2020:

Având în vedere scenariul anului trecut, sectoarele legate de redeschiderea economiilor ar putea produce surprize pozitive. Evoluția acestora din Q2 2020 a fost semnificativ limitată, motiv pentru care ridicarea restricțiilor ar putea indice o reluare puternică a activității. Din această categorie fac parte sectoare precum cel auto, de materii prime, industrial sau de energie. Sectorul financiar ar putea reprezenta un alt domeniu solid, o parte dintre veniturile suplimentare deținute de populație fiind direcționate către plasamente financiare, în timp ce activitatea de tranzacționare a accelerat semnificativ”.

Ciprian Bîrsan, analist cu 17 ani de experiență pe Piețele de Capital, mizează pe efectul “banilor ieftini” reiterând faptul că țările din Uniunea Europeană se folosesc de politicile relaxate în ceea ce privește deficitele, imprumutandu-se agresiv: În linii mari, piețele globale nu ar trebui cunoască schimbări majore față de situația în care se află în momentul de față. Putem observa  revenirea economică a avut loc mai repede decât se estima inițial și de aici și declarațiile legate de majorarea ratei dobânzii făcute de FED. Țările din Uniunea Europeană au mână liberă în ce privește deficitele (valoarea maximă de 3% poate fi depășită) iar ca și consecință se împrumută mult mai agresiv decât o făceau până acum”.

Inflația și un nou val pandemic, principalii factori de risc.

În ceea ce privește pricipalii factori de risc prezenți în acest moment pe Piețele de Capital, cei 3 analiști sunt de aceeași părere: inflația și un nou val pandemic generat de creșterea infecțiilor cu varianta Delta a virusului Covid-19 sunt principalii factori de urmărit.

Încă planează asupra noastră teoretică revenire a Corona virusului, prin versiunea Delta și eventual valul 4. Dacă are loc această revenire, situația financiară va avea de suferit în funcție de amplitudinea fenomenului, spune Ciprian Bîrsan.

Piețele financiare se află în zona de maxim istoric și, în consecință, eventualele semne de îngrijorare nu ar trebui apară. Personal nu cred ar fi motive de corecții majore pentru un orizont de timp scurt și mediu. Desigur, nu luăm în calcul un <<accident>> de genul Coronavirus. Intenția de reducere a QE-ului, până la oprirea completă, atât în SUA cât și în UE, a atras după sine o reacție de neîncredere a investitorilor, iar revenirea a fost imediată, încheie Bîrsan.

Radu Puiu este prudent-optimist, precizând că amplitudinea unor eventuale corecțîi va fi dată de reacțiile Băncilor Centrale: Aceștia sunt cei mai importanți factori de risc pe care îi întâlnesc Piețele de Capital. Temerile referitoare la inflație și-au făcut deja simțită prezența în anumite momente, când piețele au suferit corecții pe termen scurt. Totuși, caracterul de moment al scăderilor a fost o urmare a abordării dovish și a asigurărilor oferite de băncile centrale, în special de Rezervă Federală, nu vor avea loc ajustări ale condițiilor de politică monetară în viitorul apropiat. Totuși, problema persistă, iar acest lucru ii face pe investitori mai sceptici cu privire la <<caracterul tranzitoriu>> al inflației. În ceea ce privește extinderea noii variante a virusului, sentimentul este cel care este afectat de un nou val de indecizie și incertitudine, două elemente care creează volatilitate și pot duce la corecții ale piețelor. Posibilitatea de reimpunere de restricții, scenariu care se transpune deja în realitate în anumite zone din Franța, Țările de Jos sau Asia, afectează apetitul pentru risc al investitorilor și determina instalarea unei abordări prudente și mai calculate”.

Și Cătălin Chivu, realizator al emisiunii financiare “Feel The Markets”, consideră că cele mai importante semnale date pieții vor veni tot din Statele Unite. Analist financiar și investitor cu vastă experiență în Piețele de Capital, Chivu spune că “ochii investitorilor ar trebui fie în continuare pe FED, ale cărei decizii mișcă USD, care, la rândul lui, determina evoluția principalelor piețe financiare, adică FX, indici bursieri, bonduri, mărfuri și, mai nou, crypto”.

Financial Intelligence este partener media al evenimentului.

Teme ale evenimentului:

–  cum arată rezultatele financiare pe primele 6 luni din 2021 și indicatorii importanți din raportări;

–  ce sectoare ar putea intra în atenția investitorilor în perioada următoare și de ce;

–  despre CFD-uri și cryptomonede și cum tranzacționam în aceste produse;

–  care este viziunea asupra evoluției pieței, din perspectiva investitorilor individuali.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (23/07/2021)

Finalizarea achizitiei pachetului majoritar de actiuni Pharmachem Distributie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (23/07/2021)

Informatii cu privire la perioada inchisa tranzactionarii: 2 - 31 august 2021

VRANCART SA (VNC24) (23/07/2021)

Rata dobanda cupon nr. 19

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 05.07.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (23/07/2021)

EVERGENT Investments a vandut integral detinerea la Agricola International SA