Update articol:

CREDERE: “Guvernul are obligaţia morală de a adopta o soluţie echitabilă privind ratele bancare, care să nu conducă la supraîndatorarea împrumutaţilor”

  • CSALB: Am recomandat consumatorilor să apeleze serviciul online de depunere a cererilor

 

Tot mai mulți consumatori de servicii financiare trag semnale de alarmă cu privire la viitor, fiindcă nu au posibilitatea financiară de a relua plata ratelor, din moment ce situația financiară nu s-a îmbunătățit, atrage atenţia  Dorin Tănase, președintele Asociației CREDERE, care reprezintă interesele consumatorilor de servicii financiare. 

Potrivit acestuia, previziunile sumbre privind perioada următoare și semnalele din partea autorităților care decid să aplice în continuare foarte multe restricții privind activitatea economică sunt factorii care îngrijorează cel mai mult în privința consumatorilor de servicii financiare: “Cei rămași fără venituri și care nu au posibilitatea de a plăti vor ajunge să fie executați silit. Alții se vor îndrepta spre IFN-uri pentru a-și plăti datoriile curente și, dacă se califică pentru împrumuturi, vor suporta costuri viitoare uriașe. Atragem așadar atenția autorităților că măsurile impuse au efecte negative asupra consumatorilor de servicii financiare și că amânarea unor rate, fără să existe posibilitatea de a încasa bani în viitor, este doar o amânare a dezastrului financiar pentru fiecare familie care are un credit la bancă”.

O altă consecință a pandemiei a fost digitalizarea accelerată a sistemului bancar, ceea ce înseamnă că în zona rurală persoanele oricum vulnerabile (cu acces dificil la serviciile financiare de bază) sunt în continuare defavorizate, a mai spus Dorin Tănase.

Referitor la activitatea CSALB pentru protecţia consumatorului de servicii financiare în acest an, Liviu Fenoghen, directorul CSALB, ne-a declarat: “În toată această perioadă, CSALB a funcționat fără nicio sincopă. Datorită tipului de serviciu pe care îl oferim, toată activitatea ne-am desfășurat-o online, iar negocierile au fost soluționate de conciliatorii Centrului prin mijloace de comunicare la distanță. Chiar am recomandat consumatorilor să apeleze serviciul online de depunere a cererilor și să nu se deplaseze la sediu (în scopul protecției sănătății tuturor), chiar dacă am asigurat și permanența fizică a serviciului nostru, începând cu primele restricții și până acum. În legătură cu modalitatea preferată de oamenii care ne-au transmis cereri de negociere cu băncile, aplicația IT a asigurat și asigură 55% din aportul de cereri/sesizări din partea consumatorilor și este disponibilă 24 de ore pe zi, șapte zile din șapte, pe tot teritoriul României. E-mailul este următoarea formă de sesizare, care produce peste 35% din totalul cererilor. Restul cererilor (peste 9%) vin prin poștă sau prin deplasarea consumatorilor la sediul Centrului.

În afara acestor măsuri stricte de protecție a sănătății tuturor celor implicați, CSALB a desfășurat ample campanii de informare privind procedura și avantajele concilierii și, putem spune, suntem pregătiți pentru perioada post-covid, atunci când estimăm că se vor renegocia multe contracte aflate în derulare. Indiferent cum vor sta lucrurile, credem că este de preferat ca aceste probleme să fie rezolvate prin intermediul procedurilor alternative, decât prin mijlocirea instanțelor de judecată”.

În ceea ce privește sistemul bancar și ofertele de restructurare sau reeșalonare a creditelor, Credere susţine: “Observăm că, în continuare, povara cade pe umerii debitorilor, care sunt nevoiți să suporte fie costuri mai mari în viitor, fie riscul valutar sau riscul de creștere a dobânzii, statul venind în ajutorul băncilor prin garanții și subvenții. Din nou, consumatorii vor avea de suferit pe termen lung, iar sistemul bancar va depăși, în mare parte, momentele de criză cu succes.

Este interesant de văzut ce măsuri va adopta Guvernul pentru anul 2021, în contextul în care Ministerul Finantelor Publice a anunţat deja că poartă discuţii cu sistemul bancar privind o nouă etapă de amânare a plăţii ratelor pentru persoanele care întâmpină dificultăţi în această perioadă. Din punctul nostru de vedere, Guvernul are obligaţia morală de a adopta o soluţie echitabilă care să nu conducă la supraîndatorarea împrumutaţilor, iar o asemenea soluţie nu ar trebui adoptată în lipsa unei consultări cu reprezentanţii ANPC şi ai asociaţiilor de protecţia consumatorilor specializate în zona serviciilor financiare”.

Consumatorii de servicii financiare au solicitat băncilor amânări la plata ratelor în urma măsurilor adoptate de Guvern, deși acest lucru le-a atras costuri suplimentare, urmând să plătească în viitor rate mai mari, a mai spus Dorin Tănase. Restricțiile impuse de Guvern au generat situații dificile pentru consumatori încă din primele luni ale anului. Oamenii au rămas fără locuri de muncă sau au fost trimiși în șomaj, mai ales în cazul firmelor mici, cu puțini angajați, care nu au făcut față din punct de vedere financiar perioadelor cu restricții. Închiderea școlilor i-a determinat pe mulți părinți să lucreze part-time, în loc de normă întreagă, sau chiar să renunțe la locul de muncă pentru a sta acasă cu cei mici, decizii care afectează veniturile familiei.

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (06/12/2023)

Hotarari AGA E din 05.12.2023

LION CAPITAL S.A. (LION) (06/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ADIDAS TURBO SHORT 0.10/210/200 (EBADSTS12) (06/12/2023)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 07 - 08 Decembrie 2023

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (06/12/2023)

Cursul de schimb aplicabil pretului de achizitie pentru GDR-urile rascumparate

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (06/12/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A. Timisoara