Update articol:

Christina Verchere, OMV Petrom: Este fundamental să fie susținuți clienții vulnerabili, atunci când prețurile mărfurilor cresc; Ea așteaptă modificarea legii offshore în acest an

Este fundamental să fie susținuți clienții vulnerabili, atunci când prețurile mărfurilor cresc, a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom, astăzi, la debutul şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când a fost listată compania.

Întrebată cum vede situația din piața gazelor, pentru această iarnă, Verchere a spus: “Economiile din Europa și din lume își revin și, de aici, vine o creștere a cererii (n.n. de gaze). Creșterea prețurilor pe care o vedem în România nu se întâmplă doar aici, ci în întreaga Europă. De fapt, la aces moment, prețul gazului în Europa este mai mare decât în România.

De asemenea, vedem că o parte din oferta de energie care venea în Europa merge acum spre Asia, pentru că și Asia are  o cerere în creștere. Prețurile se formează ca rezultat al cererii și ofertei.

Când avem prețuri mari ale mărfuriilor, este foarte important ca consumatorii vulnerabili să fie susținuți. Este fundamental să avem mecanisme stabilite pentru acest lucru. Prețurile cresc și scad, dar atunci când cresc, o parte din economie trebuie protejată, respectiv clienții vulnerabili.

Suntem confortabili cu nivelurile de depozitare, pentru a ne servi clienții. România este din ce în ce mai conectată, ceea ce e important pentru securitatea energetica, pentru a ne asigura că gazul poate ieși, dar poate și intra în țară, pentru a avea o ofertă suficientă pentru iarnă”.

Prețul gazelor are o creștere susținută în ultima perioadă. La 1 septembrie, potrivit datelor BRM, s-a tranzacționat gaz cu livrare în luna octombrie la prețul de 255 de lei MWh, în condițiile în care ultima tranzacție, pentru livrare în octombrie, s-a încheiat la 27 august, la 223 de lei/MWh, potrivit e-nergia.ro. Prețul arătat de platforma BRM pentru gaz cu livrare în luna noiembrie a fost de 256 de lei/MWh, în condițiile în care ultima tranzacție din august, pe aceeași perioadă de livrare, a fost de 230 de lei – pe 23 august, a mai arătat publicația.

Verchere a arătat că este crucial pentru România să meargă mai departe cu proiectele de gaze din Marea Neagră.

“Ni s-a spus că Legea offshore va fi aprobată în acest an şi avem nevoie să fie aprobată în acest an”, a completat ea.

Verchere a mai fost întrebată dacă planurile companiei de extracţie a gazelor din Marea Neagră sunt afectate de criza politică de la nivel guvernamental.

“Nu activez în politică, ci în business, şi am lucrat toată cariera mea în sectorul de petrol şi gaze, în toată lumea. Unul din lucrurile fundamentale atunci când lucrezi în upstream este că lucrezi cu guvernele. Ce faci de fapt, este să colaborezi cu oamenii care sunt în acele funcţii, pentru a te asigura că îţi faci treaba. România decide pe cine pune în acele funcţii şi noi vom colabora cu acei oameni. Avem nevoie de predictibilitate şi de parteneri în acele funcţii cu care să discutăm şi vom continua să facem aceste lucruri aici, în România”, a răspuns reprezentanta companiei, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, pentru viitor, companiile petroliere trebuie să ia în calcul schimbarea mixului energetic.

“Cred că toate companiile de petrol şi gaze analizează ce va aduce viitorul. Societatea aşteaptă multe lucruri. În primul rând, este important să livrăm energia care este necesară zi de zi şi este ceva ce facem foarte bine, dar cum putem fi siguri că vom putea face asta şi mâine şi peste 20 de ani? Recunoscând că mixul energetic se schimbă şi trebuie să fim siguri că vom putea face faţă, pentru acţionari şi pentru societate”, a susţinut Verchere.

În ceea ce priveşte includerea companiei în indicele FTSE Russel, Verchere a menţionat că doar anunţul a dus la creşterea cu 8,5% a acţiunilor OMV Petrom în acea săptămână.

“Abia pe 20 septembrie se va întâmpla efectiv. Va aduce mai multă lichiditate, ceea ce este foarte bine pentru piaţă. Este important şi pentru România, pentru că vedem mai multe companii româneşti incluse în acest indice, ceea ce va aduce mai mulţi investitori pentru România”, a arătat ea.

Acţiunile companiei se tranzacţionează sub simbolul bursier SNP din 3 septembrie 2001.

În cei 20 de ani de la tranzacţionare, OMV Petrom şi-a majorat valoarea de piaţă de peste 15 de ori: de la 1,6 miliarde lei la finalul anului 2001, la 25 miliarde lei la închiderea şedinţei bursiere din 2 septembrie 2021. Pe baza capitalizării bursiere, OMV Petrom este cea mai mare companie românească de la bursă.

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (17/09/2021)

Actionari cu drept de vot suspendat in AGOA si AGEA - 20/21.09.2021

EB WTI INDEX 0,10 (EBWTI1) (17/09/2021)

Notificare Erste Group Bank AG referitoare modificare multiplicator - 0.03807

CARBOCHIM S.A. (CBC) (17/09/2021)

Diminuare capital social-eliberare CIIF din partea ASF