Update articol:
Interviu în EXCLUSIVITATE

Corina Popescu, Electrica: Măsurile de sprijin pentru clienții afectați de actuala criză nu pot fi lăsate doar în sarcina furnizorilor de energie electrică sau, în general, a furnizorilor de utilități; Riscurile trebuie suportate de toate sectoarele economice

*”In aceasta perioada, consumul a scazut si, in mod normal, a scazut si pretul, insa odata cu reluarea activitatilor economice este de asteptat ca, la un anumit moment, consumul de energie sa revina in parametrii obisnuiti”
* ”Am limitat anumite lucrari neesentiale pentru perioada imediat urmatoare”

Masurile de sprijin pentru anumite categorii de clienti afectati de actuala criza (epidemia de coronavirus) nu pot fi lasate doar in sarcina furnizorilor de energie electrica sau, in general, a furnizorilor de utilitati, considera Corina Popescu, CEO al Electrica. In opinia sa,

riscurile, inclusiv pierderile generate de aceasta criza, trebuie sa fie suportate in mod echilibrat de catre toate sectoarele economice, iar statul are un rol crucial in preluarea si gestionarea acestora, asa cum deja s-a intamplat si in alte state europene.

Corina Popescu ne-a acordat un interviu despre măsurile implementate de companie, în această perioadă.

***

Cum vedeți situația din sectorul energetic, in contextul pandemiei de coronavirus? Care sunt principalele probleme pe termen scurt? Dar pe termen mediu si lung?

Corina Popescu: Chiar daca vorbim despre niste circumstanțe excepționale create de pandemia Covid-19, pana la acest moment, activitatea noastra s-a desfasurat fara probleme. Suntem pregatiti sa asiguram continuitatea in alimentarea cu energie electrica a celor peste 3,8 milioane de utilizatori pentru care oferim servicii. In acest sens, am dezvoltat planuri de rezilienta pentru fiecare companie din Grup, care prevad mai multe masuri, pe diferite scenarii. Am identificat activitatile esentiale si rolurile critice, am asigurat personal de rezerva si am definit scenarii de actiune in functie de evolutia situatiei din mediul extern companiei. Sunt convinsa ca toate companiile importante din domeniu au procedat la fel.

Pe termen scurt, trebuie sa gestionam cu totii, cu atentie, aceasta situatie cu care nu ne-am mai confruntat pana acum. Este important sa avem grija de angajatii nostri, de clienti si de parteneri, sa luam toate masurile de preventie necesare, sa respectam deciziile autoritatilor, dar in acelasi timp sa asiguram continuitatea in alimentarea cu energie. Asta presupune si asumarea unor riscuri, in contextul actual. In acest moment, noi avem colegi in linia intai, pe teren. Ei sunt “eroii” nostri, pentru ca, indiferent de situatie, ei trebuie sa fie acolo, sa raspunda solicitarilor si sa intervina promt. Facem toate eforturile sa le asiguram echipamentul de protectie necesar, masti, combinezoane, manusi, solutii dezinfectante, astfel incat sa diminuam riscurile. Am facut apel si la spiritual civic, astfel incat sa fim informati atunci cand trebuie sa intervenim in locatii carantinate, spre exemplu.

Pe termen mediu si lung, trebuie sa avem grija ca aceasta criza sanitara sa nu afecteze foarte grav economia si sa putem reporni “motoarele”, imediat dupa incheierea ei. Acest lucru depinde de fiecare dintre noi. Spre exemplu, noi consideram ca doar cei care au cu adevarat nevoie ar trebui sa acceseze facilitatile fiscale acordate pentru aceasta perioada dificila, astfel incat restul sa poata contribui la trecerea cu succes prin aceasta criza si la relansarea economica. Mizam pe solidaritatea mediului de afaceri si incurajam respectarea contractelor si a obligatiilor, inclusiv cele fiscale, astfel incat sistemul si circuitele economice sa functioneze. Doar asa, cu responsabilitate si incredere, vom reusi sa facem fata provocarilor ridicate de aceasta criza de neinchipuit acum cateva luni.

Cum aţi caracteriza pieţele pe care activaţi?

Corina Popescu: Electrica este unul dintre pilonii economiei locale, este un Grup strategic, format din companii solide atat din punct de vedere operational, cat si din punct de vedere financiar, cu cash-flow stabil si potential de mentinere a investitiilor asumate.

In ceea ce priveste piata de capital, continuam sa fim una dintre companiile in care investitorii au in continuare incredere, in ciuda volatilitatii crescute inregistrata in aceasta perioada. Am remarcat, in acest interval, o consolidare a pozitiilor detinute de investitorii care au o strategie pe termen mediu si lung, perceptia fiind, probabil, ca actiunile Electrica sunt mai sigure in astfel de momente de criza.

Referitor la piata de energie, repet, pana la acest moment, activitatea se desfasoara fara probleme si au fost limitate doar activitatile care presupun interactiunea cu clientii si accesul in anumite locatii. De asemenea, am tinut cont de recomandarile autoritatilor si am limitat anumite lucrari neesentiale pentru perioada imediat urmatoare.

Monitorizam situatia si suntem pregatiti sa luam masurile care se impun. Trebuie sa fim insa cu totii atenti, pentru ca viabilitatea economico-financiara a companiilor din domeniul energiei este esentiala pentru mentinerea stabilitatii economice.

Care sunt principalii factori care influenteaza activitatea Electrica in aceasta perioada?

Corina Popescu:Criza generata la nivel global ne influenteaza, mai mult sau mai putin, pe toti, de la economii nationale si pana la companii sau persoane fizice. Noi credem ca, in acest moment, am reactionat prompt si am adoptat masurile necesare pentru a limita impactul. S-au schimbat insa multe, intr-un interval de timp relativ scurt. Masurile speciale de protectie pentru angajati, inclusiv telemunca – acolo unde este posibila, limitarea accesului in anumite locatii si a interactiunii din front-office, utilizarea canalelor alternative de comunicare si de plata sunt doar cateva dintre masurile care ne influenteaza activitatea la nivel de Grup, dar care sunt absolut necesare in aceasta situatie. Monitorizam in permanenta performanta financiara si lichiditatea companiilor din Grup pe mai multe paliere, pentru asigurarea disponibilitatii fondurilor necesare pentru desfasurarea activitatii. Ne preocupa si analizam cu atentie impactul pe care modificarile legislative il pot avea asupra activitatilor Grupului si, evident, a businessului. Consider ca pachetul de masuri fiscal – bugetare trebuie completat astfel incat aceste activitati critice sa poata sprijini depasirea situatiei de criza, dar si relansarea economica ulterioara.

Ati spus, la un eveniment ARIR, ca ati inregistrat cereri de amanare a facturilor si ca le veti analiza. Ne puteti da detalii cu privire la stadiul acestor cereri?

Corina Popescu: Analizam cu atentie fiecare solicitare de acest gen si, desigur, aplicam legislatia in vigoare. Din punctul nostru de vedere, masurile de sprijin pentru anumite categorii de clienti afectati de actuala criza nu pot fi lasate doar in sarcina furnizorilor de energie electrica sau, in general, a furnizorilor de utilitati. Aceste masuri de sprijin, in astfel de situatii, sunt identificate si implementate de catre stat, care insa trebuie sa intervina cu mecanisme adecvate de garantare sau alte forme de sprijin pentru cei care preiau, temporar, aceste sarcini. Riscurile, inclusiv pierderile generate de aceasta criza, trebuie sa fie suportate in mod echilibrat de catre toate sectoarele economice, iar statul are un rol crucial in preluarea si gestionarea acestora, asa cum deja s-a intamplat si in alte state europene.

In ceea ce priveste colaborarea directa cu autoritatile, suntem deschisi sa oferim tot sprijinul si expertiza pe care le avem pentru a identifica solutii viabile, sustenabile si suportabile de catre toti cei afectati de contextul social si economic actual.

Ce estimari aveti cu privire la evolutia pretului energiei electrica?

Corina Popescu: Dupa cum stiti, suntem o companie listata si nu as vrea sa fac speculatii pe acest subiect. Pretul energiei depinde de multe variabile, pe tot lantul, de la productie si pana la consum. Spre exemplu, in aceasta perioada, consumul a scazut si, in mod normal, a scazut si pretul, insa odata cu reluarea activitatilor economice este de asteptat ca, la un anumit moment, consumul de energie sa revina in parametrii obisnuiti.

Cum va impacteaza reglementarile in vigoare in acest moment?

Corina Popescu: Este un moment in care solidaritatea si responsabilitatea pot sa faca diferenta. Resursele nu sunt nelimitate si, mai ales in astfel de situatii, trebuie gestionate cu grija, in special cele critice. De aceea, este important ca doar cei care au cu adevarat nevoie sa foloseasca facilitatile fiscale din aceasta perioada. Este o forma de reponsabilitate si, totodata, de solidaritate.

Este important ca nivelul lichiditatii si solvabilitatii companiilor din acest sector vital sa ramana unul adecvat, inclusiv prin evitarea acumularii de plati restante, care ar putea sa le deterioreze situatia economico-financiara. Generarea in lant a unor probleme de lichiditate si solvabilitate pentru companiile din domeniu va afecta toate categoriile de clienti, casnici si non-casnici, inclusiv pe cei vulnerabili, societati sau institutii de importanta strategica. Asta ar putea determina intarzieri in plata salariilor angajatilor, imposibilitatea derularii programelor de investitii cu impact asupra sigurantei sistemului energetic, intarzieri mari in efectuarea reparatiilor necesare si generarea unui urias risc social, cu urmari greu de estimat si impact major in economia Romaniei.

Tot ca o forma de responsabilitate si de solidaritate, noi am luat decizia, la nivel de Grup Electrica, de a plati taxele si impozitele datorate bugetului de stat scadente la sfarsitul lunii martie, in valoare totala de 111,7 milioane lei. Si nu suntem singurii.

Aveti in vedere vreo propunere de modificare a strategiei/ planului de investitii?

Corina Popescu: Avem o strategie recent adoptata, care raspunde provocarilor actuale si care are in continuare in vedere investitii majore. Si in anii trecuti au fost provocari importante, insa Grupul Electrica si-a consolidat statutul de cel mai mare investitor în infrastructura energetică, dobandit imediat dupa listare. Deocamdata, am limitat anumite lucrari neesentiale pentru perioada imediat urmatoare. Monitorizam in permanenta contextul national si international pentru a limita orice riscuri potentiale si pentru a fi pregatiti sa raspundem, intr-un timp cat mai scurt, in functie de evolutia situatiei.

Aveti in intentie sa propuneti o modificare a dividendului supus aprobarii AGA?

Corina Popescu: Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor Electrica urmeaza sa se desfasoare in data de 29 aprilie 2020, iar ordinea de zi este deja stabilita. In aceasta privinta, decizia  apartine actionarilor, asa cum este si normal. Ei pot vota sau pot respinge orice punct de pe ordinea de zi, inclusiv propunerea de dividend.

Referitor la aceasta Adunare Generala, pentru evitarea oricarui risc, le recomandam actionarilor sa foloseasca modalitatile electronice de informare cu privire la ordinea de zi, sa utilizeze corespondenta on-line sau telefonica pentru adresarea intrebarilor referitoare la documentele aferente ordinii de zi si sa isi exprime votul prin corespondenta, conform prevederilor mentionate in convocator.

Care este prioritatea dumneavoastra in acest moment?

Corina Popescu: In acest moment, prioritatile mele coincid cu cele ale companiei, iar ale companiei cu cele ale clientilor si actionarilor nostri. Siguranta clientilor, partenerilor si angajatilor nostri, asigurarea continuitatii in alimentarea cu energie electrica, asigurarea disponibilitatii fondurilor necesare pentru desfasurarea activitatii sunt cateva dintre prioritati. In plus, ne preocupa si pe noi soarta celor din linia intai, a personalului medical, si incercam sub toate formele sa sprijinim cu tot ce putem. In acest sens, companiile din Grup au donat, pana acum, un sfert de million de euro catre mai multe spitale si ONG-uri care se ocupa de gestionarea crizei Covid-19. Si continuam sa o facem!

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/05/2022)

Nuclearelectrica si NuScale anunta amplasamentul primului reactor modular mic

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (23/05/2022)

Rascumparare actiuni proprii perioada 16-20.05.2022