Update articol:

Ce înseamnă investițiile recurente în fonduri?

investiții recurente în fonduri

Investițiile recurente, adică făcute periodic, într-o anumită frecvență, sunt recomandate pentru a beneficia de creșterile piețelor pe termen lung. Managerii de fonduri explică, pentru Financial Intelligence, ce înseamnă și cum poți face investiții recurente în fonduri.

Tot mai mulți oameni se gândesc la alternative de investiție la depozitele bancare, remunerate slab, pe fondul dobânzilor scăzute. Unii dintre cei mai mari administratori de fonduri din țara noastră au răspuns întrebărilor Financial Intelligence, despre primii pași către investițiile în fonduri și despre documentele necesare și comisioanele practicate.

Răspunsurile au fost date de oficialii Erste Asset Management, Alexandru Cristescu, Sales and Marketing Director, Raiffeisen Asset Management, Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, Milan Prușan, Managing Director NN Investment Partners, Adrian Anghel, Deputy CEO OTP Asset Management, Horia Gustă, CEO Certinvest, Adrian Danciu, director general, SAI Broker. Aceste companii au o cotă de piață cumulată de 52,3%, potrivit datelor AAF la finalul lui 2020, în condițiile în care SIF-urile și Fondul Proprietatea cumulează 45,1%.

***

Ce presupune o investiție recurentă, din punct de vedere al demersurilor necesare?

Erste Asset Management: Pentru a simplifică procesul de investiții am creat pentru investitori programul de investiții recurente Capital Plan. Un client își poate selecta un fond, o sumă de investit și o dată din luna, iar respectiva sumă va fi debitată și investită lună de lună. Suma minimă este de doar 100 RON. Programul Capital Plan este disponibil clienților BCR gratuit!

Pentru a seta o investiție recurentă prin Capital Plan e suficientă o scurtă vizită în orice sucursală BCR, dar operațiunea se poate seta și în momentul primei investiții.

“Investițiile recurente reprezintă o modalitate foarte eficientă de a acumula capital pentru atingerea anumitor obiective financiare”

Alexandru Cristescu, Raiffeisen Asset Management: Investițiile recurente reprezintă o modalitate foarte eficientă de a acumula capital pentru atingerea anumitor obiective financiare (avansul pentru o casă, achiziția unei mașini, plata unei excursii, fonduri pentru educația copilului tău și altele). Presupun, în general, un efort financiar redus, fiind caracterizate de plasamente de valoare scăzută și cu o frecvență ridicată în timp (de exemplu, lunară). Totodată, această modalitate de a investi în tranșe, pentru o perioadă mai lungă de timp, contribuie la diminuarea semnificativă a riscurilor unei investiții.

În cazul fondurilor administrate de Raiffeisen Asset Management, investitorii au posibilitatea de a investi recurent în orice fond din oferta noastră, alegând suma și ziua în care doresc transferul automat din contul curent către fondul ales. Operațional, acest tip de investiție presupune, pe lângă documentația standard de deschidere a contului de investiții (contract și test de oportunitate), și completarea unui formular privind transferurile programate. Toate aceste documente pot fi semnate în orice agenție Raiffeisen Bank.

În plus, Raiffeisen Bank oferă clienților săi și câteva planuri standardizate de investiții recurente, denumite SmartInvest, disponibile atât în Lei, cât și în Euro. Clienții pot opta pentru un astfel de plan lunar de investiții, pornind de la sume foarte accesibile (200 Lei sau 50 Euro pe luna), în condiții de costuri operaționale 0% și având flexibilitatea de a modifica sau anula oricând planul ales, fără costuri suplimentare și fără penalizări. Totodată, fiecare sumă investită lunar și soldul total acumulat pot fi vizualizate în aplicațiile online banking ale Raiffeisen Bank.

Mihai Purcărea, BRD Asset Management: Investițiile recurente se pot seta în orice agenție BRD din țară la momentul achiziției unui fond sau ulterior. Este un proces foarte simplu prin care se alege suma pe care vrem să o investim lunar, data când vrem să se realizeze investiția și periodicitatea (săptămânal, lunar sau trimestrial).

Apoi în fiecare lună investiția se face în mod automat fără a mai fi nevoie de nici o intervenție din partea clientului.

“Recurența este simplă, confortabilă și integral controlată de investitor”

Aurel Bernat, BT Asset Management: Investiția recurentă presupune menționarea acestei dorințe către angajații unităților bancare. În urma setării acestui serviciu, sumele se investesc automat, fără cost, la data menționată de investitor. Trebuie doar să ne asigurăm că vom avea sumele în cont la data respectivă, pentru a fi investite. Este bine de știut că dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci investiția nu are loc, iar aplicația va încerca din nou luna următoare. Recurența este așadar simplă, confortabilă și integral controlată de investitor.

Investițiile recurente – “benefice în situațiile când piețele financiare înregistrează fluctuații importante”

Milan Prușan, NN Investment Partners: Investițiile recurente se realizează urmând aceiași pași descriși pentru investitie, printr-un proces operațional extrem de facil, venind cu acest beneficiu al diversificării momentelor de cumpărare. Acest element este benefic în situațiile când piețele financiare înregistrează fluctuații importante, chiar și cu anumite periode de scădere, astfel achizițiile de noi unități de fond se fac la un preț mai scăzut față de cele anterioare.

“Investițiile recurente ne ajută să ne plătim pe noi înșine primii”

Adrian Anghel, OTP Asset Management: Unii distribuitori de fonduri oferă opțiunea clienților de a economisi recurent, iar noi ca administratori nu putem decât să încurajăm un astfel de comportament, deoarece are numeroase beneficii pentru client. În principal ne ajută să ne plătim pe noi înșine primii, în ziua de salariu dacă se poate, să scoatem din ecuație partea emoțională a investițiilor și să atenuăm posibilele fluctuații pe termen mediu și lung, deoarece vom economisi și la prețuri mai mici și la prețuri mai mari și astfel, vom profita și de scăderi și vom obține un preț mediu foarte bun.

Pentru a începe să economisim recurent trebuie doar să ne alegem un distribuitor care oferă această opțiune și apoi să ne stabilim ziua în care să efectueze operațiunea, fondurile de investiții alese (din nou, corelate cu obiectivele noastre financiare și toleranță la risc) și sumele pe care vrem să le economisim lunar. E atât de simplu, și cred că toți ar trebui să avem un astfel de produs, fiindcă în viață sunt lucruri pe care le poți cumpăra împrumutandu-te, însă există și lucruri pe care nu le mai poți finanța prin creditare, cum ar fi un supliment de venit la retragerea din activitate. Și atunci trebuie să conștientizăm nevoia economisirii și, preferabil, să începem cât mai devreme.

Horia Gustă, SAI Certinvest: Recurența în investiții înseamnă subscrieri lunare consecutive în unul sau mai multe fonduri de investiții. Ea se poate seta foarte simplu din contul InvestOnline, investitorul alegând o anumită dată de plată a subscrierilor, perioada recurenței și suma pe care dorește să o investească lunar. Toate aceste date le poate modifica din contul personal oricând dorește. Plățile se pot efectua online cu cardul, prin transfer bancar sau la sediul SAI Certinvest. În cazul setării recurenței cu cardul, investitorul trebuie să știe că aceasta este o investiție automată; procesatorul de plăți va memora datele cardului și va retrage din contul bancar asociat acestuia suma specificată, la data aleasă. În cazul recurențelor setate prin viramente bancare, investitorul trebuie să se asigure că în ziua rspectivă are în contul bancar suma necesară plății subscrierii și să efectueze plata.

Adrian, Danciu, SAI Broker: Pentru fondurile administrate de către SAI Broker SA adresate investitorilor neprofesioanli, investiția recurentă poate fi realizată prin simplă bifare a acestei opțiuni pe formularul de subscriere completat la prima subscriere sau ulterior. După ce această opțiune este bifată, achiziționarea de noi unități de fond se va realiza doar prin transferul de bani de către investitor în contul fondului, cu menționarea datelor de identificare a acestuia, fără completarea vreunui alt set de documente.

Primii pași pentru investițiile în fonduri – vezi răspunsurile celor mai mari manageri de fonduri

Vreau să investesc în fonduri. De unde încep? – vezi documentele necesare și comisioanele celor mai mari manageri de fonduri

 

BVBStiri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/02/2021)

Disponibilitate raport preliminar 2020

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

COMPA S. A. (CMP) (25/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

CONPET SA (COTE) (25/02/2021)

Procedura recrutare Director General

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (25/02/2021)

Disponibilitate raport preliminar 2020