Update articol:

Ce conține vaccinul AstraZeneca; EMA evaluează evenimentele tromboembolice asociate cu vaccinul COVID-19

vaccin astrazeneca

Vaccinul COVID-19 AstraZeneca este un vaccin indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste pentru prevenirea COVID-19 cauzată de virusul SARS-CoV-2, arată un comunicat al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

Potrivit acestuia, vaccinul COVID-19 AstraZeneca este compus dintr-un alt virus (din familia adenovirusurilor), care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2. Acest vaccin nu conține virusul în sine și nu poate provoca COVID-19.

Cele mai frecvente reacții adverse la vaccinul COVID-19 AstraZeneca au fost de obicei ușoare sau moderate și s-au ameliorat în câteva zile după vaccinare, potrivit EMA.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) rămâne ”ferm convinsă” de beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford, a anunţat marţi directoarea agenţiei Emer Cooke, în urma semnalării unor posibile efecte secundare grave, nedovedite în acest stadiu, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Suntem în continuare ferm convinşi că avantajele vaccinului AstraZeneca în prevenţia covid-19, cu riscul asociat acestei (boli) de spitalizare şi deces, sunt mai importante decât riscul acestor efecte secundare”, a declarat, într-o videoconferinţă, directoarea executivă a EMA Emer Cooke.

Vaccinarea cu AstraZeneca fost suspendată în mai multe state membre UE în urma semnalării unor posibile efecte secundare grave.

Aproximativ 15 ţări, inclusiv Italia, Germania şi Franţa, au suspendat din precauţie utilizarea vaccinului AstraZeneca-Oxford, în urma semnalării unor probleme sangvine la persoane vaccinate cu acest vaccin, şi anume dificultăţi în coagularea sângelui sau formarea unor cheaguri de sânge (tromboză).

EMA a transmis mai multe informații despre procedură: Evaluarea evenimentelor tromboembolice asociate cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca se desfășoară în contextul unui semnal de siguranță, într-un ritm accelerat. Un semnal de siguranță este un set de informații despre o reacție adversă nouă sau incomplet documentată, posibil cauzată de un medicament și care necesită o evaluare suplimentară.

Evaluarea este efectuată de Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) al EMA, comitet responsabil pentru evaluarea problemelor de siguranță a medicamentelor de uz uman. Odată ce evaluarea va fi finalizată, PRAC va emite recomandările necesare pentru a reduce la minimum riscurile asociate cu vaccinul și pentru a proteja sănătatea pacienților.”

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni