Update articol:

Capacitatea TANAP se va dubla în viitorul apropiat, spune ministrul turc al energiei

Fatih DÖNMEZ

Capacitatea gazoductului trans-anatolian de gaze naturale (TANAP) se va dubla în viitorul apropiat, a declarat Fatih Donmez, ministrul energiei și resurselor naturale din Türkiye, relatează Trend prin intermediul presei turce.

“TANAP este o infrastructură importantă care asigură transportul gazului azer către Turcia și mai departe către Europa. Capacitatea sa actuală este de 16 miliarde de metri cubi pe an, dar o vom dubla în viitorul apropiat. Atât Turcia, cât și vecinii noștri vor beneficia de această capacitate sporită”, a explicat el.

Fatih Donmez a declarat că Turcia este una dintre țările care își asumă responsabilitatea de a consolida atât securitatea aprovizionării cu energie a sa, cât și a Europei.

TANAP transportă gaze din etapa a 2-a a câmpului Shah Deniz din Azerbaidjan de la frontiera georgiano-turcă până la granița de vest a orașului Turcia. Costul total al TANAP s-a dovedit a fi mai mic de 7 miliarde de dolari.

Capacitatea inițială a TANAP este de 16 miliarde de metri cubi de gaz pe an, cu posibilitatea de a se extinde la 31 de miliarde de metri cubi pe an în viitor. Aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaz sunt livrați către Turcia, în timp ce restul volumului este furnizat Europei.

Acționarii TANAP sunt următorii: Coridorul sudic de gaze CJSC – 51%, SOCAR Turcia Energy – 7%, BOTAS – 30% și BP – 12%.