Update articol:

Primii pași pentru investițiile în fonduri – vezi răspunsurile celor mai mari manageri de fonduri

investițiile în fonduri sfaturi Sura AAF

Unii dintre cei mai mari administratori de fonduri din țara noastră răspund întrebărilor Financial Intelligence despre primii pași pentru investițiile în fonduri, în contextul în care tot mai mulți oameni se gândesc la alternative de investiție la depozitele bancare, remunerate slab, pe fondul dobânzilor scăzute. Un prin pas spre investiții ar fi orientarea spre fondurile de investiții, administrate de profesioniști în domeniu.

Ei recomandă o documentare preliminară, dar și setarea unor obiective și evaluarea riscurilor pe care suntem dispuși să ni le asumăm.

Răspunsurile au fost date de oficialii Erste Asset Management, Alexandru Cristescu, Sales and Marketing Director  – Raiffeisen Asset Management, Mihai Purcărea – CEO BRD Asset Management, Aurel Bernat – CEO BT Asset Management, Milan Prușan – Managing Director NN Investment Partners, Adrian Anghel – Deputy CEO OTP Asset Management, Horia Gustă – CEO SAI Certinvest, Adrian Danciu, CEO SAI Broker. Aceste companii au o cotă de piață cumulată de 52,3%, potrivit datelor AAF la finalul lui 2020, în condițiile în care SIFurile și Fondul Proprietatea cumulează 45,1%.

***

Care sunt primii pași pentru investițiile în fonduri?

“Încrederea între investitor și administrator este esențială”

Erste Asset Management: Pe lângă o bună documentare și o informare permanentă asupra Fondurilor de Investiții este nevoie și de experți care să te îndrume în lumea complexă a acestui mod de investire. Este nevoie de o legătură specială între investitor și consultantul său care are ca principal liant încrederea și profesionalismul.

Principiile pe care ar trebui să le urmărească și să le respecte un investitor atunci când se gândește să achiziționeze titluri de participare într-un Fond de Investiții ar fi:

  1. Înțelege ce urmăreșți prin investiția întrun fond

Obiectivele personale sunt vitale atunci când te gândești să investești. Care e nivelul de risc asumat pe care îl vizezi, perioada de investire, cunoștințele despre investiții sunt parametrii fără de care nu trebuie să începi o investiție financiară. Stabilește împreună cu profesioniștii profilul de risc care ți se potrivește pentru a alege fondul potrivit.

  1. Caută profesioniști în domeniul fondurilor de investiții

Încrederea între investitor și administrator este esențială. Fără o legătură strânsă care să se bazeze pe respect și încredere reciprocă este aproape imposibil să construiești o investiție de succes.

  1. Cum arată investiția

Caută împreună cu profesioniștii cu care lucrezi fondul care ți se potrivește și felul în care el satisface nevoile și obiectivele personale (randament, stabilitate).

  1. Cum va funcționa investiția

Trebuie să îți fie foarte clar care vor fi legăturile dintre modul de funcționare a fondului în care ai investit și obiectivele pe care le-ai stabilit inițial.

  1. Care sunt riscurile și limitele asumate

Nimeni nu crede că o investiție poate exista fără nici un fel de risc financiar. Tocmai din acest motiv e bine să fii documentat și să ai la dispoziție un administrator profesionist pe care poți conta oricând.

“Nu ai nevoie de sume mari de bani”

Alexandru Cristescu, Raiffeisen Asset Management: Fondul mutual reprezintă o modalitate foarte simplă de a investi, care presupune încredințarea banilor tăi și delegarea deciziilor investiționale unui administrator profesionist de fonduri. Acesta își folosește expertiza și experiența pentru a maximiza randamentul investiției, în funcție de profilul de risc asumat.

Pentru a începe să investești cu ajutorul fondurilor mutuale, nu ai nevoie de sume mari de bani. Este nevoie doar ca investiția inițială să acopere contravaloarea unei unități de fond, aceasta fiind de regulă de ordinul câtorva zeci sau sute de lei. Ulterior, poți investi ce sumă dorești.

Un prim pas foarte important pentru achiziția unui fond este alegerea administratorului, căruia îi vei încredința fondurile tale. Poți consulta site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri din România pentru informații legate de toți administratorii de fonduri și fondurile distribuite local. În România, fondurile mutuale sunt reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pasul următor presupune fixarea unor obiective financiare, a sumelor pe care dorești să le investești, precum și riscul pe care ești dispus să ți-l asumi. În această etapă, poți apela deja la expertiza unui administrator de fonduri.

Urmează etapa de informare legată de costuri, performanțe istorice, detalii tehnice ale produselor și, în final, se ia decizia de a investi în fonduri mutuale. Cam acesta este drumul de parcurs.

Achiziția propriu-zisă a fondurilor mutuale se poate face în orice unitate Raiffeisen Bank. Îi îndemn pe toți cei care și-au propus să economisească și să-și pună banii la treabă să ia în calcul și alternativa de a investi în fonduri mutuale. Sunt foate multe cazurile în care evoluția și randamentul acestora ne-au depășit orice așteptare.

În cazul fondurilor mutuale administrate de Raiffeisen Asset Management, puteți consulta site-ul nostru, www.raiffeisenfonduri.ro, unde veți obține detalii despre gama noastră de produse, obiectivul urmărit de fiecare fond în parte, orizontul de timp recomandat, gradul de risc, costurile implicate, evoluția prețului unității de fond și multe altele. De asemenea, clienții ne pot lasa pe acest site datele lor de contact și, în cel mai scurt timp, vor fi contactați de un membru al echipei noastre de vânzări, care le va oferi informațiile de care au nevoie.

“Primul pas este să stabilesc care sunt obiectivele mele”

Mihai Purcărea, BRD Asset Management: Primul pas este să stabilesc care sunt obiectivele mele. Care este scopul pentru care vreau să investesc ? Să cumpăr o mășină peste 3 ani, să cumpăr o casă peste 10 ani, pentru educația copiilor peste 15 ani, pentru pensie peste 20-30 ani sau economisesc ca să îmi creez o rezervă în caz de evenimente neprevăzute ?

Odată stabilit obiectivul, îmi pot defini și orizontul de timp pe care îl am la dispoziție. Orizontul de timp este extrem de important pentru că acesta mă ajută să îmi definesc de multe ori și toleranța la risc. De exemplu acțiunile pot fi foarte riscante dacă avem un orizont scurt de timp, însă pe termen lung sunt printre cele mai bune modalități de a prezerva și a crește puterea de cumpărare, valoarea economiilor.

Este important să nu uităm că riscul și randamentul sunt strâns legate – randamente mai mari vin prin asumarea unor riscuri mai mari și invers, risc redus înseamnă și asumarea unui randament potențial mic.

Odată ce am clarificat aceste lucruri privind scopul, obiectivul de risc și randament precum și orizontul de timp rămâne să aleg fondul potrivit pentru mine. Partea bună este că fondurile de Investiții au informațiile standardizate și sunt ușor comparabile astfel că pot găsi relativ ușor fonduri care să corespundă nevoilor mele.

“Să fim determinați”

Aurel Bernat, BT Asset Management: Primul pas că în orice demers este să fim determinați; determinarea se traduce prin dorința de a economisi, pe cât posibil periodic. Dacă această dorința există, atunci putem deschide un cont de investiție în oricare dintre agențiile Băncii Transilvania din țară, spre exemplu.

“Să ne gândim la perioada minimă pentru care suntem hotărâți să deținem unitățile de fond”

Milan Prușan, NN Investment Partners: Pentru a demara cu succes orice investiție, principiu aplicabil și pentru fondurile mutuale, trebuie să plecăm la drum cu un plan bine stabilit, care să fie respectat cu cât mai multă acuratețe. În primul rând trebuie să ne gândim la perioada minimă pentru care suntem hotărâți să deținem unitățile de fond, diversificând astfel economiile pe care le avem, alegând o strategie care să fie corelată cu nivelul nostru de înțelegere a piețelor în care sumele sunt investite, mai ales din perspectiva fluctuațiilor de preț de care acestea sunt caracterizate pe termen mediu și lung. Discuția cu un consultant financiar este și ea importantă, deoarece aceasta va pune într-un context mai clar momentul investiției și structura portofoliului ce urmează a fi construit, în linie cu așteptările și caracteristicile fiecărui investitor.

“Riscul și randamentul sunt direct proporționale în investiții” 

Adi Anghel, OTP Asset Management: Primul pas pentru achiziția unităților de fond este stabilirea obiectivelor noastre financiare, și aici mă refer la orizontul de timp pe care-l avem în vedere și la gradul de risc pe care îl tolerăm, fiecare investiție implicând un anumit grad de risc, de la cel mai scăzut, la unul ridicat.

Apoi, odată ce aceste elemente ne sunt clare, nu trebuie decât să ne alegem produsul care ne satisface aceste cerințele.

Teoria spune că riscul și randamentul sunt direct proporționale în investiții, astfel încât dacă avem un orizont lung, de peste 5 ani aș spune, și toleranță la risc, ne permitem expunere pe active cu volatilitate (fluctuații) mai mare, cum sunt acțiunile.

Dacă toleranța noastră la risc e scăzută și orizontul de timp e scurt, atunci ne îndreptăm către instrumente financiare cu risc mai scăzut cum sunt obligațiunile.

Însă alocarea aceasta poate fi și dinamică, și aici va propun un exemplu. Să spunem că economisim pentru facultatea copilului nostru, iar evenimentul pentru care economisim se va întâmpla în 15 ani față de momentul prezent. Putem să ne expunem la început pe acțiuni sau fonduri de acțiuni dacă tolerăm și riscul mai ridicat, și pe măsură ce ne apropiem de evenimentul pentru care ne pregătim, ne mutăm din acțiuni sau fonduri de acțiuni,  în obligațiuni sau fonduri de obligațiuni, diminuând astfel posibilele fluctuații ale portofoliului nostru.

Așadar, odată ce ne-am stabilit obiectivele financiare nu trebuie decât să ne alegem fondurile de Investiții cu care să economisim eficient, iar cea mai bună resursă de informațîi este site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF – http://www.aaf.ro) unde putem găsi informații statistice despre toate fondurile de Investiții vândute în România, astfel încât să putem face comparații relevante pentru noi.

 “Investitorul – să se asigure că a înțeles Prospectul de emisiune al fondului și Documentul privind Informațiile Cheie destinate Investitorilor”

Horia Gustă, SAI Certinvest: Mai întâi să explicăm ce reprezintă achiziționarea unei unități de fond: cumpărarea acesteia oferă cumpărătorului calitatea de investitor în fondul de Investiții pe care l-a ales. Deci primul pas în achiziționarea unei unități de fond este alegerea fondului. Prețul acesteia – valoarea unitară a activului net (VUAN-ul) este actualizat pe site-ul SĂI-ului care îl administrează, fiind o cerință legală. Astfel, potențialul investitor trebuie să se asigure că prima subscriere acoperă cel puțin contravaloarea unei unități de fond și, foarte important, că a citit și a înțeles Prospectul de emisiune al fondului și Documentul privind Informațiile Cheie destinate Investitorilor. Aceste documente conțin toate prevederile referitoare la funcționarea fondului, drepturile și obligațiile SĂI-ului, dar și ale investitorilor. Revenind la achiziționarea de unități de fond, după validarea primei adeziuni, investitorul poate subscrie oricând, orice sumă dorește.

Totul se desfășoară online, iar deschiderea unui cont pe platforma de Investiții InvestOnline – dedicată investitorilor în fondurile deschise administrate de SAI Certinvest este la îndemâna oricui și nu presupune asumarea unei obligațîi de investiție.

De menționat că de acum accesarea platformei InvestOnline se poate face de pe orice dispozitiv mobil conectat la internet.

După validarea contului, investitorul (sau potențialul investitor) lansează o cerere de subscriere, alege contul colector al fondului în care va face transferul sumei. Contul colector este contul bancar în care se colectează sumele plătite de investitori până la momentul validării operațiunii. Urmează ca investitorul să primească apoi pe email confirmarea alocării unităților de fond.

Achiziționarea unităților de fond se poate face atât prin virament bancar, cât și cu cardul, telefonic (la numerele de telefon dedicate), sau la sediul SAI.

 “Primii pași pentru investițiile în fonduri trebuie să fie cei ai documentării”

Adrian Danciu, SAI Broker: Pentru orice investiție realizată, primii pași trebuie să fie cei ai documentării. În cazul fondurilor de investiții, investitorii trebuie să se documenteze cu privire la caracteristicile unităților de fond, la gradul de risc al fondului și la potențialul de câștig pe care l-ar putea obține în funcție de politica de Investiții adoptată de către administrator pentru fondul respectiv.

Investitorii trebuie să se documenteze despre procedura de subscriere și răscumpărare de unități de fond, informații care se regăsesc în documentele fondurilor.

În vederea comparabilității, investitorii pot descarca documentele cu informații cheie adresate investitorilor, materiale care prezintă foarte succint principalele caracteristici ale unităților de fond precum și performanțele anterioare obținute, clasa de risc în care se încadrează fondul sau principalele costuri.

Primii pași pentru a investi în fonduri – vezi răspunsurile celor mai mari manageri de fonduri
Sursa AAF

Vreau să investesc în fonduri. De unde încep? – vezi documentele necesare și comisioanele celor mai mari manageri de fonduri

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (16/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (16/09/2021)

Modificare calendar financiar 2021