Update articol:
Zvonuri despre planuri de otrăvire cu ricin a trei politicieni cehi

Cehia expulzează doi diplomaţi ruşi, Moscova anunţă retorsiuni

Andrej Babis Sursa foto: facebook.com/AndrejBabis

Guvernul ceh a anunţat astăzi că expulzează  doi diplomaţi ruşi,  potrivit  premierului Andrei Babis în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, citat de Ria Novosti, un angajat al ambasadei ruse de la Praga a răspândit zvonuri despre planuri de otrăvire cu ricin a trei politicieni cehi.

Anunţul premierului a fost făcut după ce neînţelegeri interne în cadrul misiunii diplomatice ruse au dus la afirmaţii nefondate privind ameninţarea reprezentată de Rusia la adresa unor oficiali municipali. El a explicat că ambasada Rusiei la Praga a trimis către BIS, serviciul de informaţii al Cehiei, “informaţii inventate intenţionat”, iar ca urmare guvernul pe care îl conduce “a adoptat măsuri corespunzătoare şi a declarat persona non grata doi membri ai personalului ambasadei” Rusiei.

“Pe lângă munca inutilă pentru serviciile noastre speciale, diplomatul a creat probleme suplimentare în relațiile ceho-ruse și a afectat reputația Rusiei în Republica Cehă. Suntem un stat suveran și astfel de acțiuni sunt inacceptabile pentru noi. Într-o astfel de situație, am luat o decizie: doi angajați ai Ambasadei Ruse au fost numiți persoane non grata”, a declarat premierul Andrei Babis.

Ambasada Rusiei a numit decizia de la Praga o mișcare neprietenoasă, care inițial s-a bazat pe acuzații nefondate. Misiunea diplomatică a menționat că aceasta a fost o provocare fabricată, iar acțiunile părții cehe atestă lipsa dorinței autorităţilor de la Praga de a normaliza relațiile ruso-cehe recent degradate.

“Sunt profund dezamăgit de abordarea partenerilor cehi, care lasă tot mai puțin spațiu pentru un dialog constructiv”, au spus diplomații ruşi .

Astfel, Şeful interimar al reprezentanţei, Andrei Konchakov, și un angajat al Centrului rus pentru știință și cultură, Rybakov, au fost declarați persoane non-grata. Ei trebuie să părăsească Republica Cehă în 48 de ore.

Parlamentarul rus Vladimir Geabarov a reacţionat declarând că Rusia va lua măsuri similare, transmite agenţia RIA, preluată de Reuters.

Scandalul „diplomat cu otravă”

La sfârșitul lunii aprilie, săptămânalul Respekt a raportat că un bărbat cu pașaport diplomatic rus a ajuns la Praga. El ar fi avut otrava ricin pentru a otrăvi trei politicieni locali implicați în demolarea monumentului mareșalului sovietic Ivan Konev și redenumirea pieței din fața Ambasadei Ruse în onoarea lui Boris Nemțov.

Mai târziu, presa cehă l-a nominalizat pe acest bărbat ca fiind  Andrei Konchakov.

Ambasada Rusiei la Praga a numit aceste mesaje „ticăloase şi josnice”. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova nu încearcă să otrăvească pe nimeni în Cehia. Președintele ceh, Milos Zeman, s-a îndoit de veridicitatea informațiilor despre tentativa de otrăvire, în timp ce ministrul de interne, Jan Gamachek, a recunoscut că poliția și serviciile speciale nu dețin dovezi în acest sens.

 

 

 

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) Semestrul II-2021

MedLife S.A. (M) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/01/2022)

Autorizare Fondul Proprietatea in calitate de Fond de Investitii Alternative

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/01/2022)

Convocare AGEA pentru data de 21 martie 2022

VRANCART SA (VNC) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Tranzactii raportate in S2 2021