Update articol:
Conducerea Consiliului Concurenței, în fața senatorilor

Chirițoiu: „Cred că nu e inteligent să legăm dobânzile la credite de un indicator artificial, având în vedere că uneori nu există tranzacții între bănci”

Zamfir: Nicolae Cinteză nu s-a prezentat la audieri
Bogdan Chirițoiu: „Suspectăm înțelegeri între bănci, cele din patronatul bancar, dacă găsim ceva, le sancționăm”

Conducerea Consiliului Concurenței (CC) este audiată, astăzi, în Comisia Economică din Senat. Discuția este despre modul în care a fost închisă investigația Consiliului Concurenței privind manipularea ROBOR de acum câțiva ani, potrivit senatorului Daniel Zamfir.

Daniel Zamfir a spus: „Eu consider că dumneavoastră, domnule Chirițoiu (nn președintele Consiliului Concurenței), trebuie să ne dați răspunsuri, nu colegii dumneavoastră.”

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a răspuns: “Am venit cu echipa, pentru că sunt acțiunile unei instituții, nu ale unei singure persoane”.

Senatorii au votat ca ședința să fie publică, după ce Daniel Zamfir a supus la vot Comisiei dacă lucrările vor fi publice sau nu, având în vedere că vorbim de chestiuni confidențiale, după cum a susținut acesta.

Bogdan Chirițoiu a spus: “Din ce știu, dar eu nu eram la Consiliul Concurenței, investigația a fost declanșată la inițiativa echipei de caz din Consiliul Concurenței care a aflat informația din presă”.

Daniel Zamfir: „Deci ați aflat din presă că directorul direcției supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a spus public că a intrat în posesia unui e-mail, potrivit căruia băncile se înțeleg între ele pentru creșterea ROBOR și, atunci, Consiliul Concurenței s-a autosesizat”.

Bogdan Chirițoiu: „Concluzia raportului, finalizat în aprilie 2013, a fost că nu a existat un cartel în 2008 pentru creșterea ROBOR. Am prezentat cazul Comisiei Europene, fiind obligat de lege, și ni s-a spus că nu sunt dovezi privind manipularea ROBOR în 2008.

Bogdan Chirițoiu: „În 2011, echipa de caz a propus nesancționarea în cazul investigației ROBOR, în 2012, am trimis raportul Comisiei Europene, care, la rândul ei, a spus că nu există fapte de manipulare.”

Bogdan Chirițoiu: „Înțelegerea între bănci este ilegală, potrivit legii, dacă produce un rezultat nociv pentru piață.”

Daniel Zamfir: „ROBOR e o înțelegere acceptată? E sau nu?”

Bogdan Chirițoiu: „Noi nu am găsit că ar fi existat un cartel. Pentru mine, nu e șocant că BNR intervine când piața o ia razna, e rolul reglementatorului.

Senatorul Daniel Zamfir a prezentat e-mailul lui Florin Cîțu (fost trezorier ING, actualmente senator PNL) prin care propune celorlați trezorieri să se întâlnească, Cîțu spunând că el știe că e o înțelegere între bănci.

Bogdan Chirițoiu: „A spus o prostie, dacă ne-am lua după ce spun oamenii…

Daniel Zamfir: „Din ce spuneți dumneavoastră, e clar că BNR stabilește cât e ROBOR-ul.

Bogdan Chirițoiu: „Poate că nu e inteligent să legăm dobânzile la credite de un indicator artificial, având în vedere ca uneori nu există tranzacții între bănci„.

Bogdan Chirițoiu: „Suspectăm înțelegeri între bănci, cele din patronatul bancar, dacă găsim ceva, le sancționăm. Sectoarele financiare sunt prioritatea Consiliului Concurenței.

Bogdan Chirițoiu:În 2008, doar 2 la sută din creditele populației erau legate de ROBOR, deci impactul nu era foarte mare asupra pietei de credite„.

Daniel Zamfir:Nicolae Cinteză, șeful Direcției de Supraveghere din BNR, nu s-a prezentat la audieri. El era programat la ora 15.00. Absența domnului Cinteză este un act nepermis, având în vedere că prezența funcționarilor la o comisie de anchetă este obligatorie!

Nicolae Cinteză a lipsit și nu a anunțat că nu vine la audieri.