Update articol:

Creșterea producției de gaze naturale din SUA scade, pe măsură ce apare nevoia

gaze

Creșterea producției de gaze naturale din SUA este în scădere, în același timp în care multe țări caută noi furnizori care să le ajute să-și reducă dependența de gazul rusesc după invazia Ucrainei de către Moscova, potrivit Reuters.

Statele Unite sunt deja cel mai mare producător mondial de gaze naturale. Dar cei doi piloni ai producției – regiunea Appalachian și West Texas – înregistrează o creștere lentă, companiile acuzând lipsa unei infrastructuri adecvate de conducte, în ciuda prețurilor aproape de maximele din ultimii 14 ani.

De când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie, prețurile gazelor din SUA au crescut cu aproximativ 50%, deoarece țările europene se uită către Statele Unite, al doilea cel mai mare exportator din lume, să vândă mai mult gaz natural lichefiat (GNL) pentru a îndepărta Europa de combustibilul rusesc. Creșterea a încetinit în Appalachia, care a furnizat aproximativ 37% din gazul american în 2021, deoarece a devenit din ce în ce mai dificil pentru firmele energetice să construiască noi conducte pentru a transporta gazul din regiunea Pennsylvania, Ohio și Virginia de Vest.

Având în vedere că conductele din Permian Shale, al doilea cel mai mare bazin de aprovizionare cu gaz al națiunii, se umplu rapid, analiștii au spus că o creștere a producției în bazinul Texas-New Mexico ar putea încetini semnificativ anul viitor, dacă firmele nu încep să construiască noi conducte în curând. Permian a furnizat aproximativ 19% din gazul american în 2021.

Analiștii din domeniul energiei se așteaptă ca prețurile de referință ale gazelor să fie în medie de 4,24 USD per milion de unități termice britanice (mmBtu) în 2022, ceea ce ar fi cea mai mare medie anuală din ultimii opt ani.

Cele mai mari economii europene importă aproximativ 18,3 miliarde de picioare cubi pe zi (bcfd) din Rusia. În prezent, Statele Unite pot exporta aproximativ 9,8 bcfd ca GNL. Mai multe companii caută să stimuleze exporturile, dar o nouă capacitate substanțială de export de GNL nu este de așteptat timp de cel puțin doi ani.

Un miliard de metri cubi este suficient gaz pentru a aproviziona aproximativ cinci milioane de case din SUA pentru o zi.

Pentru cea mai mare parte a ultimului deceniu, Appalachia a fost calul de bătaie al producției de gaze din SUA, în creștere cu o medie de 36% pe an în perioada 2010-2019.

Construcția conductelor a încetinit, iar creșterea producției a scăzut la o medie de 4% în 2020 și 2021. EQT Corp (EQT.N) a declarat în conferinţa privind veniturile că producţia nu va crește până când nu vor fi mai multe conducte.

Appalachia „se apropie de limitele de capacitate de livrare”, au spus analiștii de la Bank of America, care au estimat că va exista „puțină sau deloc o creștere a producției” până când noile conducte vor intra în funcțiune. Un proiect gigant, conducta de pe Coasta Atlanticului, a fost anulat în 2020, după ce costurile au crescut de la aproximativ 6,0-6,5 miliarde de dolari la 8 miliarde de dolari.

Un alt proiect mult întârziat, linia Mountain Valley de la Equitrans Midstream Corp (ETRN.N) în valoare de 6,2 miliarde de dolari, din Virginia de Vest până în Virginia, nu a fost finalizată din cauza proceselor aflate în desfășurare.

„Acest proiect ar putea fi ultima conductă mare de gaze naturale care va intra în funcțiune la est de râul Mississippi de ceva timp”, au spus analiștii de la ClearView Energy Partners, care estimează că Mountain Valley va intra în funcțiune la jumătatea anului 2023.

Permian Shale este cel mai mare câmp petrolier din SUA. Petrolul iese din pământ cu mult gaz, cunoscut sub numele de gaz asociat.

Având în vedere că prețurile țițeiului oscilează în jurul a 100 de dolari pe baril, analiștii se așteaptă ca firmele de energie să foreze pentru mai mult petrol în Permian, iar gazul asociat va umple țevile existente în 2023.

Producția de gaze Permian a crescut cu o medie de 17% pe an în perioada 2012-2020, înainte de a încetini la doar 8% în 2021.

Mai multe companii energetice sunt interesate să construiască conducte noi în Permian, inclusiv unități ale Enterprise Products Partners (EPD.N), Kinder Morgan (KMI.N) și Energy Transfer (ET.N).

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (18/05/2022)

Inregistrare teleconferinta rezultate T1 2022

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (17/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/05/2022)

Schimbari intervenite in structura de management

ROMCARBON SA (ROCE) (17/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014