Update articol:

Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României, din cauza plafonării prețului gazelor (vezi declaraţia deputatului PNL Virgil Popescu şi USR )

Sursa Ministerul Economiei Facebook

Virgil Popescu, PNL: „Oficialii europeni o spun răspicat: plafonarea prețului gazelor nu susține obiectivul declarat, respectiv cel de a-i proteja pe consumatorii vulnerabili”

 

Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României din cauza plafonării prețului gazelor la 68 lei/MWh, prin OUG 114/2018. Comisia a constat că obligarea producătorilor de gaze să vândă la prețuri plafonate timp de trei ani este contrară legislației europene. Potrivit Comisiei, astfel de măsuri nu sunt „adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ”, anunță HotNews.

Prima etapă a procedurii de infringement este trimiterea unei scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea corectă în aplicare a cerințelor prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze (Regulamentul UE 2017/1938).

Comunicatul Comisiei arată:Comisia solicită ROMÂNIEI să transpună corect normele UE

Astăzi, Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerințe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) și de Regulamentul privind siguranța furnizării de gaze [Regulamentul (UE) 2017/1938]. Aceste instrumente vizează asigurarea competitivității pe piețele gazelor din UE, garantând în același timp aprovizionarea în condiții de securitate a gospodăriilor și a altor clienți care necesită o protecție specială. În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul prețurilor angro reglementate nou introduse pe piața gazelor din România este contrar cerințelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creșterilor excesive de preț.”

Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor a declarat: 

„Cu un tupeu ieșit din comun, fără să țină cont de nimic, cei de la PSD&ALDE continuă să mintă și să se victimizeze în mod inutil! Nu au demnitatea să recunoască că au greșit grav și să renunțe la OUG 114.

Așa cum am avertizat, una din temerile mele a devenit realitate: Comisia Europeană a anunțat astăzi că urmează să declanșeze procedura de infringement împotriva României din cauza deciziei de a plafona prețul gazelor pentru următorii 3 ani, pentru că ÎNCALCĂ prevederile Tratatului Uniunii Europen, principiile de funcționare ale pieței unice europene!

Avertismentul este foarte serios! Oficialii europeni o spun răspicat: plafonarea prețului gazelor nu susține obiectivul declarat, respectiv cel de a-i proteja pe consumatorii vulnerabili.

Ci din contră, toți ne vom trezi că vom plăti facturi mai mari la energie, dar și la alte produse ale companiilor care vor fi nevoie să crească costurile pentru a acoperi faptul că li s-a majorat prețul la gaze!

Guvernul PSD&ALDE are la dispoziție două luni să corecteze această eroare gravă, altfel se va declanșa procedura de infringement, iar pentru asta vor plăti toți românii! Guvernul trebuie să abroge OUG 114! Cât mai repede!”

 

USR: PSD și ALDE împing România spre sancțiuni din partea Comisiei Europene din cauza OUG114

 PSD și ALDE izolează România de Uniunea Europeană, susţine USR care explică: „Încă din luna decembrie USR a avertizat că, prin infama ordonanță 114/2018, Guvernul încalcă principiile europene de funcționare a unei piețe libere și nu a fost adoptată cu scopul de a-i proteja pe consumatorii casnici din România. Scăderea de preț a producției de gaze naturale riscă să fie, de fapt, în avantajul câtorva furnizori, iar consumatorul să plătească același preț.

Comisia Europeană confirmă astăzi că stabilirea prețurilor din pixul unor politicieni pentru producția internă de gaze naturale contravine regulilor concurențiale din Uniunea Europeană. Această notificare este un prim-pas către declanșarea unei proceduri de infringement. Guvernul României are la dispoziție două luni pentru a comunica la Comisia Europeană modul în care va reuși să armonizeze legislația internă cu cea europeană”.

„USR a spus încă de când a fost adoptată această ordonanță că va pune economia României pe butuci. Aprovizionarea cu gaze a țării din resurse interne este amenințată, iar consumatorii cu venituri mici care trebuiau protejați au fost, în realitate, abandonați. Plafonarea prețului unui bun seamănă, mai mult, cu o practică comunistă, nu cu una europeană, acolo unde prețurile sunt fixate în baza unui raport cerere-ofertă. De fapt, această Ordonanță nu servește intereselor României, ci pe cele personale ale unui grup care a pus mâna pe justiția și economia acestei țări și de care trebuie să scăpăm cât mai repede!”, a spus deputatul USR Cristina Prună.

Guvernul trebuie să adopte măsuri reale de protecție a consumatorului cu venituri mici și să implementeze strategii de reducere și optimizare a consumului de energie. PSD și ALDE au preferat, de fapt, să-și arate în cel mai maiestuos mod cu putință incompetența și desconsiderarea cetățeanului precum și a obiectivelor strategice ale României.